Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača Brodsko-posavske županije
  • 23.07.2016. 13:30

Mahovac i Karavidović izorali pobjedu!

Zanimljivo je da su ovi orači i prošle godine bili županijski pobjednici, obadvojica su po treći put osvojili prvo mjesto u svojim kategorijama i nadaju se dobrim rezultatima na državnom prvenstvu koje će se održati 27. kolovoza u Velikoj Gorici!

  • 3.999
  • 491
  • 0

Na uzornom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Josipa Brkanca iz Bodovaljaca, jednom od najuspješnijih na novogradiškom području, održano je trinaesto natjecanje orača Brodsko-posavske županije.

Natjecalo se 15 orača. U kategoriji plugova ravnjaka najbolji je bio Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca. Drugo mjesto osvojio je Mario Lović iz Bickog Sela, a treće Kristijan Vlaović iz Vrbja. Mahovac je zaposlenik OPG-a Brkanac i to mu je treća pobjeda na županijskom natjecanju.

"Pa ja radim već 20 godina ovdje na ovim parcelama, a na natjecanje orača idem više od 10 godina. Ljubav prema oranju naslijedio sam od svoga oca, od svoje familije, jednostavno to morate voliti. Ja taj posao volim, cijenim, poštujem i ide mi od ruke. Ja tako radim i kod kuće na vlastitoj zemlji i ovdje na gospodarstvu gdje sam zaoposlen, volim kada je uredno i kvalitetno", kaže Mahovac.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio je Ivan Karavidović, mladi poljoprivrednik iz Gundinaca još jedan istinski zaljubljenik u oranje i poljoprivredu. Drugi je bio Dražen Lozić, također iz Gundinaca, a treći Luka Štivičić iz Sičica. I Ivanu Karavidoviću ovo je također treća pobjeda na županijskom natjecanju i on će zajedno s Daliborom Mahovcem sudjelovati na državnom natjecanje orača koje će se 27. kolovoza održati u Velikoj Gorici.

Kvaliteno obrađuju svoje njive

Otvarajući natjecanje pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak pohvalio je organizatore i domaćina istaknuvši da se na području Brodsko-posavske županije organiziraju najmasovnija natjecanja orača.

Saborski zastupnik Davor Vlaović poželio je najuspješnijim oračima dobar uspjeh na državnom natjecanju te istaknuo važnost ovakvih natjecanja i druženja, osobito mladih poljoprivrednika.

Dalibor Mahovac pobijedio na domaćem terenu

"Znam da dobro rade, da kvalitetno obrađuju svoje njive, a na nama je da u Hrvatskom saboru donesemo što kvalitetnije zakone, da pomognemo konačno da obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobiju prednost u odnosu na velike kompanije, da imaju svoje proizvode gdje plasirati i od toga kvalitetno živjeti."

Veliku potporu oračima dao je i Josip Brkanac na čijem je gospodarstvu drugi put organizirano županijsko natjecanje.

"Dao sam sve od sebe da to bude što bolje zbog opstojnosti mladog čovjeka na selu koje nam nažalost izumire, jer mnogi odlaze trbuhom za kruhom u svijet. Volio bih kad bi svi mi - od poljoprivrednika do mjerodavnih državnih institucija i ministarstava - dali sve od sebe da ublažimo probleme i poboljšamo stanje u poljoprivredi, da mladima pružimo perspektivu", kaže Brkanac.

Složili brazde kao knjige

Jedan od glavnih organizatora natjecasnja, Dario Đurđević, tajnik Udruge orača Brodsko-posavske županije i djelatnik Savjetodavne službe, pohvalio je ovogodišnje uvjete koji su oračima omogućili vrlo kvalitetno oranje.

"Ovo je prvi put u deset godina da imamo ovako nekako solidno oranje. Uvijek nam to budu u sedmom mjesecu poslije žetve suho vrijeme, velike vrućine, zemlja se osuši, brazde se praktički i ne vide, to izgleda kao da je podrivano. Ovo je prvi put u deset godina da je fino, mekano, jer je kiša pala prije tjedan dana, tako da su se brazde mogle fino formirati", zadovoljan je Đurđević i zemljom i ostalim ovogodišnjim uvjetima natjecanja.

Ocjenjivanje oranja obavili su iskusni suci, djelatnici Savjetodavne službe Juraj Klarić i Tomislav Koturić iz Osječko-baranjske županije i Ivica Prpić iz Požeško-slavonske županije koji je također ocjenio da su uvjeti za oranje bili idealni, pa su neki natjecatelji prekrasno poorali svoje parcele - "složili su brazde kao knjige".

Trinaesto županijsko natjecanje orača uspješno su organizirali Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko posavske županije, pod pokroviteljstvom Općine Vrbje.


Fotoprilog


Tagovi

Bodovaljaca Dalibor Mahovac Mario Lović Kristijan Vlaović Ivan Karavidović Dražen Lozić Luka Štivičić Natjecanje orača Tugomir Majdak Davor Vlaović Josip Brkanac Juraj Klarić Tomislav koturović Ivica Prpić Brazde Savjetodavna služba Vrbje.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]