Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi Hercegovinu
  • 05.05.2022. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Blagaj

Hercegovina domaćin još jednog sajma - žele očuvati autohtono i domovinsko

Okupiti će više od 100 proizvođača hrane, pića i opreme, kao i one koji nude turističku ili uslužnu djelatnost povezanu sa ovim krajem

Foto: Tajma Tanović-Smajović
  • 128
  • 33
  • 0

Od ove godine Hercegovina je domaćin još jednog sajma. Stari Most, grožđe i nar ili kako ga ovdje radije zovu šipak, na najavnim plakatima, daju naslutiti da će se na njemu naći domaći proizvodi, a organizatori nam otkrivaju da stižu izlagači iz cijele BiH.

Naime, prvi sajam gastronomije i turizma "Okusi Hercegovinu" bit će održan predstojećeg vikenda, 7. i 8. maja u Blagaju. Prijave primaju još danas, a očekuju više od 500 posjetilaca tokom dva dana.

Brojne aktivnosti

Direktorica kompanije "Mama media", koja stoji iza organizacije, Tajma Tanović-Smajović kaže nam da je kroz dugogodišnji rad u turizmu i kao PR jedne vinarije te direktorica kompanije za organizaciju događaja uvidjela nedostatke na tržištu i odlučila pokrenuti sajam koji će dati više prilika domaćim proizvođačima i našim proizvodima.

"Odlučila sam da napravim događaj koji će imati za cilj uvezivanje proizvođača s distributerima i prodajnim lancima, kao i pronalazak distributera van BiH, odnosno u regionu. U sklopu sajma imamo i predavanja/panel diskusiju koja će svima biti od koristi, gdje imamo čak i dio finansiranja odnosno apliciranje na projekte i njihovo pisanje", pojašnjava Tanović-Smajović.

U Blagaj stižu izlagači iz cijele BiH

Na programu će se naći panel diskusije na teme turizma, marketinga prodaje, kreiranje ponuda, sigurnosti hrane, a kako bi promovirali i kulturu Hercegovine, nastupit će i kulturno-umjetnička društva.

"Izlagači su većinom proizvođači vina, rakija, mesa, sira, kozmetike, opreme za hotele, a tu je i nekoliko velikih bh. kompanija te turističke zajednice Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona", dodaje organizatorica.

Očuvati ono autohtono

Podršku su dobili i od Privredne komore FBiH. Okupiti će više od 100 proizvođača hrane, pića i opreme, kao i one koji nude turističku ili uslužnu djelatnost povezanu sa ovim krajem.

"Hercegovina je prepoznatljiva po dobroj hrani, ribi, vinu, maslinovom ulju, mirisu lavande, sjajnim delicijama i nezaobilaznim destinacijama. Budući da smo već započeli akciju 'Kupujmo domaće', smatramo da je od izuzetne važnosti autohtone proizvode, ali i usluge više promovirati, te očuvati ono autohtono i domovinsko", naveli su iz Privredne komore FBiH.

Plan je da se sajam održava svake godine te da se povećava njegov kapacitet. Otvaranje je u subotu u 16 sati i traje do 22h, drugog dana kada će se kuhati i autohtona hercegovačka jela, posjetiti ga možete od 12 do 18 sati. Ulaz je besplatan, pa ako vas put navede ka Blagaju svratite i podržite domaće proizvođače.


Tagovi

Okusi Hercegovinu Sajam Tajma Tanović-Smajović Blagaj Privredna komora FBiH Domaći proizvodi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.