Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agromed
  • 04.06.2022. 10:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Mediteranska poljoprivredna politika i demografija tema su foruma Agromed

Jedan od najvećih strukturno razvojnih problema Mediterana danas jest brzo smanjivanje seoskog stanovništva koja nadilazi trend smanjivanja poljoprivrednog stanovništva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 194
  • 13
  • 0

Drugi poljoprivredni forum Agromed čija je glavna tema mediteranska poljoprivredna politika i demografija održat će se u Šibeniku 10. lipnja ove godine u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

"Jedan od najvećih strukturno razvojnih problema Mediterana danas jest brzo smanjivanje seoskog stanovništva koja nadilazi trend smanjivanja poljoprivrednog stanovništva (deagrarizaciju)", upozoravaju organizatori ovog događaja.

Kako kažu, taj izazov nije prisutan samo u mediteranskom prostoru, već je jedno od gorućih pitanja i na razini Europe kada je riječ o ulozi poljoprivrede i s njome povezanim kretanjem i životom stanovništva u ruralnim i udaljenim područjima, poput otoka i zaleđa priobalnih turističkih središta.

"Populacijska politika, koju provodi država, morala bi se temeljiti na odgovarajućoj ekonomskoj, agrarnoj, regionalnoj razvojnoj i kulturnoj politici – bitno različitoj od dosadašnje", napominju.

U tom pogledu značajno je da se popravi i dalje nepovoljan položaj poljoprivrede u odnosu na industriju i usluge, da se pređe na decentraliziran model pomno odabrane industrijalizacije i urbanizacije, da se puno više investira u prometnu i komunalnu infrastrukturu seoskih područja.

Najavljena tri panela

Nakon provedenog popisa stanovništva u Hrvatskoj, ova tema postaje sve više aktualna, a forum joj je posvetio tri panela.

Prvi panel Deagrarizacija i depopulacija na Mediteranu je međunarodni i okuplja stručnjake na ovu temu iz Španjolske, Italije i Grčke.

Drugi panel, Politike i rješenja za hrvatski Mediteran suočen s deagrarizacijom i depopulacijom, predstavlja glavne trendove deagrarizacije i depopulacije u jadranskoj Hrvatskoj, te daje nove i svježe poglede i nudi rješenja u obliku poželjnih politika.

Treći panel, Specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na jadranskim otocima i u zaleđu u kontekstu deagrarizacije i depopulacije, je posvećen vrlo specifičnim lokalnim problemima hrvatskih otoka i Dalmatinske zagore, u kontekstu demografskih kretanja, održivosti maslinika, vinograda, poljoprivrede krša.

Detaljan program foruma pronađite ovdje.

Paneli se okupiti vodeće hrvatske agronome, demografe, sociologe sela i ekonomiste, a forum vodi politolog i teolog iz Rijeke Vedran Obućina, dok cjelokupnim projektom upravlja politolog i direktor Instituta za europske i globalizacijske studije prof.dr.sc. Anđelko Milardović.


Tagovi

Forum Paneli Mediteran Poljoprivredna politika Demografija Agromed


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]