Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulturna baština
  • 23.09.2020. 08:25

Međunarodni je dan kulturne i Dan europske baštine, a Hrvatska se ima čime pohvaliti

Iako po veličini teritorija pripada jednim od najmanjih zemalja Europske unije, ali i svijeta, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 843
  • 116
  • 0

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

Mjesec rujan, točnije 23. posvećen je tome danu, a Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog mjesta Krapje – selom graditeljske baštine.

S više od 80 drvenih kuća na lijevoj obali Save na području Općine Jasenovac, ovo selo jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije.

Zemlja prebogata kulturom

Iako po veličini teritorija pripada jednim od najmanjih zemalja Europske unije, ali i svijeta, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. 

Na UNESCO-vom popisu svjetske materijalne baštine, uz Stonehenge, piramide, parišku katedralu Notre Dame i druge spomenike, ponosno stoje i naša Plitvička jezera, Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split, Stari grad Dubrovnik, Eufrazijeva bazilika u Poreču, povijesna jezgra Trogira, katedrala sv. Jakova u Šibeniku, Starogradsko polje, Stećci- srednjovjekovni nadgrobni spomenici, Venecijski  obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća i iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe.

Čuvari tradicije: Idila uz narodne nošnje i konje obitelji Madžarević

A uz već spomenute materijalne ostatke koji svjedoče o kontinuiranoj prisutnosti čovjeka na ovim prostorima, očuvan je i veliki dio nematerijalne baštine, posebne po tome što je veoma slojevita. Ona je zemlja živih ostataka pradavnih običaja i vjerovanja, te njihovih transformiranih i ponovno oživljenih oblika.

Trenutno ima 12  dobara upisanih na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva te jedno dobro koje se nalazi na popisu ugroženih i kojemu je potrebna hitna zaštita.  

Popis nematerijalne baštine:

  • Čipkarstvo u Hrvatskoj
  • Fešta svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika
  • Sinjska alka, viteški turnir u Sinju
  • Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva
  • Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana
  • Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja
  • Procesija “Za Križen” na otoku Hvaru
  • Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja
  • Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema
  • Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske
  • Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore
  • Klapsko pjevanje
  • Umijeće suhozidne gradnje

Natasha i Dragodid: Obnavljaju suhozide i u kaparetama sade kapare na Silbi!

Ojkanje-ugrožena nematerijalna kultura

Glazbeni izričaj Ojkanje najstarija je vrsta pjevanja u Hrvatskoj. Prema riječima stručnjaka, ostatak je predslavenskog balkanskog pjevanja s područja antičke Dalmacije (današnja Dalmacija, BiH i Crna Gora), kojega su Hrvati usvojili i sačuvali.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio je ovaj glazbeni izričaj  na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Krapje - selo graditeljske baštine s 80 drvenih kuća

Republika Hrvatska se zalaže za izgradnju učinkovitog sustava zaštite i očuvanja, na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te za uspostavljanje i unapređivanje međunarodne suradnje. Također ističe i potrebu poduzimanja zaštitnih mjera u suradnji s drugim zemljama potpisnicama UNESCO-ve Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.


Tagovi

Kulturna baština Materijalna Nematerijalna Ugrožena Popis UNESCO


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]