Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječki sajam
  • 03.03.2017. 16:30

Glasnici promjena na Osječkom proljetnom sajmu

24. Osječki proljetni sajam - sajam poljoprivrede i prehrane, u čijem se sastavu četvrtu godinu za redom održava i 18. Obrtnički sajam i svečano je otvoren!

  • 1.062
  • 125
  • 0

Već tradicionalno, na sajamskom prostoru Pampas od 03. do 05. ožujka 2017. održava se 24. Osječki proljetni sajam - sajam poljoprivrede i prehrane, u čijem se sastavu četvrtu godinu za redom održava i 18. Obrtnički sajam.

Sajam je svečano otvoren danas u 11 sati u organizaciji Osječkog sajma d.o.o., pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Otvorenje su upriličili članovi KUD Željezničar te su posjetiteljima pokazali kako se čuva tradicija.

Obrtnici iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja

Sajam je to koji privlači značajan broj izlagača, koji tu plasiraju sjemensku robu, gnojiva, poljoprivredne strojeve, opremu i uređaje. Tu su i konzultantske tvrtke i tvrtke za ispitivanje i unapređenje kakvoće hrane, tradicijski i autohtoni proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te obrtnički proizvodi.

Mehanizacija na Osječkom sajmu

Na sajmu sudjeluju i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije. O međunarodnom značaju sajma svjedoči interes i učešće izlagača iz susjednih zemalja (Slovenija, Srbija).

Siva zona mora nestati

Prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec sa porukom kako uskoro očekuje bolje mogućnosti razvoja gospodarstva i poljoprivrede kako bi se ovakva tradicija sajmovanja mogla nastaviti. Prije svega, rekao je, mora profunkcionirati zakonodavni okvir koji će omogućiti normalan rad i naplatu proizvoda, ali i otvaranje radnih mjesta. Najveći problem je kako kaže, "rad na crno", što bi se trebalo riješiti izmjenama Zakona o zabrani i sprečavanju neregistriranih djelatnosti, na čemu se trenutno radi.

Mnoštvo posjetitelja na Osječkom sajmu

"Obrazovanje je budućnost hrvatskog obrtništva i gospodarstva", poručio je, predloživši unapređenje jedinstvenog modela obrazovanja koje bi pružilo praksu u realnom okruženju za učenike i studente.

Zakon o regulaciji tržišta gotov do kraja mjeseca

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra poljoprivrede, a prije svega Osječanin Krunoslav Karalić također je prisustvovao otvaranju sajma te pružio detaljan pregled rada Ministarstva poljoprivrede od početka do danas, posebno što se tiče regulacije tržišta.

"U segmentu osnaživanja položaja proizvođača na tržištu vrlo intenzivno radimo na donošenju Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, a do kraja ovog mjeseca će biti upućen Vladi u proceduru donošenja", najavio je. Zakon bi po prvi puta trebao urediti odnose na tržištu. Na prijedlog Ministarstva u Zakon o javnoj nabavi uvršten je i amandman o kratkim lancima opskrbe koji će prednost dati plasmanu lokalnih proizvoda.

Radi se i na tri Pravilnika koji se tiču kvalitete mlijeka, ali i reorganizaciji inspekcijskih službi, poručio je.


Fotoprilog


Tagovi

Osječki sajam Proljetni sajam Obrtnički sajam Pampas


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner