Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola
  • 04.02.2020. 16:30
  • Verona, Italija

Gdje je granica voćarske i vinogradarske mehanizacije?

Nigdje kao u Veroni nije izloženo više strojeva za rad u vinogradu, voćnjaku, povrtnjacima. Kako obraditi, održavati nasade, zatim sve pobrati, glavni je problem koje rješavaju u brojnim talijanskim tvornicama.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.686
  • 200
  • 0

Deset dvorana, 900 izlagača, dva vanjska ogromna područja za prikaz strojeva u radu, demonstracije i razne egzibicije. Fieragricola u Veroni je i 800 grla stoke te više od 130 konferencija i događanja tijekom četiri dana koje je pratio ogroman broj posjetitelja. Iznad i ispred svega je mehanizacija i to talijanska. Kad smo već kod mehanizacije jasno je da su tu i najbolji svjetski proizvođači traktora i priključnih strojeva, ali nigdje kao u Veroni nije izloženo više strojeva za rad u vinogradu, voćnjaku, povrtnjacima.

Kako obraditi voćnjake i vinograde, održavati nasade, zatim sve pobrati, glavni je problem koje rješavaju u brojnim talijanskim tvornicama. Nisu ni drugi loši, ali moramo priznati da su u tom sektoru tvornice iz Italije broj jedan. Inače, u Veroni je ove godine fokus bio na inovacijama, održivosti u poljoprivredi te sljedivost proizvodnje. Međunarodne delegacije iz čak 30 zemalja prezentirale su svoja saznanja.

Svjetski proizvođači mehanizacije na jednom mjestu

Govorimo li o mehanizaciji, izložba nije manje značajna od drugih specijaliziranih mehanizatorskih priredbi u Europi. Ogromni štandovi Valtre, Fendta, Deutzh Fahra, te posebno John Deere i Claasa te u cijeloj jednoj hali - grupacija CNH. To su New Holland, Case i Steyr. Traktori i kombajni u tri velike hale. Nagledali smo se u četiri hale malih voćarskih traktora, kombajna za grožđe, strojeve za rezidbu, one vučene, kao i samohodne, brojne prikolice. Kako Italija ima mnogo proizvođača teleskopskih utovarivača tu su svoje kranove ukrstili i talijanski Maac, Dieci, Faresin s onima kao što su Merlo, Weidemann, Manitou i drugih.

Voćarstvo i vinogradarstvo bili su u fokusu sajma

U voćarstvu i vinogradarstvu je sve veća pojava strojeva kojim se upravlja na daljinski iz sobe i uz pomoć kamere. Vozač i radnik nisu potrebni.

Vino i grožđe bili su posebna priča sajma u Veroni. Prezentacije rezidbe, gnojidbe, ponuda opreme za podrumare, enoloških sredstava i slično je ogromna. No, i stalna ocjenjivanja te degustacije vina na što su naši prekojadranski susjedi jako ponosni. Stočarstvo je kao i uvijek, u znaku govedarstva i ocjenjivanja goveda u velikoj areni. No, na izložbi stoke, ali i u popratnim halama s opremom za stočarstvo i potrepštinama u toj grani poljoprivrede, vidi se sve veći naglasak na ponovno pokretanje sektora svinja i peradi, energije iz obnovljivih izvora, šumarstva, agro-kemikalija, gnojiva i sjemena, višenamjenskih poljoprivrednih poduzeća, upravljanja zelenim područjima, usluge za poljoprivredu, dinamična područja za živo ispitivanje strojeva, poljoprivrednih vozila.

Fieragricola: Talijani superiorni u voćarstvu, ali ne zaostaju ni u stočarstvu

Italija je zemlja koja vjerojatno najviše navodnjava i zalijeva svoje usjeve i nasade. Idrofoglia, Irigazione Italiana i drugi pokazali su što imaju novoga u svojim sustavima za navodnjavanje, kišenje, zalijevanje voćnjaka, vinograda, povrtnjaka. Ispod zemlje ili iznad zemlje. Svih mogućih načina navodnjavanja.

Impozantan izvoz sustava za navodnjavanje 

Analiza ICE-ove talijanske trgovinske agencije pokazala je da je u 2018. ukupni izvoz Italije u 49 zemalja u Podsaharskoj Africi iznosio 5,46 milijardi eura u odnosu na 5,08 prethodne godine. Tu je upravo i mnoštvo opreme za navodnjavanje. Veronafiere je u suradnji s ICE i Federunacoma organizirao dolazne projekte za međunarodna izaslanstva i kupce, s tim da zapadni Balkan i područje Balkana, zajedno s Afrikom, predstavljaju središnje mjesto promotivnih aktivnosti. Alžir, Angola, Austrija, Republika Kongo, Obala Slonovače, Hrvatska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija, Gana, Iran, Kazahstan, Kenija, Makedonija, Maroko, Moldavija, Mozambik, Nigerija, Poljska, Češka, Rumunjska, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Južna Afrika, Tanzanija, Tunis, Uganda i Vijetnam su imali svoje predstavnike koji su imali zadatak uspostaviti kontakt talijanskih proizvođača i kupaca te zastupnika i dilera u navedenim zemljama među kojima je i Hrvatska. 

Naše Ministarstvo poljoprivrede bilo je partnerom ovogodišnjeg sajma 

Za vrijeme događaja bili su zakazani B2B susreti s posebnim fokusom kako bi izlagačke tvrtke stupile u kontakt s uvoznicima i distributerima poljoprivrednih strojeva, vinogradarskih i voćarskih strojeva te sektora stoke. Tu je i Hrvatska imala svoje predstavnike. Naše Ministarstvo poljoprivrede koje je bilo partnerom ovogodišnjeg sajma, imalo je svoj štand, a filmovima i katalozima predstavile su se i neke od naših firmi.


Fotoprilog


Tagovi

Verona Fieragricola Italija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]