Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2023
  • 30.03.2023. 15:40
  • Šibensko-kninska, Kistanje

Maslinovo ulje Manastira Krka osvojilo zlatnu medalju za Hrvatsku

Najpoznatiji manastir Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i službeno je zaštićen kao dio Nacionalnog parka Krka. Datira iz 1350. godine, a u sklopu njega je i poljoprivredno gospodarstvo.

Foto: NP Krka/NYOOC
  • 1.826
  • 423
  • 0

Treći dan od početka najvećeg svjetskog ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja u New Yorku Hrvatska je u svoj konto upisala pet novih nagrada. Sada ih ima ukupno devet i to svih devet zlatnih.

Za nekoga će možda biti iznenađenje, ali jedno zlato za Hrvatsku osvojilo je ekstra djevičansko Maslinovo ulje Manastira Krka.

Manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija dalmatinska, nalazi se tri kilometra istočno od gradića Kistanje u srednjoj Dalmaciji. Taj, najpoznatiji manastir ove crkve u Hrvatskoj i službeno je zaštićen kao dio Nacionalnog parka Krka. Datira iz 1350. godine i u sklopu njega je i poljoprivredno gospodarstvo. Imaju vinograde i 500 stabala maslina.

Eva Marija Čurin i Tomislav Duvnjak u New Yorku osvojili prva dva zlata za Hrvatsku

“Svake godine imaju odlične masline i ulje”, komentira Duška Kolar, višestruko nagrađivana maslinarka. “Bit će još nagrada”, dodaje Tomislav Duvnjak, poznati maslinar iz Vodica. On je i ove godine koordinirao slanje uzoraka ulja najboljih dalmatinskih uljara na NYOOC i otkrio nam da je  Maslinovo ulje Manastira Krka poslano u New York istodobno kad i ulje Katoličke osnovne škole u Šibeniku koje je lani na ovom prestižnom natjecanju osvojilo zlatno odličje.

Lani smo imali 54, a ove godine 61 uzorak iz Dalmacije. Rastemo iz godine u godinu, dodaje. 

Dobar start za hrvatske maslinare povećava nade da bi mogli ponoviti lanjski uspjeh kada su u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta osvojili 96 odličja (69 zlata i 27 srebra) i u ukupnom poretku zauzeli treće mjesto. Bolji od  Hrvatske bili su samo maslinari  iz Italije (158 medalja) i Španjolske (128); zemalja koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu.

Na natjecanje pristiglo 1.100 uzoraka, hrvatskih 126 

Ovo godine na NYIOOC je  pristiglo ukupno 1.100 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere od toga iz Hrvatske ukupno 126 ulja. Najviše iz Istre i Dalmacije. "Ako nastavimo s dobrim rezulatima imamo šansu i za drugo mjesto“, rekao je Tomislav Duvnjak.

Natjecanje World Olive Oil Competition u New Yorku se nastavlja i potrajat će sve do potkraj svibnja dok svaki od 1100 uzoraka pristiglih iz zemalja sjeverne hemisfere ne bude ocijenjen i certificiran. Nakon toga uslijedit će ocjenjivanje ulja iz zemalja južne hemisfere (Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Brazila, Urugvaja…) koje će potrajati cijelo ljeto. Ovo je prvi put da se ulja sjeverne i južne hemisfere ocjenjuju odvojeno, prvenstveno zbog različitog vremena berbe.

No, organizatori ističu da će sve pobjedničke robne marke biti predstavljene u Službenom vodiču najboljih svjetskih maslinovih ulja i u posebnim odjeljcima specijaliziranog časopisa Olive Oil Times.


Tagovi

Maslinovo ekstra djevičansko ulje New York Manastir Krka Zlatna medalja NYOOC


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]