Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 27.04.2022. 11:10
  • Zadarska, Zadar

Laureati Dana masline Mario Bjeliš, Srećko Romić, Filip Mandičić i Mirta Milas

Priznanja će im biti uručena na svečanosti otvaranja 24. međunarodnih Dana masline u Zadru, a zašto su baš oni dobitnici pojasnio je ocjenjivački sud.

Foto: Filip Brala/Dani masline
  • 1.819
  • 106
  • 0

Ocjenjivački sud 24. Međunarodne manifestacije Dani masline 2022. u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar, mr. sc. Marijan Tomac. dipl. ing, agro., Renato Kraljev, prof. i Benito Pucar, dipl. ing. odabrao je ovogodišnje dobitnike posebnih priznanja koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva. 

Tako priznanje "dr. sc. Ante Medin" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu ide doc.dr.sc. Mariu Bjelišu, uzorni maslinar i dobitnik priznanja “Stanko Ožanić”je Srećko Romić, Filipu Mandičiću uručeno će biti "Maslinarsko srce" za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu, a Mirti Milas "Zlatno maslinarsko pero" za afirmaciju maslinarstva i uljarstva. 

Kako su pojasnili, docent Mario Bjeliš, rođen je 1972. godine. Diplomirao je 1996. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Voćar-Vinogradar-Vinar. Ondje je i magistrirao 2005. godine, a doktorirao 2007. godine na Poljoprivrednom fakultetu J.J. Strossmayera u Osijeku. 

Priznanje dr.sc. Ante Medin 

U razdoblju 1998. do 2018. godine radi u Zavodu za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH (kasnije HCPHS). U tom razdoblju njegov rad uključuje poslove nadgledanja i suzbijanja štetnih organizama masline na cijelom maslinarskom području RH, te je tijekom svog rada objavio veliki broj stručnih članaka u maslinarskim časopisima i održao veliki broj predavanja za maslinare u zemlji i na znanstvenim skupovima inozemstvu. 

Od 2018. do danas radi na Sveučilištu u Splitu gdje je nastavnik - docent na studiju “Mediteranska poljoprivreda” te na Kemijsko – tehnološkom fakultetu. Bio je voditelj ili suradnik u nekoliko projekata iz područja maslinarstva: Zaštita izvornosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica – Zlatna Oblica (2006-2009); FAO – Izrada akcijskog plana razvoja maslinarstva RH, Ministarstvo poljoprivrede (2010); Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističe ponude (IPA 2007-2013); U vlastitoj nakladi, objavio je dva izdanja knjige “Zaštita masline u ekološkoj proizvodnji (2005 i 2009. godine), te je dao svoj prilog kao koautor u knjigama: Maslina i maslinovo ulje od A-Ž (2008), te Maslina i maslinovo ulje – božji dar u Hrvata (2011).

Za svoj znanstveni i stručni rad, primio je nekoliko nagrada: Povelja “Pavle Bakarić” za znanstveni i stručni rad u nakladništvu hrvatskog maslinarstva (Savez maslinara i uljara – “Maslina 2010”); Povelja “Vitez hrvatskog maslinarstva” za znanstveni i stručni rad na unaprijeđenju uzgoja maslina. (Savez maslinara i uljara “Maslina 2011”); Priznanje “Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu, (Zadružni savez Dalmacije, 2019). 

Uzorni maslinar 

I sam je maslinar koji je svojim radom prije 20 godina iskrčio, priveo kulturi i danas održava preko 250 stabala maslina u Povljima na otoku Braču.

Dani masline 2022: Nakon dvije godine vraća se i sad već tradicionalni humanitarni Marendin

Srećko Romić (r. 1948.), istaknuti je briševački i dalmatinski maslinar. Prva stabla zasadio je u drugoj polovici devedesetih godina, a veći broj početkom 2000.-ih. Danas, na tri svoje lokacije, obrađuje 260 maslina. Prosječno godišnje ubere 6-7 tona i proizvede 650-750 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. O vrsnoći njegova ulja najbolje svjedoče brojna priznanja dobivena na prestižnim maslinarskim manifestacijama u nas i u svijetu, od kojih posebno valja izdvojiti nagradu osvojenu u Italiji na međunarodnoj manifestaciji "L ̕ oro dei Due mare“ (Zlato dva mora). 

Uz naglašenu ljubav prema svome kraju, radišnost i težački duh naslijeđen od svojih roditelja, Romić je predan i učenju te stjecanju novih znanja o maslinarstvu. Prati stručnu literaturu, posjećuje stručne skupove i savjetuje se s agronomskim stručnjacima o  primjeni agrotehničkih mjera kako bi ostvario što bolje prinose i zadržao vrhunsku kvalitetu svojih ulja. Premda glavninu poslova obavlja ručno, dugogodišnjim teškim fizičkim radom, njegov je maslinik uzoran i poticajan primjer novim naraštajima briševačkih maslinara što se sve može postići radom, predanošću i ljubavlju prema svojoj zemlji i ovoj drevnoj biljci.

Maslinarsko srce 

Ljubav nije čudo, ali čini čudesa, može se reći i za pothvat koji je ostvario Filip Mandičić (30), mladi magistar agronomije iz Vlašića na Pagu. Da bi zaštitio masline od udara bure i posolice on je s burnje  strane maslinika podigao suhozid impozantnih dimenzija – gotovo dva metra ili preciznije 180 cm visine i puni metar širine.

Ljubav prema maslini javila se kod Filipa u ranim, dječačkim danima zahvaljujući ocu Branku koji je prije 15 godina na površini od 7.000 metara četvornih posadio cca 150 maslina (oblica, leccino, pendolino). Najprije u Srednjoj školi Stanka Ožanića u Zadru, potom u Kninu na Veleučilištu Marka stječe prva znanja iz ekološke poljoprivrede, te maslinarstva. Ističe da je zahvalan što je imao privilegiju slušati predavanja profesora Frane Strikića, jednog od vodećih znalaca maslinarstva, koji je imao velikog utjecaja na njega. Nastavak školovanja odveo ga u Osijek, gdje završava diplomski studij ekološke poljoprivrede. Nakon završenih studija zaposlio se kao tehnički suradnik u tada Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, a danas Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Nakon 4 godine vratio u školu Stanka Ožanića gdje je nastavnik stručnih predmeta.

Podigao skoro dva metra visoki suhozid da zaštiti masline od udara bure i posolice

Uz posao svaki slobodan trenutak provodi na obiteljskom imanju. Uz proizvodnju povrća i početak bavljenja ovčarstvom, revitalizira postojeći i planira sadnju dva nova maslinika. 

Zlatno maslinarsko pero

Mirta Milas zaposlenica je HRT-a od 1991. godine. Od 2002. godine suradnica je Emisije za selo i poljoprivredu 1. programa Hrvatskoga radija, a od 2009. jedna od urednika i voditelja iste. Jedna je to od najslušanijih i najdugovječnijih radijskih emisija (ove godine obilježava 74. obljetnicu). 

Kao diplomirana inženjerka poljoprivrede istinski razumije i suosjeća s problemima vrijednih ratara, stočara, voćara i povrćara, vinogradara i maslinara koji proizvode u nikad zahtjevnijem vremenu. Ti se marljivi ljudi hrabro nose s teškim poslom i nikad ne posustaju, unatoč brojnim problemima - od enormnih poskupljenja energenata i mineralnih gnojiva do sve prisutnijih klimatskih promjena. Za sebe kaže da, iako je rođena u Slavoniji, u koju su njezini roditelji došli na fakultet, od "gena kamenih" ne može pobjeći.

"S ljubavlju se i s ponosom uvijek rado vraćam Dalmaciji, prenoseći vijesti o sve zapaženijim uspjesima naših vinogradara i maslinara u Hrvatskoj i u svijetu. Velika mi je čast, povjerila nam je Mirta, biti dobitnicom Zlatnog maslinarskog pera Dana masline u Zadru 2022. godine.

Priznanja laureatima bit će uručena 29. travnja na svečanosti otvaranja 24. međunarodnih Dana masline u Zadru na pozornici ispred JK Uskok s početkom u 11.30 sati.


Tagovi

Dani masline Laureati Posebna priznaja Dr.sc. Mario Bjeliš Srećko Romić Filip Mandičić Mirta Milas


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).