Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća radinost
  • 29.05.2022. 16:30

Liker od mušmule i pekmez od turgulja pokupili pažnju posjetilaca sajma u Rudom

Sajam domaćih proizvoda održan je tradicionalno sedmi put u Rudom, gradiću na istoku Republike Srpske, poznatom po jakim i dobro razvijenim selima

Foto: Marijana Simanić
  • 119
  • 11
  • 0

Ovogodišnji Sajam domaćih proizvoda koji je sredinom maja održan u Rudom, malom gradiću na istoku Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, po broju izlagača, sadržaju i organizaciji opravdao je očekivanja. Na trodnevnoj manifestaciji bilo je 115 štandova izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore iz 27 opština, a asortiman poljoprivrednih proizvoda imao je široku lepezu.

Posjetioc su prvog dana imali priliku prisustvovati predavanju za pčelare, a savjetima se obratio i nutricionista koji je govorio o zdravoj ishrani za ljudski organizam. Ove godine za najuređeniji proglašen je štand "Pčelarskog centra Batinić" iz Sokoca.

Na tradicionalnom takmičenju za najljepši štand mjesnih zajednica nagradu su odnijeli Štrpci, a nagrade za najukusniji kolačić otišle su, po glasovima publike, u ruke: Ljubice Mitrović, Bojane Bošnjaković, Isidore Novaković, dok su po glasovima žirija one pripale: Angelini Pjevčević, Slađani Stikić i Mirjani Stikić.

Poseban interes vlada za hladno cijeđene sokove PG-a Vajić

Posjetioci u Sportskoj dvorani u Rudom su imali priliku i da vide kako se obrađuje meso, a organizovana je i modna revija na kojoj su djevojke nosili proizvode iz riznica kućne radinosti. Izložbeni prostor Jasmine Vajić bio je prepun prerađevina od voća.

"Pošto posjedujemo veliku plantažu jabuke, kruške i maline, a u nekoliko poslednjih godina je plasmann ovih vrsta voća bio slab, okrenuli smo se preradi. Tako sad proizvodimo sokove, sirupe, džemove i to sve bez šećera što savremeno tržište traži. Poseban interes vlada za hladno cijeđene sokove koje pravimo na stari tradicionalni način”, kazala je Vajićeva.

Liker od mušmule

Mljekara "Eko-mrs" iz Uvca kod Rudog izložila je nekoliko vrsta sireva i kajmak kojima se snabdjevaju potrošači iz okolnih gradova.

"Kupci vole naše proizvode jer mrs stiže sa ekološkog područja gdje priroda nije zagađena, nema industrije, a pašnjaci su čisti. Koristimo staru recepturu za proizvodnju uz novu savremenu opremu", rekao nam je vlasnik mljekare Nenad Ljubojević.

Na izložbi su se predstavile i turstičke organizacije nekoliko opština koje su prezentovale proizvode nastale u kućnoj radinosti. Na štandu ove organizacije iz Srebrenice je pažnju privukao, između ostalog, i liker od mušmule.

Izlagači zadovoljni organizacijom sajma

"Jedan od lokalnih proizvođača iz naše opštine odlučio se da se oproba proizvodnjom likera od ove veoma rijetke i ljekovite vrste starog voća. Oni koji su ga probali kažu da ima poseban okus", istakao je predstavnik TO Srebrenica, Saša Petrović.

Među štandovima se istakao i onaj iz Žitišta, koji su postavile članice Udruženja "Vredne ruke" iz ovog mjesta u Srbiji.

"U teglama je pekmez od starih autohtonih sorti skoro zaboravljenih šljiva turgulja iz Banata od kojih se pravi i rakija. I on ima specifičan i jak ukus koji se danas traži", kazao je Vlado Kovačević iz Žitišta.

Sačuvali selo

Za razliku od susjednih opština, Rudo je uspjela da donekla sačuva selo i mjesne zajednice. Tako su one imale poseban izložbeni prostor, a na tezgama se našlo sve ono što vrijedne ruke domaćica prizvode na selu za zimnicu ili svakodnevnu upotrebu. Bili su tu sokovi od šljiva, jabuka, krušaka, drenjka, gloginja, malina, aronije, šipurka i drugog šumskog voća.

I pčelari promovisali svoje proizvode

Posebno mjesto zauzimali su proizvodi kućne radinosti pletenje, tkanje, vez. Promovisali su se i proizvođači cvijeća, pčelari, mesari i drugi. Milena Radivojević iz Mokre Gore se pohvalila tinkturom od sremuši ili divljeg ili medvjeđeh luka.

"Ova tinktura se pravi od listova ili korijena biljke sa 38 posto alkohola, voćne rakije, dok se smjesa 14 dana čuva na hladnom mjestu i onda se cijedi. Koristi se po 25 kapi jer poboljšava cirkulaciju krvi, snižava krvni pritisak, skida holesterol i trigliceride", priča ova vrijedna domaćica.

Jedan od organizator sajma Svetlana Vuković ističe da je tajna uspjeha ove manifestacije veliki broj onih koji je organizuje. Naglašava da se u nju uključena udruženja žena i domaćice iz mjesnih zajednica, radnici opštine i brojni sponzori.


Tagovi

Sajam u Rudom Tradicionalna Manifestacija Opština Rudo Svetlana Vuković


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.