Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prošek
  • 29.11.2021. 08:50

Majdak: Imamo sve stručne, povijesne i pravne argumente za zaštitu Prošeka

Održan je panel "Hrvatska kvaliteta na europskom stolu – zaštita tradicionalnog izraza Prošek".

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 115
  • 13
  • 0

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP), okupio je proizvođače Prošeka, enologe te pravne stručnjake u cilju rasprave o tijeku zaštite, hrvatskim i talijanskim argumentima te problema proizvođača na panelu "Hrvatska kvaliteta na europskom stolu – zaštita tradicionalnog izraza Prošek". 

Panelu je nazočio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je izrazio zadovoljstvo razvojem događaja u postupku zaštite tog vina, koje je za Hrvatsku iznimno važno u povijesnom, turističkom i gastro-enološkom pogledu.

U priopćenju Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da je još 2013. godine podnijelo Europskoj komisiji zahtjev za zaštitom tradicionalnog izraza "Prošek". Ove godine EK je okončala postupak provjere zahtjeva te ga odobrila kao utemeljen i opravdan, pri čemu je talijanska organizacija poljoprivrednih poduzetnika uputila prigovor.

Italija, naime, pokušava spriječiti zaštitu tog hrvatskog desertnog vina, pri čemu u toj zemlji između ostalog smatraju da se korištenjem naziva prošek nanosi šteta talijanskom proseccu.

Nakon dovršetka postupka podnošenja prigovora Komisija donosi provedbeni akt kojim se dodjeljuje zaštita tradicionalnog izraza ili se odbacuje zahtjev, ako uvjeti nisu ispunjeni.

U slučaju potvrde hrvatskog zahtjeva i dodjele zaštite tradicionalnog izraza ovom hrvatskom vinu, tradicionalni izraz "Prošek" moći će se upotrebljavati za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti - "Dalmatinska zagora", "Sjeverna Dalmacija", "Srednja i Južna Dalmacija" i "Dingač".

"Zadovoljan sam razvojem događaja u postupku zaštite ovog vina koje je za sve nas iznimno važno u povijesnom, turističkom i gastro-enološkom pogledu. Mogu vas podsjetiti kako smo relativno nedavno, uspješno riješili jedan drugi vinski spor, pravno i tehnički također iznimno zahtjevan, te su tada naši proizvođači iz Istre dobili mogućnost nastavka trženja vina Teran'", rekao je Majdak navodeći da na isti način i sada Hrvatska ima odgovor vezan uz Prošek i to je jedini put na kojem se može bazirati pristup u ovom slučaju. 

"Zaista imamo sve stručne, povijesne i pravne argumente za njegovu zaštitu. Hrvatski proizvođači svakako imaju legitimno pravo i očekivanje za zaštitom svojih proizvoda, proizvedenim na tradicionalni način uz punopravni pristup tržištu kao što ga imaju i njihovi europski kolege“, naglasio je državni tajnik. 

U okviru susreta stručnjaka, održano je javno slijepo kušanje Prošeka i Prosecca, uz snimanje promotivnog videa o važnim i nedvojbenim razlikama između ova dva vina, a sve uz degustaciju i prodaju Prošeka hrvatskih proizvođača.

Hrvatska danas ima 31 proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 17 zaštićenih oznaka izvornosti vina, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, navode iz Ministarstva.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Prošek Zaštita Panel Tonino Picula Tugomir Majdak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!