Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 04.11.2022. 13:00
  • Vodice

Ko su laureati 32. Sabatine - među njima i jedan Hercegovac

Osam je dobitnika priznanja ovogodišnje Sabatine, koja se od 3. do 6. novembra održava u Vodicama

Foto: Vedran Stapić
  • 94
  • 38
  • 0

Svečanom sadnjom spomen loze ispred hotela Olympia u Vodicama i dodjelom nagrada laureatima, jučer su otvoreni 32. Međunarodni susreti vinogradara i vinara Sabatina 2022, u Hrvatskoj.

Na ocjenjivanje u natjecateljskom dijelu stiglo je 395 uzoraka, a među njima čak 116 mladih vina, što je najviše do sada, otkrio je Lordan Ljubenkov prvi čovjek Zadružnog saveza Dalmacije, ispred organizatora događaja.

Prvi doktor enologije u Hercegovini

Među dobitnicima priznanja je i dr. sc. Tiho Prusina iz Čitluka, kojem je pripalo priznanje "Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine. Od malih je nogu volio prirodu i biljke, a osobito vinovu lozu. Završio je studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i to, kako sam kaže, samo zbog vinogradarstva i vinarstva.

Dr. sc Tiho Prusina stalni je sudionik Sabatine

Po završetku studija vratio se u rodni kraj i zaposlio u Vinariji Čitluk, gdje radi oko 38 godina. Nastavlja se usavršavati i upisuje poslijediplomski magistarski, a kasnije i doktorski studij. Danas se ponosi da je prvi doktor enologije u Hercegovini. Od akademske godine 1997./1998. do danas radi i kao vanjski suradnik na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i to kao nositelj kolegija vinogradarstva.

Pamtimo ga kao gotovo stalnog sudionika Sabatina na kojemu je održao niz predavanja i prezentacija te bio u raznim povjerenstvima za kušanje vina.

Doprinos Sabatini

Priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine dobila je mr. sc. Višnja Šimunović, magistrica agronomije, dok je za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu priznanje "Mate Bobanović" primila Mandica Erceg , dipl. ing. dugogodišnja enologinja vinarije Vinoplod iz Šibenika. Priznanje "Zlatan Plenković" mladom vinogradaru-vinaru otišlo je u ruke Anti Sladiću iz mjesta Plastovo, Skradin.

Svečana sadnja spomen loze u Vodicama

Priznanje uzornim vinogradarima i vinarima koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobili su Joso, Marko i Ivan Sladić iz Plastova, Skradin. Priznanje zadružnom djelatniku dodijeljeno je Boži Volić iz Zagreba. Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije primila je Jadranka Barišić, a Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova otišla je u vlasništvo Šibensko-kninske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Laureati Sabatina Jadranka Barišić Vinarija Sladić Mandica Erceg Tiho Prusina Višnja Šimunović Božo Volić Ante Sladić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.