Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energetska zadruga
  • 24.10.2021. 17:45

Kako što efikasnije iskoristiti agrobiomasu na OPG-ima?

Najveći potencijal za male poljoprivrednike nalazi se u rezidbenim ostacima za grijanje. Ključna prednost iskorištavanja ovog resursa za njih je energetska neovisnost, naglašavaju iz Zelene energetske zadruge.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.567
  • 275
  • 1

"Donošenje vrijednosti agrobiomasi" tema je dva online događanja koje 27. listopada i 3. i 4. studenog ove godine organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ)

Cilj ovoga događanja, pojasnila je Hajdana Rukavina, voditeljica projekata, osvijestiti i educirati ljude o alternativama za grijanje koje ne uključuju šumsku biomasu i fosilna goriva, već resurse koji ne utječu štetno na okoliš, a dostupni su u našim lokalnim zajednicama.

"Naši poljoprivrednici ponekad imaju poteškoća s adekvatnim zbrinjavanjem većih količina poljoprivredne biomase. Kroz događaje koje organiziramo, OPG-ove koji se bave poljoprivredom želimo upoznati s prilikama i prednostima iskorištavanja tog resursa u svrhu proizvodnje toplinske energije", istaknula je Rukavina zbog čega bi poljoprivrednici trebali prisustvovati. 

Primjeri dobre prakse iz cijele Europe

Kako je objasnila, prvi događaj je webinar koji će se održati 27. listopada od 11:00 do 13:00 sati, a koji će se baviti proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, proizvodnjom poljoprivredne biomase te logistikom i pravilnim rukovanjem biomasom.

"Upoznat ćemo ih s primjerima takvih praksi iz cijele Europe, što će im poslužiti kao inspiracija za korištenje ovog rješenja u vlastitom poslovanju", kazala je Rukavina.

Na webinaru će biti predstavljen i hrvatski primjer dobre prakse grijanja zgrada komunalnog poduzeća u Križevcima na rezidbene ostatke iz voćnjaka kojega će pobliže opisati Lucija Nađ iz ZEZ-a.

Drugi događaj je virtualno umrežavanje dionika iz poljoprivredne i prehrambene industrije, a koje se prvi put održalo u veljači ove godine. 

"Na ovakvom događaju umrežavanja, sudionici imaju jedinstvenu priliku saznati više o novim trendovima u tehnološkim rješenjima, iskazati svoje tehnološke ili materijalne potrebe ili pronaći rješenje za zbrinjavanje i/ili korištenje svojih viškova poljoprivredne biomase", pojasnila je voditeljica projekta što će se raditi na drugom online događanju koje se održava 3. i 4. studenog od 10:00 do 16:00 sati.

Prednost - energetska neovisnost

EU direktive s fokusom na zaštitu okoliša potiču zbrinjavanje biomase iz poljoprivredne proizvodnje bez štetnog utjecaja na okoliš. Efikasan način zbrinjavanja poljoprivredne biomase biljnog podrijetla je korištenje za ogrjev budući da je poljoprivredna biomasa CO2 neutralno gorivo (onoliko CO2 koliko je biljka tokom rasta apsorbirala iz atmosfere je maksimum koliko CO2 u atmosferu može vratiti) sa solidnom ogrjevnom vrijednošću, ovisno o obliku spaljivanja.

Energija proizvedena iz poljoprivredne biomase u Europi zauzima čak 60 posto ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te se procjenjuje da će proizvodnja i u Europi i u svijetu nastaviti rasti. Štoviše, sektor bioenergije na svjetskoj razini od 2000. godine bilježi godišnji rast od šest posto.

Događaj je besplatan

U Hrvatskoj još nije popularna alternativa za ogrjev, iako je istraživanje CATI koje je provela upravo ova zadruga, pokazalo da su stanovnici Istre i Slavonije zainteresirani za takav način grijanja te pozitivno gledaju na mogućnost korištenja poljoprivredne biomase za toplinsku energiju.

"Najveći potencijal za male poljoprivrednike nalazi se u rezidbenim ostacima za grijanje. Ključna prednost iskorištavanja ovog resursa za njih je energetska neovisnost, odnosno da samostalno proizvode svoju toplinsku energiju, a time ostvaruju i uštede na troškovima grijanja", naglasila je Rukavina.

 Uz to, dodaje, novac koji bi inače uložili u štetne energetske izvore, ulažu u čist izvor energije koji nastaje kao nusproizvod njihovog poslovanja, čime svoje poslovanje čine održivijim i okolišno "prijateljskijim".

Prijavi se

Inače, ovaj događaj organiziran je u sklopu projekta AgroBioHeat, koji u Hrvatskoj provodi Zelena energetska zadruga. Financiran je iz programa za istraživanje i inovacije Obzor2020., a jedan od glavnih ciljeva mu je popularizirati agrobiomasu. 

Sudjelovanje na oba događaja je besplatno, a radni jezik je engleski.

Više informacija kao i prijavu na događaj možete pronaći ovdje

Smjernice za uspješno sudjelovanje i komunikaciju na događajima možete pogledati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Agrobiomasa Online događaj Zelena energetska zadruga Hajdana Rukavina OPG Primjeri dobre prakse Webinar


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Zelena energetska zadruga

Bukovačka 110, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2090 404, e-mail: contact@zez.coop web: https://www.zez.coop/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!