Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2022
  • 25.05.2022. 13:00

Jedno, ali vrijedno - ljubuški maslinar Mirko Škegro nagrađen zlatom u New Yorku

Porodica Škegro do sada nije imala podršku nijedne bh. institucije. Sve troškove sami snose, iako je ovo veliko priznanje i za državu čije se ime nađe na ovom prestižnom događaju.

Foto: Depositphotos/UTBP, M.C. Celić
  • 252
  • 116
  • 0

Maslinovo ulje pod brendom "Krš", jedino je iz Bosne i Hercegovine učestvovalo na ovogodišnjem NYIOOC - svjetskom takmičenju maslinovih ulja u New Yorku i osvojilo zlatnu medalju. Ovo je peto zlato zaredom za Porodičnu vinariju Škegro iz Ljubuškog koju su poznati po izvrsnim vinima, a od nedavno i po kvalitetnom maslinovom ulju. Ova nagrada dokaz je i postojanosti u kvalitetu.

Za učešće na najvažnijem takmičenju maslinovih ulja, osim volje i kvaliteta, potrebna su i značajna finansijska sredstva. Porodica Škegro do sada nije imala podršku nijedne bh. institucije. Sve troškove sami snose, iako je ovo veliko priznanje i za državu čije se ime nađe na ovom prestižnom događaju.

Peto zlato

Uzmimo za primjer samo podatak da se na najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u konkurenciji našlo 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta.

"Peta godina kako učestvujemo i peto zlato. Meni ovo mnogo znači. Prepoznaje se kvalitet, ljudi koji se razumiju, ali i kupci to prepoznaju i dolaze", kaže nam Mirko Škegro.

Hercegovačka ulja prate evropske standarde - predstavljeni rezultati istraživanja

Samo u Ljubuškom ima 60.000 zasađenih maslina. Škegrin maslinik broji 600 stabala. Ulja s ovog kraja, računajući cijelu Hercegovinu, redovno dobijaju priznanja i nagrade na brojnim manifestacijama.

"Sve to doprinosi da hercegovačka ulja postanu brend. Perspektiva je više nego blistava samo treba raditi - znoj, rad i suze", kaže ovaj uljar koji uzgaja desetak vrsta maslina, a širenje maslinika nije u skorašnjim planovima, jer kako navodi, treba imati mjeru u svemu. 

Cilj je i platinasta nagrada na Decanteru

Proglašenje konačnih rezultata ovogodišnjeg NYIOOC-a očekuje se ovih dana. Vrijedi spomenuti i da maslinari iz susjedne Hrvatske slave uspjeh – treći su na svijetu. S ukupno prijavljenih 112 ulja i dosad osvojene 93 nagrade ova zemlja ima najveći postotak uspješnosti (83%) od svih zemalja koje učestvuju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku.

Po nagradu, naš predstavnik, neće ni ove godine, jer se ne isplati ići na dalek puta zlato će u svakom slučaju stići na adresu. Lani je naša zemlja poslala dvije etikete i obje su osvojile prizanja - jednu zlatnu (Škegro) i jednu srebrnu medalju (Mandino). 

Kako do tisuću hektara pod maslinama u Hercegovini?

Porodična vinarija Škegro odavno je poznata i vrhunskom vinu, što pokazuju također brojne nagrade. Svoju kolekciju žele upotpuniti i onom najvećom s Decanter World Wine Awards, najutjecajnijeg svjetskog vinskog takmičenja koje se svake godine održava u Londonu.   

Voljeli bismo dobiti još platinastu nagradu na Decanteru, guramo kvalitet ne kvantitet", zaključuje naš sagovornik. 


Tagovi

Maslinovo ulje Mirko Škegro NYIOOC Maslinik Zlatna medalja Vinarija porodice Škegro New York


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.