Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 01.07.2013.

Krava Shakira šampionka 8. stočne izložbe SDŽ

Na 8. župnijskoj izložbi stoke Sinj 2013 šampionkom proglašena krava Shakira holstein pasmine iz OPG-a obitelji Putnik. Priredba je potvrdila kako se u Zagori uzgajaju autohtone pasmine poput ovce pramenke, hrvatske šarene koze i krave buše koje su dominantne u tom podneblju. Sve govori kako se mlade obitelji okreću stočarstvu i kao značajnoj koponenti ruralnog razvoja i dopune seoskog turizma

  • 1.652
  • 156
  • 0

Krava Shakira (Šakira) holstein pasmine iz OPG-a obitelji Putnik u Brnazama kod Sinja proglašena je šampionskim grlom iz svoje kolekcije te osvojila šampionsko zvono 8. stočne izložbe Splitsko-dalmatinske županije 'Sinj 2013' koja je održana u subotu, 29. lipnja, na sinjskom hipodromu, u prekrasnu ambijentu.

Šampionsko zvono je o vrat Shakire stavio dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, uz asistenciju njena vlasnika Ivana Putnika. To je peta godina kako Putnikova krava, koja dnevno daje čak 35 litara mlijeka, odnosi slavu naslova šampionke na toj manifestaciji. U kozarskom dijelu izložbe, koju je otvorio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, a nazočne izlagače i posjetitelje u ime Grada Sinja pozdravila dogradonačelnica Kristina Križanac, šampionom je proglašen jarac iz OPG-a Nedjeljka Vojkovića iz Gale. Vlasnik farme Ivan Putnik u svojoj farmi ima 30 muznih krava i 20 junica, nije sakrivao zadovoljstvo.

U Sinju održana posljednja županijska izložba stoke u okviru Hrvatske

„Ovo je peti put za redom kako je moja krava Shakira proglašena šampionkom odnosno osvojila glavnu nagradu na stočnoj izložbi Splitsko-dalmatinske županije. Stoga nisam zadovoljan sam ja, nego i cijela moja obitelj čija je ovo zasluga i kao rezultat kontinuiranog rada. Za moju obitelj nema odmora koja svakim danom radi od jutra do večeri, a i noću kad god zatreba. Znate, nije lako nahraniti 50 muznih krava i junica, a ujedno vršiti i ostale poslove u sklopu našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Inače, i ovogodišnja izložba je uspjela, iako je moglo biti više izlagača. Osobno nisam zadovoljan odazivom stočara odnosno vlasnika obiteljskih stada ovaca i koza te goveda. U tom dijelu priredbe moglo je biti znatno bolje, no ipak nismo nezadovoljni odrađenim poslovima vezanim za ovogodišnju 8. izložbu stoke 'Sinj 2013'. No, svjesni smo činjenice kako imamo kvalitetu u farmi što se pokazalo i ovom prigodom“, iskreno će Ivan Putnik, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije.

Organizatori i suorganizatori, dakako i pokrovitelji te hvale vrijedne i izazovno gospodarske priredbe, ne mogu se pohvaliti velikom nazočnošću posjetitelja unatoč iznimno ugodnu danu, koji su nam potvrdili kako je na izložbi sudjelovalo 30-ak izlagača stočara s područja Splitsko-dalmatinske županije. Osim krava, ovaca, koza i magaraca, posjetitelji su mogli uživati i u prezentaciji starih napjeva i plesova koje su izvodili članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja u izvornoj živopisnoj pučkoj nošnji tog podneblja, dakako i prezentaciji starih običaja, etno-predmeta i tradicijskih zanata.

Od 30-ak izlagača stočara najbolje grlo Ivana Putnika - šampionka krava Shakira

„Izložena grla svih pasmina i svih kategorija su na ovogodišnjoj priredbi dobra i dosta je korektan prikaz. I ovogodišnja izložba stoke 'Sinj 2013' je uobičajena što se pak tiče organiziranosti, baš kao i svih proteklih godina. Značajno što su se na njoj predstavili određeni rezultati, dosezi uzgojno-selekcijskog rada. Cilj i ovogodišnje izložbe u Sinju bio prikazati upravo ono što je karakteristično za ovo područje, na kojoj dominiraju: dalmatinska ovca pramenka i hrvatska šarena koza. Inače ovo područje, posebice oko Grada Sinja, oduvijek je bilo prepoznatljivo i po uzgoju goveda, pa smo na izložbi predstavili i govedarski dio. Eto, to su osnovne značajke koje krase i ovogodišnju stočnu priredbu u alkarskom gradu. Motivi koji su nas vodili pri sastavljanju kokelcija na izložbi jesu goveda pasmine buša, holestein, kao i sve ono što karakteristično za stočarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Žao mi je što posjetitelja nema više unatoč dobroj promidžbi“, ocjenjuje ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije dr. sc. Zdravko Barać.

Dominantne autohtone pasmine - ovca pramenka, hrvatska šarena koza, krava buša

Tvrdi kako su i takve izložbe značajne zato što se na njima okupljaju stočari gdje mogu nešto novo čuti, razmijeniti iskustva ako žele, i gdje mogu steći nekakav uvid u uzgoj stočnih grla i svojih susjeda, dakako i na farmama udaljenijih stočara. Mogu razmijeniti i određena iskustva te na taj način ponovno stjecati nova saznanja iz djelatnosti kojom se bave. Izložbe su, podsjeća dr. sc. Barać, oduvijek bile i mjesto gdje bi se bar donekle proniknulo u domete stočarstva, te gdje bi se naslutili i potencijali budućnost, dakako i sagledala mogućnost njihova razvoja. Podsjeća i na stoljetnu tradiciju održavanja stočnih izložbi u Hrvatskoj, poput državne izložbe stoke u Gudovcu u sklopu Jesenskog međunarodnog sajma kod Bjelovara od 6. do 8. rujna ove godine.

„Što se tiče ovčarstva i kozarstva, kao autohtone pasmine, duboko su prilagođene na uvjete uzgoja u dalmatinskom podneblju, i te su populacije stabilne. Doduše onaj komercijalni dio je oduvijek posebna priča, ali izvorne pasmine nastojimo sačuvati različitim programima i oblicima. Zapravo nastojimo ih zaštititi za buduća pokoljenja, a ja bih rekao kako u ovim krajevima postoje iznimno vrijedna gospodarska stočarska grla. Ona osiguravaju maksimalne prihode, dobit kroz populaciju koja se pokazala najpogodnijom za ovo područje. Riječ je o autohtonim pasminama ovaca i koza na ovom prostoru gdje se postižu iznimno dobri rezultati, i bez pretjeranog eksperimentiranja s novim grlima i križanjima. Što se pak tiče potpora, s njima su neki poljoprivrednici i stočari uvijek bili zadovoljni, a neki od njih nezadovoljni, jer je riječ o novcu. A nekima je novca uvijek malo, koliko god bi ga dobili, a neki bi se zadovoljili i onim što imaju. Osobno mislim kako sredstva, koja su osigurana u ovim gospodarski teškim vremenima, treba cijeniti, kao i sve ono što je ostvareno“, kategoričan je ravnatelj HPA dr. sc. Zdravko Barać.

Pokušaji maksimalne zaštite autohtonih pasmina, pad goveda do 15 posto

No zanimljiv je odgovor na upit kako on sagledava mjesto razvijenog stočarstva u lancu proizvodnje zdrave hrane, ruralnog razvoja, dakako i u sklopu dopune ponude seoskog turizma na cijelom području Hrvatske, posebice u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije? Također kako ocjenjuje pomak stočarstva odnosno obnovu stočnog fonda na tom području, koji je uvelike stradao i tijekom Domovinskog rata te u poraću, kao i uslijed minskih polja na nekim predjelima diljem Lijepe naše, nažalost i zato što se još svi povratnici nisu vratili na svoje ognjišta koji su se bavili uzgojem stoke i kao tradicijom. No dr. sc. Barać ističe kako sve ono što je u subotu viđeno na 8. županijskoj stočnoj izložbi u Sinju, posebice dio vezan za autohtone pasmine, itekako je značajno i u komponenti ruralnog razvoja, dakako i u komponenti seoskog turizma.

„Tim više što je proizvodnja zdrave hrane - posebice mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda - iznimno značajan segment za turizam, općenito. Gledajući kroz postojeće životinje izložene na ovogodišnjoj županijskoj izložbi stoke 'Sinj 2013', pa i one koje su ostale negdje u štalama vlasnika, ili i na ispaši, proizvodi od njih poput janjetine, teletine te ovčjeg, kozjeg i kravljeg sira, nešto je što predstavlja posve drukčije okuse. A uvijek se i cjenovno mogu bolje plasirati na tržištu, baš kroz hrvatski turizam. Što se tiče pomaka u uzgoju stočarstva na ovim prostorima, to donekle izražava zadovoljstvo posebice zato što je populacija ovaca i koza prilično stabilna, sve s određenom tendencijom za podizanje odnosno proširenje određenih novih objekata. Ali nažalost, uzgoj goveda odnosno proizvodnja govedarskih proizvoda u ovom trenutku ne stoji jednako dobro na području Splitsko-dalmatinske županije. Jer, u toj županiji u zadnjih godinu ili godinu i pol dana imamo određeni pad grla od 15 posto manje, no takav trend općenito vrijedi i za cijelu Hrvatsku. I pad mlijeka i mliječnih proizvoda računa se između na nekih 10 i 15 posto, manji nego lani, a tako očekujemo i u prvih šest mjeseci 2013. Za polugodišnje razdoblje je i postotak krava manji godine nego lani, dok je populacija ovaca i koza manje-više stabilna, praktično na istoj razini“, izračunao je dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

Mlade obitelji se vraćaju stočarstvu kao značajnoj komponenti i seoskog turizma

Tvrdi kako se mlade obitelji u posljednje vrijeme okreću stočarstvu, posebice uzgoju ovaca i proizvodnji mesa, mlijeka i sira na otoku Pagu, ali i u Dalmatinskoj zagori. Ističe kako su zanimljive i korisne akcije, projekti u okviru mjera glede potražnje sredstava iz fondova Europske unije, a koji se odnose na ruralni razvoj Hrvatske. Tim se sredstvima, kaže, mogu investirati novi razvojni proizvodni projekti, ali i ostvariti povrat potrebnih investicija u visini od 50 posto u minimalnom iznosu, čak i do 70 posto. Taj se dio, primjerice, odnosi na mlade obitelji gdje je nositelj investicijskog programa osoba koja ne smije biti starija od 40 godina.

„Znači pred nama s jedne strane stoje sredstva koja se mogu ostvariti, a s druge strane kroz institucije koje djeluju pod kapom Ministarstva poljoprivrede moramo osigurati uvjete kako bi se ta sredstva realizirala te da se osigura puna stručna i tehnička pomoć. Vjerujem kako će onda biti motiva i interesa kod mladih obitelji za uzgoj stočarstva i stočarsku proizvodnju, te da će se lakše obnoviti i stočni fond ne samo u Zagori nego u cijeloj Hrvatskoj. Želim podsjetiti na činjenicu kako je moj prijašnji angažman u Dalmaciji bio isključivo vezan za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju, pa su mi dobro poznate prilike u poljoprivredi odnosno stočarstvu ne samo u Cetinskom kraju, nego kompletno u dalmatinskom zaobalju“, optimističan je dr. sc. Zdravko Barać, poručujući:

„Zapazio sam kako manje-više svugdje ima i previše skepticizma kod stočara o tome što će se događati u stočarstvu nakon 1. srpnja ove godine, nakon što Hrvatska postane članicom EU-a. Kad je riječ o Europskoj uniji, rekao bih kako je mukotrpno razdoblje od deset godina, ono najteže, ostalo iza nas. No to kako smo sve dobro napravili dokaz je što 1. srpnja ove godine postajemo članicom UE-a. Zato nema mjesta skepticizmu, strahu, jer možemo dobro iskoristiti sve ono što nam je na raspolaganju. Mjere prvog stupnja su prilično zadan okvir, dok mjere drugog stupnja su mjere na kojima treba pokazati i kreativnu ideju, i znanje, te imati stručnu i tehničku potporu. Onda ćemo imati dovoljno sredstava na raspolaganju i za moderniziranje i unapređenje postojeće proizvodnje, ali i za otvaranje novog investicijskog ciklusa u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH“.

Nema mjesta skepticizmu, potrebne kreativne ideje, znanje te stručna potpora

Uvjeravajući kako HPA, u okviru svojih aktivnosti i djelatnosti naročitu pozornost poklanja baš provedbi uzgojno-selekcijskog rada, suradnji s udruženjima stočnog uzgoja, a u tom smislu i održavanju manifestacija poput izložbi stoke na županijskoj i državnoj razini, dr. Barać zaključuje kako su se i ove godine u Sinju nastojali predstaviti kolekcije krava, ovaca i koza, dakako i sve ono što je najbolje na području SDŽ. „Ono što je dominantno za ovo područje, to su pogodni uvjeti za uzgoj ovce autohtone pasmine dalmatinske pramenke i šarene hrvatske koze, koje i na ovogodišnjoj izložbi stoke u Sinju predstavljaju dominantan dio, baš kao i autohtona pasmina krave buše. Od ostalih aktivnosti koje trenutno provodi HPA je onaj dio koji se odnosi na izradu operativnih programa, koji su pred samim završetkom. Oni bi s jedne strane trebali osigurati sredstva po povoljnijim uvjetima za novi ciklus u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, računajući i na povoljno zaduživanje na domaćem tržištu s jedne, a s druge strane računajući i na i na značajan povrat sredstava iz fondova Europske unije za ruralni razvoj“, najavio je ravnatelj HPA dr. sc Zdravko Barać.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Krava Shakira Stočarstvo Turizam

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!