Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani kolonizacije
  • 14.08.2018. 16:00

Mladenovo: Dani kolonizacije čuvaju tradiciju

U Bačku Palanku stigli su kolonisti iz Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Bihaća, u Gajdobru iz trebinjskog, bilećkog i gatačkog kraja, dok su Mladenovo porodice stigle iz bosanskih opština Kupres, Krupa i Glamoč.

Foto: Rada Milišić
  • 616
  • 16
  • 0

Proteklog vikenda Mladenovo je bilo u znaku manifestacije Dani kolonizacije, koju Mesna zajednica tradicionalno organizuje drugog vikenda avgusta. Tako se Mladenovljani, kao i njihovi brojni gosti, prisete vremena kada su po završetku Drugog svetskog rata oni i  njihovi preci stigli iz Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa u ondašnji Bukin, današnje Mladenovo.

Kolonizacija trajala od 1945. do 1948. godine

Upravo je to bila tema izložbe foto i pisanih sadržaja o kolonizaciji, koja je priređena u holu OŠ Branko Ćopić, čiji dokumenti potvrđuju I podsećaju kako je proces kolonizacije trajao od 1945. do 1948. godine. Sudeći po pisanim dokumentima, na području bačkopalanačkog sreza naseljene su 2.594 porodice. U Bačku Palanku stigli su kolonisti iz Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Bihaća, u Gajdobru iz trebinjskog, bilećkog i gatačkog kraja, dok su Mladenovo porodice stigle iz bosanskih opština Kupres, Krupa i Glamoč.

Sećanja na zavičaj ne blede

Mnoštvo vrednih predmeta, alatki, posuđa, delova narodne nošnje sačuvano je i predstavljeno na izložbi upriličenoj povodom ove manifestcije, te su se brojni posetioci podsetili kako izgleda kupreška pregača, glamočka bošča, krupljanska ponjava, biljac, suknene čarape. S obzirom na to da je vuna bila osnovna sirovina za izradu odeće, sačuvani su predmeti koji su se koristili za njenu obradu i pripremu za pletenje, poput grebena, preslica.

Nošnja
Vuna je bila osnovna sirovina za izradu odeće

"Narodna nošnja uvek u meni probudi sećanje na rodni kraj. Imala sam oko pet godina kada smo iz Vukovska, sela na Kupreškoj visoravni došli u Mladenovo. Sećam se velikog voza, vagona punih ljudi, koje je ta davna kolonizacija vodila na vojvođansku ravnicu da započnu novi život. Nastanili smo se u ovom ravničarskom selu, većina se teško prilagodila, ali sećanje na rodni kraj, nas koji smo dobro zapamtili lepotu planinskih vrhova, izvore, pitome pašnjake, još uvek nisu izbledela, te često Mladenovljani obilaze Ravno, Blagaj, Malovan, piju vodu sa Studenca", rekla nam je Veselka Radumilo, objašnjavajući da je baš ovakvu pregaču koja je izložena  u holu škole nosila njena majka, seleći se četrdesetih godina prošlog veka iz Kudilja u Mladenovo.  

Žal za rodnim krajem

Stari kolonisti i danas rado pričaju o rodnom kraju, uvek sa nostalgijom, jer je u njihovim srcima, kako kažu, zauvek ostao žal za drvenim kućama, šumama, izvorima i čatrnjama. Mlađe generacije su odrasle slušajući priče o bosanskim zaseocima, čobanima, drvenom čanku iz kog se puši vrela pura, jelo koje je stolećima narod hranilo. Godinama čuvaju tradiciju zavičaja svojih roditelja.  

Upravo ove motive izvorno-pevačka grupa Dar zavičaja opevala je nostalgičnim stihovima. Podsetila  je na rodni kraj i "vozove bez voznog reda", koji su lagano huktali od Bosne do Vojvodine, gde su se mnogobrojnim gorštacima ukazali široki šorovi njima neznanih ravničarskih sela.

Likovna kolonija i ručni radovi

U sklopu manifestacije obeležavanja dolaska kolonista udruženje likovnih stvaralaca Petar Tomić iz Bačke Palanke organizovalo je likovnu koloniju.

"Divno je biti deo ovih događanja u Mladenovu. I ja sam rođena u Bosanskoj Krupi, sada živim u Karađorđevu, te se ovde u ovom slavljeničkom ambijentu osećam kao svoj među svojima. Drago mi je što učešćem na koloniji dajem svoj doprinos ovoj lepoj manifestaciji", rekla nam je Mirjana Aćimović, koja se godinama bavi slikarstvom i izradom slika i predmeta od slame.

U centu sela u hladu stogodišnjeg platana vredne članice udruženja žena Bukin organizovale su izložbu ručnih radova. Posetioci su imali priliku da pogledaju vezene i heklane stolnjake, nakit, kao i neodoljivo lepe korpice od papira, koje godinama izrađuje Vera Kumović.

Priznanja Mesne zajednice

U Sali Doma kulture održana je svečana sednica Mesne zajednice Mladenovo na kojoj su uručene nagrade za humanitarni rad članovima porodice Vranješ, a za doprinos očuvanju kulturne baštine Radenku Jankoviću. Đak generacije OŠ ,Branko Ćopić Martina Šalomon takođe je dobila ovo priznanje, a nagrađeni su i Dragica Trifunović za doprinos razvoju ekologije i Biljana Ubović za postignute sportske rezultate.

Kopanja
Dragan Kopanja: Sve je neizvesno, osim da nas čeka puno posla

Dragan Kopanja nagrađen je za rezultate postignute u poljoprivredi. "Obradovalo  me je ovo priznanje. Već 20 godina bavim se poljoprivredom, uglavnom ratarstvom i mogu reći da je to veoma težak i odgovoran posao. Velika su ulaganja. Trenutno kao i svi drugi ratari, i ja kalkulišem sa niskim cenama naših proizvoda i visokim cenama repromaterijala, pogotovo goriva. Stiže jesen, sve je neizvesno, jedino se zna da nas poljoprivrednike čeka puno posla", rekao je Dragan primajući nagradu.

Kao i prethodnih godina, na radost ljubitelja folklora organizovan je celovečernji koncert KUD Dr Mladen Stojanović  sa gostima iz Mađarske, a nije izostao ni turnir u šahu i druga sportska dešavanja.


Tagovi

Mladenovo Bukin Dani kolonizacije 2018 Kolonizacija Veselka Radumilo Mirjana Aćimović Dragan Kopanja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!