Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival traminca
  • 12.05.2021. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Gostujuća sorta momjanski muškat na trećem Festivalu traminca

Unatoč svemu što se događa u našem okruženju, uspjeli smo u sadržajnom smislu pripremiti možda i najjače izdanje Festivala u njegovoj trogodišnjoj povijesti, kažu organizatori 3. Festivala traminca.

Foto: Facebook/ Festival traminca
  • 222
  • 109
  • 0

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg, unatoč pandemiji koronavirusa i ove godine održat će se Festival traminca, 21. i 22. svibnja u Iloku na Principovcu obavijestili su organizatori Vinko Ručević iz Vinoteke Vinita i Željko Garmaz, autor bloga Vinske priče.

"Unatoč svemu što se događa u našem okruženju, uspjeli smo u sadržajnom smislu pripremiti možda i najjače izdanje Festivala u njegovoj trogodišnjoj povijesti", istaknuli su.

Na radionicama i masterclassovima tako će se okupiti poznati i cijenjeni vinari poput Danila Steyera, Luca Gardinija, Brune Gaberšeka, Radovana Šumana, a na gala večeri gostovat će Goran Kočiš, chef koji je Zagrebu i restoranu Noel priskrbio prvu Michelinovu zvjezdicu.

Posjetitelji će tako moći kušati oko 100 različitih traminaca. Novost u trećem izdanju je, otkrivaju organizatori, gostujuća sorta - momjanski muškat, kojeg će kroz sljubljivanje s jednim jelom na gala večeri, kao i na posebnoj radionici i izložbenom dijelu Festivala, predstaviti istarski vinski velikani Gianfranco Kozlović i Rino Prelac.

Prvo veliko ocjenjivanje traminca

U sklopu festivala održano je prvo veliko ocjenjivanje traminca, a šampionsku titulu među ukupno 87 uzoraka iz cijele Hrvatske te tri iz susjedne Mađarske odnio je traminac Požežanina Ante Miličevića, Izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine.

Također, njegov traminac postao je šampion u kategoriji predikatnih vina, a među suhim tramincima proglašen titulu najboljeg odnio je traminac iz 2015. godine Vinarije Papak.

U konkurenciji polusuhih slavio je Ivan Enjingi sa svojom Izbornom berbom iz 2009. godine, najbolji poluslatki traminac dolazi iz Vinarije Trs – Izborna berba 2016. i to u naknadnom pripetavanju s tramincem iz baranjske vinarije Kolar. 

Među maceriranim tramincima, kojih je bilo šest najveću ocjenu zaslužio je onaj iz 2020. godine Misnih vina iz Trnave.

Ocjenjivači nisu skrivali uzbuđenje zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih traminaca koji se proizvode u Hrvatskoj, a neki, poput Ive Kozarčanina, sve su usporedili s "vatrometom s raketama koje su se lijepo razišle i ispucale jako lijepu priču“. 

Slovenski vinski znalac Bruno Gaberšek, naglasio je da je traminac sorta za 21. stoljeće i moderne vinske konzumente.

"Traminci moraju biti rendgenizirani i pregledani i – to je to, navalimo na traminac! Ovo ocjenjivanje je idealna pozivnica za predstojeći Festival traminca na kojem će svi gosti biti u mogućnosti kušati sve ove bisere s kojima se Hrvatska s razlogom može podičiti“, rekao je Bruno.

Upravo sva ta vina, posjetitelji će moći kušati, ali i kupiti po vrlo simboličnim cijenama.

Kompletnu satnicu kao i prijavu na treće izdanje Festivala možete pronaći ovdje.

Ulaznica za sve radionice je 400 kuna, a broj mjesta je ograničen. "U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i otkazivanja večere, jamčimo vam povratak uplaćenog novca“, poručuju organizatori.

Kako je proteklo ocjenjivanje pogledajte u videu:


Tagovi

Festival traminca Momjanski muškat Ocjenjivanje Ante Miličević Bruno Gaberšek 3. izdanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]