Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi Hrvatsku
  • 23.06.2019. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Baška Voda

Izlagači i kupci vole baškovodski sajam pa se ljeti održava dva puta

Sajam "Okusi Hrvatsku" koji se već sedam godina održava u organizaciji LAG-a Adrion zbog velikog broja proizvođača, od prije nekoliko godina održava se dva puta godišnje, u lipnju i kolovozu. Stoga bez sumnje nosi primat navećeg sajma u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.035
  • 256
  • 0

I ove godine, sedme po redu, LAG Adrion u suradnji s općinom Baška Voda organizirao je sada već tradicionalan sajam "Okusi Hrvatsku". Jedan je to od najvećih županijskih sajmova koji okuplja OPG-ove iz svih krajeva Lijepe naše, pa je uzduž baškovodske rive na 150 metara izložbenog prostora svoje mjesto našlo osamdeset proizvođača. Okusi Hrvatsku pokazao je kako je uz plasman proizvoda važno i samo umrežavanje proizvođača.

Interes izlagača doveo do dva sajma u ljetnoj sezoni

Na tom tragu netom prije svečanog otvaranja sajma kojeg je ove godine otvorio Tonći Glavina izaslanik premijera Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu turizma, održana je konferencija za medije. Predsjednica LAG-a Dragica Vranješ istaknula je važnost sličnih okupljanja proizvođača i njihov pokazani interes za ovakva i slična okupljanja, stoga se sajam u Baškoj Vodi u zadnjih nekoliko godina održava dva puta godišnje u lipnju i kolovozu.

"Od samog osnivanja našeg LAG-a 2012. godine, za nama je 214 projekata vrijednosti 106 milijuna kuna. Iznos je to koji je znatno veći od proračuna pojedinih općina u istom razdoblju. Osim ovakvog vida prezentacije proizvođača i njihovih proizvoda, već tri godine za redom organiziramo i sajam školskih zadruga. Time promoviramo domaću hranu u vrtićima i školama", istaknula je Dragica Vranješ.

Kao i svake prethodne, pa tako i ove godine za konferencijskim stolom našla su se dva proizvođača. Tu čast ove su godine podijelili su OPG Karaman iz Srijana koji se bave ekološkom poljoprivredom kao i obrt Zmalac sa sjedištem u Omišu sa didaktičkim knjigama namjenjenih djeci vrtićke dobi.

Dragutin Šenjug: Što donesemo, to prodamo

Svakako najzanimljiviji dio bili su sami izlagači. Mnoštvo domaćih, a i stranih gostiju okupirali su brojne štandove što je izazvalo uglavnom pozitivne reakcije kod samih proizvođača. Već drugu godinu za redom u Baško Vodu dolazi i Dragutin Šenjug nositelj  OPG-a Šenjug iz mjesta Poznanovec u hrvatskom Zagorju. Od odlaska u mirovinu glave kuće, a ima od toga skoro deset godina, obitelj Šenjug bavi se proizvodnjom sokova i džemova od šumskog bilja koje bere na Ivančici. Upravo sokovi od gloga, trnine, drijena, šipka, koprive i bazge, nekako najbolje kure.

Mjesto susreta i sklapanja poslova

"Čujte, glog je treća biljka u svijetu po iskoristivosti u medicinske svrhe. Da ne govorimo o trnini i drijenu za kojeg se veže i ona narodna izreka, zdrav kao drijen. Ljudi to prepoznaju i kao što vidite, jednako smo zanimljivi domaćim, a i stranim posjetiteljima. Sve što nudimo je 100%-no prirodno. Prošle godine sve što smo donijeli to smo i prodali. Nadamo se da će tako biti i ove. Za dva dana koliko traje ovaj sajam donijeli smo dosta proizvoda. Ovogodišnja novost je džem od šumskih jagoda. Ova cijena koja je istaknuta na svakom proizvodu trebala bi se odnositi samo na penjanje i branje na Ivančici. Sve drugo krajni kupac je dobio besplatno. Znate samo koliko truda i znoja treba uložiti za dobiti određenu količinu nekog proizvoda. Ovaj naš posao, to je jedna velika ljubav i zadovoljstvo, a sastifakcija za to su nam zadovoljni kupci. Uglavnom svoje proizvode prodajemo na sajmovima. To je za nas male proizvođače velika stvar. Tko bi znao za vas da nemate jednu ovakvu mogućnost plasiranja svoga proizvoda", tvrdi Šenjug.

Njegova priča zanimljiva je po tome što je svoj život proveo na bogatom gospodarstvu. Imali su konje, goveda i ostalog blaga. Kaže, uvijek je kao dijete trebalo nešto kupiti, brati jabuke, kruške…, jer da se na paši ne bi životinja udavila. Mislio je Dragutin da više nikad njegova ruke neće ni za čim posegnuti, ali, to je samo mislio. Danas njegovo obiteljsko gospodarstvo počiva upravo na branju, ali sad nekih drugih plodova.

Za proizvođača poljičkog pršuta i pancete - sajam je odskočna daska

Sajam u Baškoj Vodi nije rezerviran samo za sokove i džemove već i za suhomesnate proizvode. Tu prednjač Ivan Pupačić iz Kostanja u općini Omiš. Posjetiteljima nude Poljički pršut i pancetu. Djeluju kao obrt, mada za svoje poslovanje kaže da je to tradicijska proizvodnja koju je nasljedio od svojih starijih.

Ivan Pupačić godišnje proizvede oko tisuću pršuta i do šest tona pancete

"Prije nekoliko godina otvorili smo obrt i primjenjujemo sve standarde za prehranbenu industriju. Mi se ne bavimo uzgojem svinja nego u skladu s ugovorima s ovlaštenim mesnim industrijama od njih dobavljamo određenu sirovinu koju na koncu obrađujemo. Obraditi znači sušiti u skladu s našom tradicijom uz primjenu standarda. Naša se sušiona prostire na oko šesto četvornih metara i rađena je po najmodernijem standardu. U objekt smo uložili preko milijun kuna vlastitog novca, bez ijedne kune sa strane. Godišnje proizvedemo oko tisuću pršuta i oko pet do šest tona pancete. Danas, kao što vidite, nudimo naše proizvode i zadovljni smo. Pršut sa kosti prodajemo po 110 kuna, rezani 230, a pancetu 90 kuna. Za plasman nismo zabrinuti. Uglavnom sve prodamo odmah kada se meso skine sa dima. Ovdje smo već drugi put i ovo nam je i svojevrsna mala odskočna daska. Tu se susrećemo s turistima, a i s brojnim ugostiteljima s kojima ostvarujemo nove kontakte i na taj način promoviramo naše proizvode", kazuje nam Pupačić.

Nije uvijek bilo lako. Najteže im je dio bio doći do financijskih sredstava i usavršavnje u prehrambenoj industriji. Teško je bilo doći do nekoga tko ih je mogao savjetovati, kako krenuti naprijed. Puno puta su Pupačići mislili odustati, ali nakon prospavane noći uvijek su pronalazili načine kako krenuti dalje.

Baranjski kulen 'ide nekako' jer ga nema u dovoljnim količinama

Kako promovirati proizvod kazali su nam i u LAG-u Baranja sa sjedištem u Belom Manastiru. Tročlana ekipa predstavila se s lepezom lokalnih proizvoda nekolicine proizvođača iz Baranje, a sve u svrhu promocije pred velikim brojem ljudi. Dugogodišnja suradnja sa LAG-om ADRION rezultirala je da već četiri godine dolaze na baškovodski sajam. Ekipi u sastavu Lidija Dabić i Jasna Petrović cilj je prezentacija proizvoda njihovih proizvođača kao što su baranjski kulen i paprika. Ove godine uz to, našle su se i ostale delicije od sira do vina. Do sada su imali samo dobra iskustva. Ostvarene su nekakve suradnje, ali još ne na razini kakvu su očekivali.

Šaroliki proizvodi iz plodne Baranje

"Do sada je ostvarena suradnja za prodaju paprika, a naši proizvođači vina već imaju neke stalne kupce u Splitu, a i na cijelom Jadranu. Kulen ide nekako , ali nije to to. Većina proizvođača nema dovoljne količine pa iz tog razloga nažalost nemamo još neki zaključeni ugovor da bi se veće količine kulena prodavale na moru", dodaje predsjednica LAG-a Baranja Lidija Dabić i nastavlja: "Uz ovo obilje suhomesnatih proizvoda nudimo i baranjsku lavandu. Radi se o proizvođačima koji su prvotno radili iz hobija, a sada se profesionalno bave proizvodnjom lavande", zaključila je Lidija.

Sajam u Baškoj Vodi još jednom se pokazao da zaslužno nosi primat najposjećenijeg i najvećeg sajma u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stoga ukoliko netko nije bio zadovoljan s očekivanim plasmanom i ostvarenom suradnjom iz LAG-a ADRION, pozivaju na reprizu već u kolovozu kada će baškovodska riva opet biti sajamsko poprište za koje se već bukiraju mjesta.


Fotoprilog


Tagovi

Okusi Hrvatsku Sajam Baška Voda LAG Adrion Dragica Vranješ Poljički pršut Baranjski kulen


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]