Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 17.05.2019. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Floraart: Otvorena najveća izložba cvijeća u Hrvatskoj

Već 54. Floraart kojega je olujno nevrijeme odgodilo, otvorio je svoja vrata, a što sve nudi 200 domaćih i inozemnih izlagača cvijeća, ali i prateće opreme za uređenje vrtova i okućnica?

Foto: Marinko Petković
  • 650
  • 91
  • 0

Nakon tri dana odgode zbog nevremena, u Zagrebu je u četvrtak konačno otvorena međunarodna izložba cvijeća "Floraart", 54. po redu, a umjesto do nedjelje, produžena je do utorka, 21. svibnja na zagrebačkom Bundeku.

Voditelj podružnice Zrinjevac i organizator izložbe, Igor Toljan kazao je da je napokon sve spremno za najveću izložbu cvijeća u Hrvatskoj, koja je ove godine okupila 200 domaćih i desetak inozemnih izlagača cvijeća, ali i prateće opreme za uređenje vrtova i okućnica. Dodao je da Floraart košta 2,5 milijuna kuna, koji većinom odu za nabavku sadnog materijala, a veći dio pokriju najmom štandova.

Kad  puževi jedu flanjce, onda nema kemije   

Na Floraartu već deset godina sudjeluje i OPG Gorana Šnajdera iz Velike Ludine u Sisačko-moslavačkoj županiji, a prodavačica na štandu OPG Šnajder, Željka Mikac kazala nam je da je najvažnije da je Floraart, konačno počeo, iako im je propalo cvijeće koje su u ponedjeljak bili donijeli na izložbu. Jako nevrijeme, naime, slomilo je 50-ak stabala u parku na Bundeku, a nakislu robu, koja ne trpi previše kiše, trebalo je zamijeniti svježom i ponovno na put krenuti u četvrtak.

Bogatstvo cvijeća na već 54. Floraartu 

"Flanjci iz vlastite proizvodnje u desetak plastenika od sijanja do pikiranja i presađivanja su tu, kao i sadnice cvijeća. OPG Šnajder redovito sudjeluje na godišnjim izložbama cvijeća u Sisku, Daruvaru, Lipiku, Ivaniću, Popovači, Sesvetama, a na Floraartu, ove godine s dva štanda, su zadnjih deset godina te gradskim tržnicama", kaže Željka Mikac, ističući ekološku proizvodnju flanjaca, kao i začinsko bilje, koje puževi redovito  jedu, što znači da nisu kemijski tretirani. Proizvodnjom cvijeća se bavi četveročalna obitelj Šnajder, a prijateljice obitelji uskaču po potrebi i na sajmove.

Kaktusi su krivi za 50-ak godina vrtlarenja  

Miroslav Štefanović stigao je sa suprugom na Bundek iz Daruvara gdje ima OPG koji se više od 50 godina bavi uzgojem kontejniranih sadnica za parkovno ukrasno bilje. Sve je počelo, kaže, s jednim kaktusom, još prije 50-ak godina, a danas imaju i judino drvo koje na proljeće daje prekrasni cvijet roze boje, vidljiv izdaleka, a da naraste i rodi treba 'judiću', kako mu tepa, četiri do šest godine.

Vidjeli smo kod Štefanovića i sibirski limun, koji se sadi u voćnjaku i vinogradu, a jako dobro podnosi niske temperature zimi te se ne mora unositi u zatvoreni prostor. Čuli smo i da javora ima različitih vrsta, no bilo bi ih još i više iz Daruvara da Miroslav ima više prostora za hortikulturu koja mu je prije svega velika ljubav jer je po struci magistar prava u mirovini.

Prirodni  enzimi protiv lisnih ušiju     

S druge strane, Davor Jelisić iz braniteljske poljoprivredne zadruge 'Arka Naša' iz Zagreba, izložio je na Floraartu prirodne enzime od kore voća i povrća, melasu, koji se u prirodi odvijaju puno duže. Ubrzava fermentaciju i za tri mjeseca ima se gotov proizvod koji se koristi za suzbijanje lisnih ušiju, a uz redovitu primjenu, kaže, ih neće ni biti jer cvijeće tretirano enzimom vidno napreduje, a voće, povrće i loza daju veće i zdravije plodove. "To je prirodno gnojivo, insekticid i fungicid za vaš vrt, voćnjak, masline, cvijeće i lozu. Ima nas dosta u zadruzi iz cijele Hrvatske, tako da imamo dva štanda na Floraartu. Iako nas je samo pola aktivno u zadruzi uspjeli smo svoje proizvode metnuti i na police trgovina za zaštitu bilja", ističe Jelisić.         

Floraart je otvoren do utorka

OPG Anto Jurić iz Velike Kosnice kod Velike Gorice, izložio je na Bundeku začinsko bilje; od ljutog čilija do crne rajčice i paprike. "Bavimo se obiteljskom proizvodnjom povrća 30 godina, a svake godine smo na Floraartu", kaže Ana Jurić, koja nam je spremno pozirala sa nasadima.   

No, što se sve možete sa cvijećem, ako imate puno dobre volje i malo mašte, pokazao je tradicionalni Hrvatski kup florista na Floraartu, koji su i izložili najuspješnije radove u lijepo uređenom (kupola) natkrivenom izložbenom prostoru.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Međunarodna izložba cvijeća Zagreb Bundek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.