Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • INSORE 2023
  • 25.11.2022. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Kako uz sve izazove proizvesti dovoljne količine hrane?

Da bi se našli odgovori, Agronomski fakultet u Zagrebu s partnerima organizira 58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma te Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije.

Foto: Depositphotos/cherryandbees
  • 1.467
  • 123
  • 0

Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije (INSORE2023) i 58. hrvatski te 18. međunarodni Simpozij agronoma (SA2023) održat će se od 11. do 17. veljače 2023. u Dubrovniku.

"Poljoprivreda je tvornica na otvorenom i brojni su izazovi koji ju prate, a svi oni traže nove i sveobuhvatnije pristupe u proizvodnji, održive izvore energije i ublažavanju emisije stakleničkih plinova", napominju prodekanice Agronomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak i izv. prof. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko koji, upravo kako bi se pokušali naći odgovori, s brojnim partnerima organizira 58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma te Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije.

Kako je jedna od složenijih ljudskih djelatnosti i zahtijeva kontinuiranu naobrazbu tj. cjeloživotno obrazovanje, ovo će, kažu, biti izvrsna prilika gdje proizvođači mogu vidjeti i čuti moguća rješenja za implementaciju klimatski prihvatljivih inovacija kao i znanstvena dostignuća koja mogu uvesti u svoju proizvodnju.

"Poljoprivredni sektor je u centru proizvodnje hrane, te uz stalne izazove u proizvodnji dovoljne količine nutritivno vrijedne i zdravstveno ispravne hrane, potrebno je smanjiti negativan utjecaj na okoliš", navode i pojašnjavaju da to uključuje uvođenje održivih praksi u poljoprivrednu proizvodnju za što je potrebno znanje i iz novih disciplina poput kružne bioekonomije, očuvanja bioraznolikosti, zaštite okoliša, informacijske tehnologije i digitalizacije.

Ostacima poljoprivredne proizvodnje do niže cijene hrane - kako?

Stoga će hrvatski i svjetski znanstvenici na Simpoziju i Samitu predstaviti najnovija saznanja u području poljoprivrede, a koja uključuju i navedene discipline.  

Sam događaj traje kroz pet dana i podijeljen je u nekoliko sekcija: Inovacije i tehnologije u prilagodbi klimatskim promjenama; Poljoprivreda i klimatske promjene; Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša; Agrarna ekonomika i ruralni razvoj; Genetika i oplemenjivanje bilja; Očuvanje bioraznolikosti; Biljna proizvodnja: Povrćarstvo, ukrasno, ljekovito i aromatično bilje, Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, Ratarstvo; Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo; Animalne znanosti; Hrana i kvaliteta hrane; Precizna poljoprivreda i održiva proizvodnja i Fitomedicina.

Više informacija možete pronaći ovdje

Glavni partner u organizaciji Samita je North East Renewable Energy Research Lab iz Indije s kojim je potpisan i sporazum o suradnji u istraživačkim projektima i organizaciji. 

Događaj se organizira pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz znanstvenike i stručnjake iz Indije i Hrvatske, sudjelovat će i brojni priznati svjetski znanstvenici iz 20 zemalja. Svoju podršku dolaskom dat će i potpredsjednica Europske komisije, hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu, zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru te brojni gospodarstvenici.

Već 58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma, etablirana je manifestacija koju organiziraju Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, čiji je glavni cilj predstaviti znanstvene rezultate domaćih i inozemnih istraživača i na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih dostignuća u poljoprivrednu proizvodnju.


Tagovi

Simpozij agronoma SA2023 INSORE2023 Obnovljivi izvori energije


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/