Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 22.09.2019. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Sunja

Miroslav Bartolović i Zrinko Miličić najbolji hrvatski orači!

Pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji

Foto: HUONO
  • 596
  • 76
  • 0

Miroslav Bartolović i Zrinko Miličić najbolji su hrvatski orači! Naime, jučer su 32 orača iz 16 županija odmjerili snage na 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske.

"Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Virovitičko-podravska županija zauzela prvo mjesto. Pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji", priopćeno je iz Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO). 

Devet orača oralo kao nekad - konjima 

Na 8. Natjecanju u oranju konjima Republike Hrvatske natjecalo se devet orača, a pobjedu je odnio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Natjecanja su se održala u organizaciji općine Sunja, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva poljoprivrede.

Natjecanje je održano u Sunji (Foto: Facebook/HUONO)

"Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac kroz nekoliko elemenata. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization)", objašnjavaju. 

Natjecanja je svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

"Ministarstvo poljoprivrede podupire najveću ruralnu priredbu u okviru koje se godišnje održava 16 županijskih natjecanja. Sve kulminira kroz finalno državno natjecanje gdje se u funkciju stavlja ukupno preko 40 ha poljoprivrednog zemljišta u okviru natjecanja traktorima u dvije kategorije, oranje konjima, sajam poljoprivredne mehanizacije i sajam OPG-ova. Veseli činjenica kako se ove godine natječe puno mladih orača-poljoprivrednika jer mladi poljoprivrednici su jedan od prioriteta resornog Ministarstva i planiramo postotak od 13% našim mjerama i povećati.“, izjavio je Majdak. 

Nadaju se da će se uskoro i žene natjecati

Kako je dodao, u Posavini, na zahtjevnim tlima ovog kraja svaki trenutak provedenog vremena na polju i svaka uložena kuna u poljoprivredu vrijede dvostruko. "Najbolji hrvatski orači neće orati najteža “minutna” tla Posavine, ali ne sumnjam da će svojim znanjem i vještinama savladati sve prednosti koje pruža ovdašnja zemlja “hrastovača” i da će ovo biti pravi praznik hrvatske poljoprivrede. Herojska Sunja nikada nije iznevjerila i danas će vam pružiti najbolje organizacijske uvjete za pravi praznik oranja i hrvatske poljoprivrede", rekao je Majdak otvoriviši natjecanje. 

Oranje konjima bilo je posebno atraktivno (Foto: Facebook/HUONO)

Predsjednica HUONO-a Draženka Grah izrazila je nadu da će se uskoro pojaviti žene koje će se natjecati. "Poljoprivreda je najveća i najvažnija grane u cijelom svijetu. Ona je osnova života i proizvodnje hrane te ju trebamo poticati i razvijati kako bi je očuvali. Zbog poljoprivrede sam i ja danas ovdje – ponosna što sam uz nju odrasla i što uz nju živim", rekla je predsjednica. 

Rezultati

Ravnjaci:

1. Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije
2. Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije
3. Željko Goldašić iz Karlovačke županije

Premetnjaci:

1. Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije
2. Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske županije
3. Petar Spudić iz Karlovačke županije

Oranje konjima:

1. Jure Capan
2. Slaven Očevar
3. Ivan Despetović


Fotoprilog


Tagovi

Natjecanje u oranju Oranje Oranje konjima Državno natjecanje Sunja HUONO


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]