Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruit Logistica
  • 11.02.2017. 10:30

Fruit Logistica ugostila proizvođače 86 zemalja

Više od 3.000 tvrtki iz 86 zemalja, koje godišnje proizvedu dvije milijarde tona voća i povrća, izlaže na ovogodišnjem 25. sajmu Fruit Logistica u Berlinu.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.264
  • 172
  • 0

Više od 3.000 tvrtki iz 86 zemalja, koje godišnje proizvedu dvije milijarde tona voća i povrća, izlaže na ovogodišnjem 25. sajmu Fruit Logistica u Berlinu. Očekuje da će za tri dana kroz sajamska vrata proći 70.000 posjetitelja iz 186 zemalja. U godini jubileja zemlja domaćin je Njemačka što svakako još više daje na značaju ovogodišnjoj manifestaciji.

Kako je sve počelo?

Prvi sajam je održan 1993. godine sa 100 izlagača da bi se njihov broj za četvrt stoljeća povećao 30 puta. Globalno, Frut Logistica je mjesto koje je zabilježeno u svim kalendarima najvećih svjetskih proizvođača voća i povrća kao i ostalih karika u prehrambenom lancu. Sajm kao platforma za informacije i inovacije otvara poslovne mogućnosti za sve izlagače.

Njemačka preuzela vođstvo

U godini jubileja, zemlja domaćin postala je i zemlja partner, po prvi put. Dobro je poznato što to znači, pošto je po broju potrošača Njemačka lider u Europi. Navike potrošača se mijenjaju pa tako domaći kupac sve više inzistira na voću i povrću koje je proizvedeno u Njemačkoj. Paralelno, raste i izvoz iz Njemačke tako da se iz godine u godinu povećavaju zahtjevi kada je u pitanju kvaliteta svježih namirnica. S tim u vezi, kolektivna izložba koju je organizirala Njemačka Asocijacija proizvođača voća i povrća prva je dočekala posjetitelje na ulasku u sajam.

800 milijuna tona voća proizvedeno je u 2016. godini

Ostale kolektivne izložbe

U organizaciji nacionalnih poljoprivrednih komora organizirane su kolektivne izložbe. Impozantan nastup ima Španjolska, čija je kolektivna izložba, čini se, i najveća. Svaku kolektivnu izložbu prati dobro osmišljena marketinška linija nastupa, od dizajna štandova do sudjelovanja na stručnim skupovima, kojih je pregršt. I slogani su zanimljivi. Tako Francuzi s ljubavlju nastupaju pod sloganom - "Made in France with love" dok austrijsko "Primary Austrian" podsjeća na Trumpovo "America first".

Lani je u svijetu proizvedena milijarda i 230 milijuna tona povrća

Uputa za lakše snalaženje na sajmu

Da bi posjet Fruit Logistici bila što efikasnija, svaki posjetitelj bi morao znati koje štandove će obići, na kojim želi dogovoriti poslovni sastanak, koja predavanja bi trebao posjetiti i u kojim forumima ili inovativnim radionicama vrijedi sudjelovati. Na sajmu vrije kao u košnici, a izlagači vas na razgovor, po pravilu, primaju u dogovoreno vrijeme. U tome veliku pomoć posjetiteljima pruža web sajma na kojem možete pretražiti popis izlagača, vidijeti gde se oni nalaze i preko te platforme ugovoriti poslovni sastanak.

Kada dođete na sajam, posebno ako vam je prvi put, mapa je vaš glavni saveznik. Sajam je ogroman, a izlagači su u dva nivoa. Hale su obilježene brojevima od 1 do 25. Ako želite posjetiti nekoga, na primjer, u hali 1.1. to znači da je u prizemlju, dok je izlagač u hali 4.2 na katu.

Kada je o cijeni ulaznice riječ, one su u rasponu od 31 do 150 eura ovisno o tome što želite vidjeti. Naravno, posjetitelje iz inozemstva očekuju specijalni popusti. On-line akreditacija za novinare je jednostavna. Odgovor dobivate u roku od najviše pola sata. Na mail vam stiže vaučer koji isprintan vrijedi kao ulaznica za sajam. Uvjeti za rad novinara u press centru mogu se okarakterizirati kao - svjetski.

Posjetiteljima je mapa glavni saveznik

I malo statistike za kraj

Prema časopisu "Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbh (AMI)" iz Bona lani je u svijetu proizvedena milijarda i 230 milijuna tona povrća i 800 milijuna tona voća (tu je pridodana i lubenica). U EU u 2016. je proizvedeno 38 milijuna tona voća što je za 3% manje nego u 2015. Povrća je proizvedeno gotovo dvostruko više, 63 milijuna tona i ta proizvodnja bilježi blagi rast.

Nijemci su se bavili i navikama svojih potrošača, pa tako prosječno domaćinstvo godišnje potroši 88 kilograma svježeg voća i 71 kilograma svježeg povrća. Među Nijemcima su od voća najpopularnije jabuke, banane, naranče i mandarine, a kada je o povrću riječ to je rajčica, mrkva i luk.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Fruit Logistica Berlin Voće i povrće


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]