Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša
  • 07.06.2017. 13:30

Kako educirati aktere u poljoprivredi?

U organizaciji dvotjednika Glasa Slavonije za poljoprivredu Agroglas, u Vukovaru se od 5. do 7. lipnja održava 10. Međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" koji ove godine nosi podtemu "Edukacija aktera u poljoprivredi".

  • 696
  • 43
  • 0

U organizaciji dvotjednika Glasa Slavonije za poljoprivredu Agroglas, u Vukovaru se od 5. do 7. lipnja održava 10. Međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" koji ove godine nosi podtemu "Edukacija aktera u poljoprivredi".

Na samom početku skupa, koji se održava u hotelu "Lav", predsjednik Uprave Glasa Slavonije Ivan Šimić podsjetio je kako je prvi Agroglasov stručni skup održan 2008. godine s namjerom da se skrene pozornost na ulogu medija u društvu, značaj očuvanja okoliša, važnost znanosti te potrebu cjeloživotnog obrazovanja poljoprivrednika. Tijekom dosadašnjih devet godina na skupu je prezentirano gotovo četiri stotine znanstvenih i stručnih radova, a u radu skupa sudjelovalo je više od 700 znanstvenika, naveo je Ivan Šimić.

U Vukovaru se održava 10. Agroglasov stručni skup

Podsjetivši na glavnu temu ovogodišnjeg skupa "Edukacija aktera u poljoprivredi", akademik Ferdo Bašić koji je zajedno s Franjom Tomićem, Davorinom Hrstom i Zdravkom Tušekom izlagao na temu "Znanje (poljoprivrednika i savjetodavaca) i primjena", upozorio je kako o značaju edukacije u poljoprivredi najbolje govori podatak da najrazvijenije poljoprivredne države imaju i do 97% vlasnika obrazovanih u poljoprivredi, a Hrvatska 97% onih koji nemaju obrazovanje iz poljoprivrede.

"Dakle da bi postigli taj odnos, barem blizu, treba krenuti u novim smjerovima obrazovanja u poljoprivredi, a oni ide prema cjeloživotnom obrazovanju. Tehnologije i nauka se mijenjaju strahovitom brzinom tako da se svega onoga što sam ja naučio studiranjem, ali i što sam predavao, ustvari grozim jer je situacija danas sasvim drugačija. Prije je tako duboko oranje bilo neizostavno, a danas se potpuno izostavlja", kazao je akademik Bašić.

Izostavlja se duboko oranje

Prema njegovom mišljenju, poljoprivredne proizvođače u Hrvatsko jedno je moguće promijeniti kroz strpljivo uvjeravanje koje mora biti potkrijepljeno rezultatima pokusa.

Od samog početka u organizaciji Agroglasovog stručnog skupa sudjeluje i Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla ISTRO (International Soil Tillage Research Organisation) i njena hrvatska podružnica HDPOT (Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla) u ime koje je sudionike skupa među kojima su se pored priznatih imena agrarne struke nalazili i studenti Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Poljoprivrednog fakultata iz Osijeka, pozdravio Danijel Jug koji se također dotaknuo teme dubokog oranja.

Problem ambrozije

"Duboko oranje je uvijek bilo loše, samo mi to nismo znali. Najrazvijenije agrarne države svijeta izuzimaju oranje iz uobičajenih tehnoloških zahvata. Ono se mora napuštati", upozorio je Jug dodajući kako danas u Hrvatskoj ima 60% površina koje se još uvijek oru dok je primjerice prije 25 godina to bilo u 100%-tnom iznosu. Moramo raditi puno na tome, a to je moguće kroz edukacije jer sam poljoprivredni proizvođač to ne može promijeniti, ustvrdio je Jug.

U radu skupa sudjelovat će tijekom tri dana trajanja 200 sudionika, od kojih niz predavača, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Među njima i Roger Becker sa američkog Sveučilišta Minnesota koji u Hrvatskoj boravi kako bi izučavao probleme koje kod ljudi uzrokuje pelud ambrozije.

"Kod nas u Sjedinjenim Američkim Država problem ambrozije nije toliko izražen koliko kod vas. Sličan problem ima i južna Afrika. Postoji međutim rješenje i za probleme koje uzrokuje ambrozija, a pomoći bi mogli određeni insekti koje je moguće uvesti iz Sjeverne i Južne Amerike", kazao je Becker.

Na parkiralištu hotela Lav postavljena je izložba poljoprivredne mehanizacije, dok je trećeg dana skupa, 7. lipnja planirana stručna ekskurzija u općinu Erdut.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede. U suorganizaciju skupa uključile su se znanstvene i stručne institucije: Poljoprivredni fakultet Osijek, Agronomski fakultet iz Zagreba, Hrvatska agencija za hranu, Poljoprivredna agencija te jedinice lokalne samouprave: Grad Vukovar , Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija.


Fotoprilog


Tagovi

Stručni Skup 10. Agroglas Edukacija Ivan Šimić Danijel Jug Ferdo Bašić Akademik Akteri Obrada Tlo Osijek Glas Slavonije Poljoprivreda Okoliš Znanstvenici Fakultet


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]