Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulenijada u Jagodnjaku
  • 07.06.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Jagodnjak

Kulen Vlatka Šovagovića slavio, u Jagodnjaku kreće izgradnja Inkubatora kulena

Kulen je vrhunski proizvod koji se jedino može pronaći u Slavoniji i Baranji, zaštićen je i to trebamo iskoristiti za promociju našeg kraja, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić i najavio gradnju Inkubatora kulena.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 716
  • 49
  • 0

Mjesto Jagodnjak u Osječko-baranjskoj županiji u javnosti nosi naziv "Selo kulena", razlog tome su brojni proizvođači ove slavonske i baranjske delicije, ali i duga tradicija Kulenijade koja se u Jagodnjaku održava već 18 godina. Riječ je o natjecanju na kojem stručni sud bira najbolji kulen, a ove godine svoje je uzorke predstavilo 130 izlagača od kojih je čak 12 dobilo zlatnu medalju za kvalitetu.

Nagradu za najbolji kulen ove godine dobio je Vlatko Šovagović iz Ladimirevaca kojemu je ovo prvo natjecanje ovakvoga tipa. Vlatko se proizvodnjom kulena i sličnih proizvoda iz hobija bavi već 40 godina, a pobjednički kulen ima savršene omjere dobrog mesa, paprike, bijelog luka i soli. Također je važno, ističe, iskustvo u sušenju kulena što Vlatko, sudeći prema ocjeni stručnog suda itekako ima.

Kulenijada u Jagodnjaku održana je već 18. godinu zaredom

S još jedanaest zlata ove su se godine u Jagodnjaku okitili i Milan Radanović, Zvonko Ciganović, Radoslav Milović, Milan Stanković, Ante Žeravica, Vinko Šimić, OPG-a Jasna Tabaković, Josip Kleša, Dušan Jurić, Miloš Kolarević i Zoran Zelić.

Zlatna priznanja najboljima uručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić"Kulen je vrhunski proizvod koji se jedino može pronaći u Slavoniji i Baranji i on zbog svoje vrhunske kvalitete i truda proizvođača cjenovno treba biti prilagođeniji, odnosno skuplji. Zaštićen je i oznakom zemljopisnog podrijetla kao Baranjski kulen i Slavonski kulin i to trebamo iskoristiti u promociji našeg kraja", rekao je župan te najavio izgradnju Inkubatora kulena, svojevrsne “tvornice kulena”.

Inkubator kulena vrijedan 9 milijuna kuna

Riječ je o projektu vrijednom 9 milijuna kuna financiranim europskim novcem kroz Razvojni sporazum Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Izgradit će se zgrada veličine 800-tinjak četvornih metara, u kojoj će biti šest zasebnih cjelina, pet za proizvođače kulena i jedna sirana. Bit će u njoj pušnice, komore, zrionica, separatori i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju kulena, a planiran je i izložbeni prostor te trgovina za prodaju suhomesnatih prerađevina.

Kulen je vrhunski proizvod koji moramo iskoristiti za promociju, rekao je župan Anušić 

Načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević kazao je kažu kako je inkubator kulena upravo to što im treba kako bi općina postala još prepoznatljivija po ovoj baranjskoj deliciji, ali i mogući razlog ostanka mladih. Najavljuju kako je za buduće Kulenijade planirano još više te da je to događaj kojemu se svi mještani vesele. I ovogodišnja Kulenijada se nakon ocjenjivanja i dodjele nagrada nastavila kulturno-umjetničkim programom. 

Video: Osječka televizija


Tagovi

Kulenijada Jagodnjak Kulen Inkubator kulena Ivan Anušić Župan


Partner