Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održive zajednice
  • 06.09.2020. 13:30

I ove godine EU dan održivih zajednica – upišite se na vrijeme

Ovogodišnji Europski dan održivih zajednica obilježit će se 19. rujna, ali zbog pandemije u nešto drukčijem izdanju.

Foto: European Day of Sustainable Communities
  • 91
  • 122
  • 0

Ovogodišnji Europski dan održivih zajednica obilježit će se 19. rujna kako bi se slavilo one koji aktivno rade na stvaranju pravedne, regenerativne i inkluzivne Europe, stoji u priopćenju mreže ECOLISE.

Organizatori pozivaju sve zajednice koje aktivno stvaraju bolji svijet da im se pridruže u proslavi tog dana. Dobrodošla su događanja koja će ga obilježiti između 12. i 26. rujna 2020., a mogu se upisati ovdje.

Zbog pandemije nešto drukčije izdanje

Međutim, ove godine je situacija drugačija te zbog globalne pandemije SARS-CoV-2 organizatori još ne znaju hoće li javna okupljanja biti moguća. Sve novije informacije objavit će na svojoj web stranici. Ipak, poručuju da će se vjerojatno dio događanja održati putem interneta i pozivaju sve zainteresirane da se upišu na vrijeme.

U prošlogodišnjem obilježavanju sudjelovale su zajednice iz 27 država i povodom toga organizirale više stotina događanja. Tako su održane konferencije, dani otvorenih vrata, berbe jabuka, turneje, koncerti, zajednički obroci i još puno toga.

Prijašnje su proslave, među ostalim, uključivale zajedničke vrtove, energetske zadruge, kafiće, crkve, ekosela, stambene zadruge, permakulturna okupljanja, umjetničke festivale, škole, sveučilišta i tranzicijske inicijative.

Transformativna akcija

"Sva istraživanja pokazuju da su takve inicijative iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i unapređenju lokalne ekonomije", poručuju organizatori. 

Europski dan održivih zajednica usmjerava pažnju na takve inicijative. On gradi podršku zakonodavaca u ovoj vrsti djelovanja i nadahnjuje šire stanovništvo. Također pruža im trenutak da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala transformativne akcije.

"Upravo sada imamo zlatnu priliku za promjenu. I znamo da ćemo pokrenuti Zajednice za budućnost, novi akcijski program koji će nadahnuti i podržati zajednice u aktivnom djelovanju", poručili su organizatori.


Tagovi

ECOLISE Europski dan održivih zajednica Održive zajednice EDSC


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]