Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Bibić
  • 05.04.2016. 18:30

Mlada generacija vinara s velikom karizmom

Na početku smo jednog velikog osviještenja vinskih principa, što znači da otkrivamo velike predrasude o vinima.

  • 670
  • 38
  • 0

Hotel Bastion, jedinstven je gradski hotel koji odiše duhom kulturnog nasljeđa grada Zadra. Čar sadržaja hotela Bastion proizlazi iz njegovog povijesnog položaja na srednjevjekovnim zidinama Kaštela iz 13. stoljeća, otmjenog uređenja te njegovog individualnog pristupa gostu prilikom pružanja usluga.

U sklopu hotela Bastion nalazi se restoran Kaštel koji svoju ponudu temelji na mediteranskoj kuhinji, lokalnim jelima i zdravoj hrani te kreativnim jelima modernih kulinarskih trendova.

Vrhunska vinska kapljica

U restoranu Kaštel nedavno su uzvanici imali priliku prisustvovati svečanoj večeri prilikom koje su predstavljena vina poznate vinarije Bibich iz Skradina. Pored vrhunskih vinskih kapljica, gosti su uživali u meniju od pet slijedova koji je posebno za navedenu prigodu osmislio Ivica Boronjek, šef kuhinje restorana Kaštel.

Restoran Kaštel

Za predstavljanje svakog vina pojedinačno potrudili su se Šime Petrović, voditelj vinarije i Darko Petrović, osebujne biografije, filozof, svjetski putnik, a ujedno se bavi i izučavanjem metafizike vina te je najbliži suradnik Alena Bibića, vlasnika vinarije.

Sa obojicom predstavnika vinarije Bibich i chefom Boronjek imali smo zanimljiv i ugodan razgovor.

Brand Bibich - svoj i prepoznatljiv

"Vina Bibich je obiteljska boutique vinarija koja se proizvodnjom vina bavi kroz više generacija. Naša vina se nalaze na vinskim listama najboljih svjetskih restorana, u New Yorku, Tokiju, Stockholmu. Bibich kao brand je prepoznat među ljubiteljima vina kao drugačiji, svoj, originalan i intrigantan.

A to je i naša misija, u moru istoličnih, unificiranih, globalnih vina zadržati svoj osobni pečat s naglaskom na teritorij i mikrolokaciju odakle dolaze. Vina koja ne osvajaju na prvu, koja nisu uvijek ljubazna i lepršava, ali vina koja pamtite i o kojim razmišljate dugo nakon što ih probate. Vina s potpisom", naglasio je Darko Petrović.

20 hektara vinograda

Vinarija Bibich proizvodi vino na nešto više od 20 hektara vinograda, oko polovice u obiteljskom vlasništvu, a ostatak sa površina u kooperaciji. Godišnja proizvodnja se kreće oko 120.000 boca iz tri vinogorja: skradinskog, nadinskog i prominskog. Konstantno su usmjereni ka najvišoj kvaliteti grožđa, izvornosti i prirodnosti bez kompromisa.

Pored vrhunskih vinskih kapljica, gosti su uživali u meniju od pet slijedova

"Vinogradi se obrađuju tradicionalno sa minimalnim intervencijama u korištenju sredstava za zaštitu i umjetnih gnojiva. Berba se obavlja ručno u gajbice, sa pažnjom da svaki grozd ostane u idealnim uvjetima do transporta u vinariju i prerade. Prerada se obavlja sa suvremenom muljačom, bez prese u proizvodnji bijelih vina. Crvena vina fermentiraju i maceriraju u tankovima nakon čega odlaze u drvo, barrique bačve od francuskog ili američkog hrasta", kazao nam je Šime Petrović, voditelj vinarije.

Lokalne namirnice i lagano kuhani krak

"Gastronomska koncepcija je bila fino strukturirana, složena od lakše svježijih do težih, kompleksnijih vina. Što se tiče hrane, zvijezda vodilja bila nam je dostupnost lokalnih namirnica, pojedinih zaboravljenih namirnica koja su kuhana po pravilima francuske kuhinje sa detaljem modernih i novih tehnika. Večer smo započeli aperitivom - pjenušac Bibich Brut. Nastavili smo sa prvim slijedom - Panceta od gofa na buri' s holandez umakom od octa od trnine, što smo sljubili sa Debitom 2015.

Potom smo poslužili lagano kuhani krak od jadranske hobotnice (24 sata) na salati od divljih šparoga i pjenicom od maslinovog ulja, sljubljenim uz Pinot sivi 2015., zatim je posluženo jelo orzoto od boškarina pesto od mišance uz Lasina coupage. Četvrti slijed galantina od mlade paške janjetine s Demiglace umakom i torticom od krumpira i poriluka sljubili smo sa vinom Bas de Bas.

Debit

Osobnost i karizma vinara

Večer smo zaključili sa tortom od mendula na želeu od naranče s moussom od čokolade i Ambre", rekao nam je Ivica Boronjek, chef restorana Kaštel te izrazio zahvale cijelom timu vinarije Bibich na obostrano ugodnoj suradnji te svojim kolegama sa kojima je realizirao kvalitetnu vinsko-gastronomsku priču.

"Prvi aspekt našeg zanimljivog druženja je da se ljudi fizički upoznaju sa vinima, odnosno sa širinom i dubinom vina, a druga vrednota je da predstavimo personalitet vinara. Alen Bibić spada u mladu generaciju hrvatskih vinara i ima jako veliku karizmu koja znači da je zasigurno proniknuo u vinsku esenciju, a dokaz za navedeno je, između ostalog, sigurno vino, njegov Aleph kojeg je stavio na tržište prije dvije godine i koje je na tržištu prepoznato kao velika vinska dimenzija, top hrvatskih crnih vina. Ali to je samo konfirmacija njegova vinskog puta, Alen tek kroči vinskom stazom u punom sjaju. Za Alena je bitno da smo uspjeli osvijetliti, odmaknuti korak dalje u vinskoj apstrakciji.

Na početku smo jednog velikog osviještenja vinskih principa, što znači da otkrivamo velike predrasude o vinima. Vinska esencija je piti vino, a osviještenje vina je konfirmacija vina kao apsolutne kategorije. Večer je u lijepom ambijentu restorana Kaštel protekla u savršenoj energiji i harmoniji, gdje su svi uzvanici bili kao jedno. Ključ uspjeha je u sljubljivanju gastronomije sa fenomenom vina. Jedinstvenost, oslobođena energija, užitak i nova poznanstva dokaz su uspješne večeri", istaknuo je Darko Petrović.


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Boronjek Vina Bibich Kaštel Bastion


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije