Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 29.08.2018. 12:00

Josip Galić iz Bc Instituta: Ne postoji ništa što se u Hrvatskoj sije, a da mi to nemamo!

Za razliku od ostalih sličnih tvrtki, imamo najširu paletu proizvoda strnih žitarica. Sve su to kreacije Bc Instituta: naše domaće znanje i sjeme kao proizvod. Ponosni smo i osjećamo se ispunjeno zbog toga, ističe Josip Galić

Foto: Melita Berečić
  • 1.544
  • 220
  • 0

Bc Institut d.d. Zagreb, vodeća hrvatska tvrtka u sjemenarstvu i programu oplemenjivanja bilja ove je godine, četvrti puta zaredom nastupila na sajmu Farm show Osijek. Navedeni su sajam, prema riječima dipl. ing. agr. Đure Lukića, direktora marketinga Bc Instituta, prepoznali kao važno mjesto na koje dolaze veliki poljoprivredni proizvođači. Dobra posjećenost njihova štanda pokazala je da je riječ o dobroj odluci.

Novi planovi i novi stručnjaci

"Iako je riječ primarno o sajmu poljoprivredne mehanizacije, našli smo ovdje svoj interes jer proizvođači ne gledaju samo mehanizaciju nego i programe sjemena. Dolaze proizvođači koji su već naši suradnici i kupci, oni koji proizvode sjeme za nas, ali i oni koji nisu naši kupci te nam je cilj i njih animirati na uporabu našeg sjemena. Ovdje promoviramo programe za jesensku sjetvu, prije svega program uljane repice. U suradnji s francuskom tvrtkom Caussade imamo program proizvodnje i prodaje tri hibrida uljane repice i pripremili smo dovoljne količine sjemena. U tijeku je njegova distribucija, a u idućih petnaestak dana i sjetva.

Osim toga, slijedi nam i jesenska sjetva strnih žitarica - sjeme pšenice, ječma, tritikala i ozime zobi. U suradnji s kooperantima iz cijele Hrvatske proizveli smo dovoljne količine sjemena, upravo je u tijeku priprema sjemena u doradnim centrima te uskoro kreće distribucija diljem zemlje. Imamo šest sorata pšenice, dvije vodeće - BC Anica i BC Mandica već su se dokazale u proizvodnji, zatim dvije nove sorte - BC Ljepotica i BC Opsesija koje su dale izvrsne rezultate, iako je ova godina bila nešto nepovoljnija za proizvodnju pšenice. A tu su i dvije standardne sorte iz našeg programa BC Lorena i BC Darija. Tu su i tritikali, koji se siju na čak 70% površina u Hrvatskoj - BC Goran i ranija sorta BC Ranko. Imamo i jedinu hrvatsku sortu ozime zobi - BC Martu", iznio je Lukić dojmljive podatke.

Velik interes za ječmom

Naglasio je kako očekuju da će se ovogodišnja sjetva pšenice odvijati na sličnim i većim površinama nego prošle godine, a ječam na većim površinama jer je interes za tom žitaricom uvijek velik pa mu raste i cijena na tržištu. Sjetva tritikala i ozime zobi bit će, kako kaže, na prošlogodišnjoj razini. Dodao je da sjetva ne ovisi samo o zahtjevima tržišta i cijena, nego i o vremenskim prilikama.

"Premda je ljeto prekrasno, još uvijek nitko ne može prognozirati kakvo će vrijeme biti u jeku jesenske sjetve strnih žitarica. Ako jesen bude povoljna može ih se posijati znatno više. Međutim, ako jesen bude loša, s puno kiše, taj će plan podbaciti“, zaključio je Lukić.

Tri nova mlada stručnjaka

Istaknuo je kako na sajmu imaju i još jednu misiju. Riječ je o predstavljanju trojice novih kolega promotora.

"Promoviramo i nove ljude, novozaposlene mlade stručnjake koje smo prepoznali kao osobe koje nas mogu znatno unaprijediti na terenu. Ovdje, na našem štandu istureni su kao novi kadrovi koji će svojom energijom, mladošću, znanjem te prikupljanjem dragocjenog iskustva pridonijeti da BC Institut još bolje predstavi svoje sorte i hibride. To su Matija Borić, dipl.ing.agr. koji radi na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije; Zvonimir Gregić, mag.ing. agr. na području Osječko-baranjske te Filip Kotorac, mag.ing.agr. u Brodsko-posavskoj županiji", rekao je Lukić.

vfd
Mladi promotori, nove uzdanice Bc Instituta

Najranija i najduža žetva ječma

O sjemenskoj proizvodnji više je rekao dipl.ing.agr. Josip Galić, glavni sjemenar Bc Instituta za Slavoniju i Baranju. Njegov je posao vrlo opsežan: ugovaranje i nadziranje proizvodnje, organizacija žetve, sjetve, branja, spremanje u doradu i finalizacija kada proizvod upakiran u vreće dolazi na tržište.

"Zadužen sam za svu sjemensku proizvodnju istočno od Zagreba. Riječ je o oko 70% strnih žitarica i čak 80% sjemenskog kukuruza. Ova je godina bila vrlo zanimljiva, ni najstariji ratari u Slavoniji ne pamte da je žetva ječma počela tako rano, već 27. svibnja, a zadnje površine pod ozimim pravim pirom skinuli smo i spremili u doradu 10. kolovoza. Bila je to najranija i najduža žetva, uzrokovana kišovitim lipnjem i srpnjem. Jedan od najvećih izazova ovog ljeta bio je - u optimalno vrijeme s optimalnom vlagom spremiti sve te usjeve da budu sjeme. Mislim da ćemo imati dovoljne količine strnih žitarica za ponuditi na tržištu.

S druge strane, kiša jamči dobru godinu kad je riječ o soji i kukuruzu. Traje berba sjemenskog kukuruza i količina prinosa po hektaru bit će vrlo dobra, neće nam ga manjkati u ponudi idućeg proljeća", rekao je Galić i istaknuo: "Za razliku od ostalih sličnih tvrtki, imamo najširu paletu proizvoda strnih žitarica. Ne postoji ništa što se u Hrvatskoj sije, a da mi to nemamo, sve su to kreacije Bc Instituta: naše domaće znanje i sjeme kao proizvod. Ponosni smo i osjećamo se ispunjeno zbog toga!"


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Bc Institut Josip Galić Đuro Lukić Sjeme Žitarice Soja Uljana repica Pšenica Ječam Sjetva


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]