Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GRASS Croatia
  • 26.04.2017. 10:30

Marketing još uvijek nepoznat pojam za OPG

Forum ima za cilj osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH

  • 2.084
  • 101
  • 0

U Hrvatskoj Gospodarskoj komori u Splitu , 21. travnja 2017. održan je Forum za medije na temu ''Marketing poljoprivrednih proizvoda'' u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia "Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo", sufinanciranog od strane Europske komisije.

Forum ima za cilj osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH, važnosti i utjecaju tih kretanja na sadašnji, ali i budući život i održivost ruralnih krajeva kroz poticanja zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Nizak stupanj organiziranosti na OPG-ima

Forum je otvorio zamjenik ravnatelja dipl. ing. Robert Bakota. Doc. dr. sc. Josip Gugić , dopredsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva dao je pregled stanja i mogućnosti razvoja poljoprivrede u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Poljoprivreda Splitsko-dalmatinske županije izrazito je heterogena, kako u svojim proizvodnim mogućnostima, tako i po stupnju razvijenosti.

Dr. sc. Marin Čagalj s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša istaknuo je da se važnost OPG-ova očituje u očuvanju poljoprivredne, biljne i stočne bioraznolikosti i održivosti prirodnih resursa, očuvanju ruralnih krajeva i zadržavanju ruralnog stanovništva u istim, jačanju lokalne i državne ekonomije, razvoju i prijenosu znanja u poljoprivrednim djelatnostima, očuvanju lokalnih tradicija i identiteta, te pozitivnom učinku na ukupnu prehrambenu sigurnost.

Prema svim iznesenim podacima nedvojbeno je da na OPG-ima u RH je prisutan nizak stupanj organiziranosti, odsustvo procesa uključivanja istih u više organizacijske oblike i druge vidove suradnje, što izravno utječe na njihov nivo konkurentnosti i slabu poziciju na tržištu.

Marketing još uvijek nepoznat pojam za OPG

"Kako bi postali konkurentni na EU tržištu potrebno je osnažiti poljoprivrednu proizvodnju upravo na OPG-ima, primjenjivati sigurnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u kombinaciji znanja i iskustva seljaka i stručnjaka, isticati potrebu čvršćeg povezivanja poljoprivrednika i potrošača, uspostavljanje novih tržišta i novih vrijednosti - osobito na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U Republici Hrvatskoj iako nezaobilazan i iznimno važan čimbenik uspješnog poslovanja na suvremenom tržištu, marketing je nažalost većini poljoprivrednika još uvijek nepoznat pojam. Obzirom da marketing i započinje i završava s tržištem, prije samog trženja potrebno je procijeniti prodajne mogućnosti, upoznati što potrošači na tržištu zahtijevaju, te moguću konkurenciju", ističu izlagači.

Dodana vrijednost i njezina važnost

Pod dodanom vrijednošću poljoprivredno prehrambenih proizvoda smatra se viši stupanj obrade ili barem dorade (npr. prelazak s konvencionalne na ekološku ili integriranu poljoprivrednu proizvodnju; prerada ploda šipka u sok od šipka; uvođenje inovacija i sl.).

Obzirom na zabrinjavajuće podatke o proizvodnji i prodaji OPG-a u RH, potrebno je proizvoditi kvalitetne proizvode s dodanom vrijednošću kako bi OPG-ovi bili konkurentni i ekonomski održivi, educirati poljoprivredne proizvođače o marketingu i njegovoj važnosti, izuzimanje iz proizvodnog i/ili uslužnog programa proizvoda i/ili usluga koji ne odgovaraju potrebama i zahtjevima tržišta, promjene postojećih nekonkurentnih proizvoda i uvođenje inovativnih proizvoda i proizvodnih procesa.

Zadnji predavač na Forumu bio je dr. sc. Neven Šerić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji je putem praktičnih primjera objasnio na koji način funkcionira direktna prodaja, indirektna prodaja, sajmovi te planiranje marketinga za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

City farm u Splitu

22. travnja 2017. godine održana je I Gradska farma (City Farm), aktivnost u sklopu informativne kampanje o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, a koju Hrvatska poljoprivredna agencija provodi u sklopu EU projekta GRASS Croatia, sufinanciranog od Europske komisije.

Na Gradskoj farmi proizvođači meda i sira izložili su svoje proizvode i ponudili građanstvu izbor domaćih i kvalitetnih namirnica. Gradsko stanovništvo imalo je priliku kupiti domaći med i sir neposredno od njihovih proizvođača te postaviti pitanja vezana za proizvodnju namirnica koje su se prodavale. Osim meda i sira na sajmu su se predstavili proizvođači soparnika tradicionalnog jela tog podneblja.

Osim prodajnog dijela, održala se izložba domaćih životinja, na kojoj su uzgajivači izložili ovce, koze, telad i pulad, koja je bila posebno zanimljiva mlađoj populaciji.


Tagovi

Gradska farma GRASS


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]