Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 21.04.2017. 07:30

Mehanizacija povećava dominaciju na sajmu

Najzastupljeniji segment na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bit će poljoprivredna mehanizacija. Najavljen je i pretpremijerni prikaz noviteta, koji su još u razvoju, a premijerno će biti prikazani na jesen na Sajmu tehnike u Hannoveru.

Foto: Novosadski sajam, Đorđe Simović
  • 1.927
  • 111
  • 0

Iz godine u godinu, mehanizacija dokazuje primat i povećava prisutnost na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Prema informacijama od Poslovne udruge uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, ovogodišnji 84. po redu Novosadski sajam će biti za 10% veći nego lani, barem kada je o mehanizaciji riječ.

Najznačajniji brendovi na sajmu

Svjetske brendove John Deere, New Holland, Holmer, Massey Ferguson, Belarus, Tafe, Mahindra, CLAAS, YTO, Zetor, JCB, Kuhn, LKT, Krone, Rostelmash, Poettinger, Kubota, i druge na sajmu će predstaviti njihovi zastupnici, 18 članica Poslovne udruge uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Generalni tajnik Udruge Đorđe Mišković kaže da će ove godine mehanizaciju izložiti na 22.000 kvadratnih metara, što je za oko 10% više nego prethodne godine:

Đorđe Mišković

"Osim niskobudžetnih strojeva za ratarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo, koji podliježu subvencioniranoj prodaji, predstavit ćemo i najsuvremenije strojeve koje prate trend primjene visokih informacijskih tehnologija s ciljem što veće iskorištenosti poljoprivredne mehanizacije. Ni ove godine neće izostati suradnja sa bankama i leasing kućama kako bi se osigirala lakša kupovina pod najpovoljnijim uvjetima".

Zbog ograničenog prostora i ove godine, strojevi će moći djelomično pokazati svoje izvedbe na Agropoligonu. Posjetitelji Sajma će imati priliku vidjeti mogućnosti i performanse izloženih eksponata u fiktivnom radu.

Najavljen je i pretpremijerni prikaz noviteta koji su još u razvoju, a premijerno će biti prikazani na jesen na Sajmu tehnike u Hannoveru. Sigurnosti nikad dovoljno, pa će kao i prethodnih godina Agencija za sigurnost u prometu održati tribinu.

Nasretniji posjetitelj će sa sajma otići sa traktorom Belarus 82.1. On pripada u grupu najprodavanijih u Srbiji, a cijena mu je 20.500 eura.

Promocija Holmer kombajna za vađenje repe

Menadžer prodaje u Almex-u Darko Jaćimović, najavio je da će nastup na Sajmu između ostalog obilježiti promocija Holmer kombajna za vađenje šećerne repe T4 od 600KS, vrijednog 600.000 eura. Ujedno, taj model će biti i najveći stroj izložen na ovogodišnjem Sajmu. Osim standardne ponude, bit će predstavljen novitet - pretovarne i transportne prikolice njemačkog proizvođača Umega, kao i prskalice talijanskog brenda Kafini. Kada je riječ o stočarskom dijelu nastupa, Almex će predstaviti junice i tovljenike, kao i stočnu hranu u redizajniranoj ambalaži.

Staro za novo

Direktor prodaje u Agropanonci, Aleksandar Švonja kaže da će na sajmu predstaviti asortiman novih modela traktora Belarus kao i redizajnirani modele od 90, 105 i 130 KS. Na drugom štandu bit će izloženi traktori indijskog proizvođača Mahindra. Cijena predstavljenih traktora bit će u rasponu od 18.990 do 50.000 eura. Kupci mogu računati i na posebne kredite sa rokom otplate do pet godina, kao i beskamatni do tri godine. I ove godine na štandu Agropanonke bit će aktualna akcija "staro za novo", a na kupovinu će se odobravati popusti od tri do četiri posto.

Na Sajmištu će biti ponuđeni i priključni strojevi domaćih proizvođača: "Majevica" iz Bačke Palanke i "Agromehanika" iz Boljevca.

Povoljnije do mehanizacije

Sajam je prilika da se mehanizacija kupi po povoljnijim cijenama. Popuste najavljuju u Poslovnoj udruzi uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, aktualni će biti aranžmani sa leasing kompanijama i poslovnim bankama i kao i mjere Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Najskuplja mehanizacija

Uz spomenuti kombajn za vađenje repe Holmer T 4 koji će izložiti Almex, a koji košta 600.000 eura bez PDV-a, jedan od najskupljih traktora bit će na štandu Inter-Agrara, Fendt 1050 za 432.000 € sa PDV-om.

Na štandu ITN-a bit će izložen silažni kombajn Krone Big X 700, koji će koštati oko 450.000 eura, dok će Titan Machinery prikazati Case IH Quadtrac 500 gusjeničar, koji košta 350.000 eura + PDV. Među najskupljim eksponatima su i kombajn Massey Ferguson za 190.000 eura bez PDV-a, koji će izložiti Agro Cesla, kao i kombajn New Holland model CR7.90 koji će za 265.000,00 eura + PDV prodavati Agroglobe.

A što je sa stočarskom izložbom?

Na primjedbu da se iz godine u godinu Poljoprivredni sajam uniformira u sajam mehanizacije, izvršni direktor za sajamske djelatnosti Boris Nadlukač kaže da su baš iz tog razloga poradili na stočarskoj izložbi:

Boris Nadlukač

"Uz snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede, koje je pokrovitelj izložbe stoke, ona će biti najveća u nekoliko posljednjih godina s obzirom na broj izloženih eksponata i programe koje smo pripremili na sajmu kao što su Dan stočara i izložba konja. Riječ je o najvećoj nacionalnoj izložbi stoke. To je put kojim želimo ići, s obzirom na to da je stočarstvo u fokusu Ministarstva poljoprivrede".

Kada je o stočarstvu riječ bit će upriličena aukcija stoke najkvalitetnijih grla domaćeg geofonda.

Foto: Novosadski sajam, Đorđe Simović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.