Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnjan
  • 17.11.2019. 10:00
  • Istarska, Vodnjan

Među maslinovim uljem traženim u Peruu i Kolumbiji i - čvarci od sira!

Na Danima mladog maslinovog ulja okupilo se više od stotinu izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja, a što se sve dalo kušati? Provjerite. Kao i tko to proizvodi čvarke od sira!?

Foto: Vedran Stapić
  • 677
  • 88
  • 0

Iza maslinara je jedna izazovna godina, no maslinovo ulje će i ove godine biti vrhunsko.

"Moralo se puno rada i truda uložiti da bi se došlo do rezultata. Nakon cvatnje koja je bila jako loša, čak smo mislili da će biti puno gore nego je na koncu ispalo. U našim smo maslinicima imali 20-ak posto manje uroda nego lani, ali kako je lanjska bila iznadprosječna, možemo reći da je ovo jedna normalna godina. Uz nekoliko kooperanata više, uspjeli smo napraviti količinu ulja skoro istu kao prošle godine, tako da smo zadovoljni", rekao nam je na 15. Danima mladih maslinovih ulja u Vodnjanu, poznati istarski maslinar i uljar Sandi Chiavalon

Teška godina za masline, ali i rajčicu 

I randmani su standarni, na početku niži jer kreću brati ranije, a sve da stignu završiti na vrijeme. "Na kraju se stabiliziraju tako da kad smo između 10 i 12 posto, mi smo zadovoljni", smije se Sandi koji je s bratom Tedijem na manifestaciju u Vodnjan stigao i s pasiranom rajčicom. Proizvode je oni od starih sorti u dolini rijeke Raše. Međutim, i s njom je, ali i s ratarskim kulturama ove godine bilo izazovno.

Maslinova ulja braće Chiavalon kupce imaju u SAD-u, Tajvanu, Japanu, Peruu i Kolumbiji!

"Poplavu smo imali u veljači, ona nam je uništila nešto pira i lucerne, a rajčici je u svibnju palo 220 litara kiše. Takoreći, svaki je dan bio kišni, nije se moglo ući u pripremu terena i sadnju tako da su sađene dosta kasno, 15. lipnja i kasnije, pa nam je berba počela malo prije maslina. Dok smo lani brali u srpnju, kolovozu, ove godine smo krenuli u rujnu, ali na kraju smo i s rajčicom zadovoljni. Ukusna je, aromatična i što je najbitnije, klijenti su zadovoljni", ponosan je i na njihovu povrćarsku proizvodnju. 

Dani mladog maslinovog ulja uz vrhunske proizvode više od 100 izlagača

Inače, braća Chiavalon veći dio svojih ulja prodaju na kućnom pragu, gdje ih u kušaonici posjećuje veliki broj gostiju, koji pak nakon degustacija i upoznanja s proizvodnjom i nakon odlaska svojim kući traže baš to maslinovo ulje. Ne čudi stoga da su pronašli distributera i za SAD, Tajvan i Japan, a od ove godine maslinovo ulje braće Chiavalon izvozi se i u Peru i Kolumbiju

Iz Slavonije u Istru s čvarcima od - sira 

"Da mi je to netko rekao prije 10 godina, uzvratio bih mu sigurno da je lud, ali eto, istarsko se ulje može i tamo kupiti", kaže Sandi koji s bratom uspješno vodi obiteljski posao, a zanimljivo je kako su se njihova ulja ove godine kušala i na stadionu Bayerna iz Munchena.

Chiavalon ulja prezentirana na Allianz Areni u Münchenu

Kada su u pitanju Dani mladih maslinovih ulja, Sandi posjeća prvi motiv organizacije manifestacije ostvaren. Potrošačima objasniti da je mlado ulje najbolje i da ga treba konzumirati od berbe do berbe. "Danas treba manifestaciju dignuti na još jedan viši nivo, dovesti svjetske distributere i dalje stvarati destinaciju i Istre i Vodnjana mjestom gdje se proizvode jedna od najboljih ulja", zaključuje Chiavalon.

U Vodnjanu se okupila cijela Hrvatska, ali i proizvođači okolnih zemalja, a degustirati se uistinu može sve. Čak i čvarci od sira koje smo zatekli na štandu OPG-a Tatjane Lovrić Jovanović iz Komletinaca u Slavoniji.

"Iznenade se ljudi. Zašto čvarci od sira? Tajna će se znati nagodinu kad uspijemo zaštititi i patentirati, onda će biti sve na papiru", smije se ponosni suprug vlasnice OPG-a Željko Lovrić - Jovanović.  

Iz Bjelovara je u Vodnjan stigao i poznati pčelar Nino Kovačić, jedan od organizatora Bjelovarskog sajma. "Došao sam primarno privatnim poslom, s pčelama, prezentirati med i druge pčelinje proizvode. Nadamo se solidnoj prodaji, nalaženju novih partnera, ali i dobroj zabavi", kaže nam uvijek raspoloženi Kovačić. 

Med i druge pčelinje proizvode predstavio je Nino Kovačić

Kupinovo vino, rakiju od kupine i šljive, liker od višnje i kupine i medicu, šest vrsta džemova - jabuka, smokva, marelica, višnja, kupina i šljiva te sok i sirup od kupina, izložio je i njegov sugrađanin Dean Sabolović.

"Duže vrijeme sam na području Istre, a proizvodi su traženi jer ljudi prepoznaju kvalitetu", kaže nam otkrivajući da su cijene za rakiju od šljiva 120 dok je kupinova 130 kuna. 

Dakle, stignete još danas do Vodnjana. Imate zašto. 


Tagovi

Dani mladog maslinovog ulja Vodnjan Sandi Chiavalon Željko Lovrić-Jovanović Nino Kovačić Dean Sabolović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]