Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pure Cab
  • 20.11.2022. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Koji su zlatni hrvatski cabernet sauvignoni?

Održan je Pure Cab, ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona.

Foto: Pure Cab
  • 648
  • 63
  • 0

Najbolji naši cabernet sauvignoni dolaze iz Iloka i Istre, priopćeno je s Pure Cab-a, ocjenjivanja ovih hrvatskih vina održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade. 

Kako je odlučeno, premium selection 2016. vinarije TRS iz Iloka najbolji je, drugo mjesto osvojio je Zigante 2015. iz Grožnjana, a trećeplasirani je Poletti 2016. iz Višnjana. 

"To su zlatni hrvatski cabernet sauvignoni", naglašavaju Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino.

Kako napominju, na pozivno ocjenjivanje stigli su uzorci najznačajnijh proizvođača, od krajnjeg istoka, preko Sjeverozapadne Hrvatske i Istre do Srednje  Dalmacije, a i priznanja su otišla u sve četiri naše vinogradarske regije. Vina su ocjenjivali enologinja dr. sc. Ivana Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin, Tomo Jakopović i vinski novinar Željko Suhadolnik.

Srebrna priznanja su osvojili Brčić Barrique 2017 iz Nove Vasi, Bolfan Primus 2016 iz Hrašćine, Suber 2019 iz Erduta, Trs 2019 iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani cabernet sauvignoni su Korlat 2018, Benkovac, Kalazić Premium 2017 iz Zmajevca, Bernobić 2021 iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore.

Zlatni hrvatski cabernet sauvignoni 

Podsjećaju i da je cabernet sauvignon najzastupljenija vinska sorta loze u svijetu. Najvjerojatnije je nastala u 17. stoljeću u Francuskoj, spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Uzgaja se u gotovo svim vinogradarskim regijama, a daje vina različitih tipova, od laganijih i voćnih do raskošnih vina kompleksnih aroma i punog tijela. 

"Hrvatski cabernet sauvignoni raskošna su, topla, lijepo zaokružena vina, s voćnim, često čokoladnim, ali i biljnim, zelenim aromama", opisuju navodeći i da značajne količine grožđa završe u crnim/crvenim blendovima, često ih miješaju i s našim autohtonim sortama, a vinarije koje proizvode monosortno vino idu ukorak s europskim i svjetskim vinarijama iz kojih izlaze ponajbolji cabernet sauvignoni. 

Kažu i da je od lipnja prošle godine u sklopu projekta iVino održano nekoliko specijaliziranih ocjenjivanja hrvatskih vina - mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata - Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-box pakiranjima, bijelih mješavina White Blend i bijelih maceriranih vina Amber Wines.. 


Tagovi

Pure Cab IVino Cabernet sauvignon Ocjenjivanje Ana Rogač Ivo Kozarčanin Vinarija Trs Zigante Poletti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.