Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hungarikum - Izvorno hrvatsko
  • 06.06.2015. 17:00

Izložba hrvatskih i mađarskih proizvoda

Mađarska je već dugo veliki gospodarski partner Hrvatske, no za razvoj tih odnosa ima još itekako mjesta. Stoga je važno potencijalne mađarske uvoznike i kupce upoznati s našim kvalitetnim proizvodima, ali i hrvatske s mađarskim. Jer niti je hrvatsko gospodarstvo samo more, niti mađarska poljoprivreda ljute paprike.

Foto: HGK
  • 171
  • 17
  • 0

"Mađarska je važan partner Hrvatskoj i zato je poziv mađarskog Veleposlanstva na organizaciju izložbe Hungarikum - Izvorno hrvatsko, došao u pravo vrijeme. Ova je izložba zajednički projekt i predstavlja jedinstvenu promociju autentičnih mađarskih i hrvatskih proizvoda", kazao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić, otvarajući izložbu u Mađarskom institutu u Zagrebu, Augusta Cesarca 10.

U organizaciji su također pomogli Hrvatska gospodarska komora, Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj i Mađarsko kulturno društvo Ady Endre, uz potporu Ministarstva poljoprivrede Mađarske.

"Suradnja između Mađarske i Hrvatske je dobra, potencijali su veliki, ali nedovoljno iskorišteni", istaknuo je Škorić te dodao kako HGK, osim što pomaže hrvatskim gospodarstvenicima i ima vrlo dobru suradnju s mađarskim tvrtkama.

Zamjenik ministra poljoprivrede Mađarske, Zsolt V. Németh podsjetio je na višestoljetnu povijesnu, državnu i kulturnu povezanost Mađarske i Hrvatske te činjenicu da je Mađarska među prvima priznala neovisnost Hrvatske i pomagala joj u procesu pristupanja EU. Jedna od poveznica između dviju zemalja su i njihove nacionalne manjine.

Višestoljetna povezanost država

"Naše vrijednosti trebamo predstavljati i drugima u svijetu, a ova izložba može nam pomoći u pronalaženju zajedničkih korijena i unapređivanju veza", kazao je Zsolt te dodao kako Mađarska radi na očuvanju nacionalnih vrijednosti, prikazujući ih svijetu kao dio svojeg nacionalnog identiteta i kulture.

Zbirka Hungarikum objedinjuje materijalne, duhovne i intelektualne vrijednosti koje moramo sačuvati za sljedeće generacije. Te vrijednosti postoje i na razini županija, regija i naselja pa će tako biti zaštićeno i oglašavanje zvona u 11 sati u gradu Kisegu, koje podsjeća na junaštvo kapetana Jurišića, branitelja Kisega, čulo se na otvorenju.

Pomoćnica ministra Snježana Španjol

Pariška čipka sa čipkom iz Halaša

"Očekujem da ćemo imati prilike upoznati i proizvode-parove, primjerice, vino iz Tokaja i Vrbničku žlahtinu, Pašku čipku i čipku iz Halaša, a lik Nikole Šubića Zrinskog neraskidiva je veza koja spaja Mađarsku i Hrvatsku", rekao je Zsolt, citiravši slogan toga zajedničkog povijesnog junaka: "Malo sreće i ništa više".

Zamjenica ministra poljoprivrede RH, Snježana Španjol napomenula je kako Hrvatska i Mađarska, kao članice EU, imaju ista stajališta te se podupiru u gospodarskim pitanjima i poljoprivrednoj politici, primjerice po pitanju zajedničkoga stava da na ovim područjima nema mjesta GMO proizvodnji.

Veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Zoltan Magyar, naglasio je, pak, da je ponosan što su na izložbi cijenjeni hrvatski proizvodi našli svoje susjede s druge strane Mure i Drave u Mađarskoj.

Izložba autohtonih proizvoda

Cilj ove izložbe je promocija autohtonih mađarskih proizvoda s oznakom Hungarikum te hrvatskih proizvoda s oznakom Izvorno hrvatsko. Od hrvatskih tvrtki svoje proizvode predstavljaju Naše Klasje iz Zagreba, Belje iz Darde, Paprenjak iz Zagreba, varaždinska Vindija, Zigante tartufi iz Plovanije kod Buja, koprivnička Podravka, Neva iz Zagreba, Društvo paških čipkarica Frane Budak iz grada Paga na istoimenom otoku, Tabacco iz Zaprešića i Poljoprivredno poduzeće Orahovica. U sklopu izložbe održavaju se i poslovni susreti te individualni razgovori hrvatskih i mađarskih gospodarstvenika.

Svi zainteresirani, izložbu mogu razgledati do 07. lipnja 2015. godine, radnim danom od 14:00 do 19:00 h, a vikendom od 10:00 do 14:00 h.

Foto: HGK


Fotoprilog


Tagovi

Hungarikum Izvorno hrvatsko Mađarska Hrvatska Kiseg Jozsef Zoltan Magyar Autohtoni mađarski proizvodi Naše klasje Belje Darda Paprenjak Vindija Varaždin Zigante tartufi Plovanija Buje Podravka Koprivnica Neva Tabacco Zaprešić PP Oraho


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]