Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 15.10.2021. 15:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

HAPIH: Svjetski dan hrane obilježava se sutra na zagrebačkom Europskom trgu

S obzirom da je ovogodišnja tema "Naša djela su naša budućnost. Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život“, fokus će biti i na održivijoj proizvodnji i konzumaciji.

Foto: Depositphotos/ Larisa13
  • 220
  • 41
  • 0

Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava sutra 16. listopada, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kao nacionala kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) organizira edukativni događanje za građane na zagrebačkom Europskom trgu.

S obzirom da je ovogodišnja tema "Naša djela su naša budućnost. Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život“, fokus će biti i na održivijoj proizvodnji i konzumaciji jer hrana koju odabiremo i način na koji je konzumiramo utječu na naše zdravlje i zdravlje našeg planeta., ističu u priopćenju. 

Na štandu HAPIH-a postavljenom ispred Kuće hrvatske hrane CroTaste (Cesarčeva 5) profesor kineziologije i promotor zdravog života Mario Valentić pripremat će ukusne smoothieje i na ovaj ih prigodni dan educirati o sigurnosti hrane, ponajprije zašto je važno i kako pravilno držati higijenu hrane te kako čitati deklaracije.

Svoje će znanje o sigurnosti hrane i sami građani moći provjeriti kroz zabavni kviz i kući ponijeti pregaču ili majicu s prikladnom porukom.

50 posto hrane baci upravo u kućanstvima

Procjene govore da se u Hrvatskoj godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane te da se više od 50 posto hrane baci upravo u kućanstvima.

Razlozi su različiti – od onih koji se tiču lošeg planiranja prilikom kupnje, preko pripreme preobilnih obroka, pa do isteka rokova trajnosti ili jednostavno nerazumijevanja istih, a najviše se baca upravo hrana s kratkim rokovima trajnosti, zatim voće i povrće, pekarski proizvodi te mliječni i mesni proizvodi.

"Preporuke su jednostavne, i njih se zaista svi možemo pridržavati - kupite što vam treba i koliko vam treba; poslužite manje količine hrane; svi ostaci se mogu pohraniti u hladnjak i iskoristiti drugi dan; zamrzavajte ostatke hrane; pretvorite ostatke u kompost; i naučite značenje datuma "upotrijebiti do“ i "najbolje upotrijebiti do“, poručuju iz HAPIH-a.

Upravo su edukacija i bolja informiranost građana o ovim temama i misija kampanje "EU bira sigurnu hranu“ koje su uz podršku Ministarstva poljoprivrede i drugih partnera (fakulteta, zavoda za javno zdravstvo, udruga potrošača...) pokrenule EFSA i HAPIH.


Tagovi

Svjetski dan hrane HAPIH Zdrava hrana Održiva proizvodnja Bacanje hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije