Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoopskrba PMT d.o.o.
  • 20.07.2014. 11:00

Moćni strojevi na PMT Ljetnoj prezentaciji!

PMT d.o.o. okupio je preko stotinjak sudionika na Ljetnoj prezentaciji radnih strojeva u Lovasu gdje su predstavljeni MF i Valtra traktori te Väderstad radni strojevi!

  • 1.566
  • 262
  • 0

U petak, 18. lipnja 2014., na poljima PZ Lovas, u organizaciji Poljoopskrba međunarodna trgovina d.o.o., održana je Ljetna prezentacija radnih strojeva 2014. godine. Kako je PMT d.o.o. 1993. godine nastavio tradiciju poslovanja od tadašnje Poljoopskrbe Zagreb, broji već preko 50 godina radnog iskustva sa nekolicinom najkvalitetnijih proizvođača poljoprivrednih strojeva pa je tako dvjestotinjak poljoprivrednika koji su se došli uvjeriti što ova obiteljska firma ima za ponuditi, imao što za vidjeti. Događaj je posjetila i naša redakcija te vam donosimo vijesti iz prvih redova!

Sudionike je dočekala zakuska i okrijepa prije prezentacije, a hostese su priredile set brošura prezentiranih strojeva kako bi posjetitelji mogli dobiti što detaljnije informacije o strojevima koji ih interesiraju. Mladi vlasnik, nasljednik svoga oca Franje, Adam Dominković, poveo je prezentaciju na poljima PZ Lovas gdje su bili parkirani traktori i strojevi moćnog izgleda, svi redom uglancani, kao da su tek tada izašli iz tvornice. No nisu zadugo takvi ostali jer, u cilju što bolje prezentacije njihove snage i kvalitete, prezentiran je rad svakog od njih.

"PMT je počeo raditi s Valtrom 1997. godine kada njihovih strojeva kod nas još nije bilo, a danas njihove traktore radimo za područje cijele Hrvatske. Massey Ferguson je pak u Hrvatskoj prisutan puno duže, a PMT je od ulaska u EU ovlašteni partner za istočnu Hrvatsku", govori Dominković. Na prezentaciji je predstavljena iduća linija strojeva:

  • traktori Massey Ferguson - serije 6600, 7600, 8600
  • traktori Valtra - serije A, N i T
  • Väderstad strojevi za obradu tla (Cultus, TopDown, Carrier) i strojevi za sjetvu (Tempo, Rapid i BioDrill)

Uvijek dominantan - Massey Ferguson

Ovješena jednodijelna kabina s jedinstvenim stilom Massey Fergusona pruža neometan pregled i omogućuje lagan pristup za servisiranje i pregled motora, sa suženim dizajnom za izvrsnu sposobnost manevriranja i preglednost.

Massey Ferguson traktori

MF serija 6600 su četverocilindrični traktori od 120 do 185 KS, a kao i serija 7600, dolazi u tri razine opremljenosti kabine: Essential kao osnovni tip sa minimalno elektronike, Efficient s jačom pumpom hidraulike i Exclusive koja dolazi isključivo s najjačom pumpom hidraulike te sa maksimalnom elektronikom unutar traktora. "Sve tri razine specifikacije omogućuju prilagodbu traktora zahtjevima i financijskim mogućnostima pojedinih klijenata" navodi Dominković. Obje serije imaju tri izvedbe mjenjača - Dyna 4 (16x16), Dyna 6 (24x24) i Dyna VT (CVT mjenjač). "Ono što je zajedničko za MF i Valtru, i što je ujedno i razlog što radimo sa obje firme, jest to da su oba proizvođača dijelom AGCO koncerna".

Najprodavaniji PMT radni stroj - Väderstad Rapid 300C sijačica

Sijačica Rapid 300C, popularno znani kao kratki Rapid, stroj je kojeg odlikuje istovremeno ulaganje i sjemena i gnojiva (C - combi), što je kod većine sijačica novi koncept, a Väderstad ga je počeo implementirati još 1991. godine. Rapid 300C je ujedno i najprodavaniji Väderstad stroj tvrtke PMT. Kombi sustav znači jedan red ulagača sjemena i dva reda ulagača gnojiva pa se gnojivo ulaže između dva reda sjemena na 2-3 cm dubine, što omogućava biljci gnojivo na raspolaganju u trenutku kada ga treba, na mjestu na kojem ga treba. Naravno, Rapid se može koristiti i samo kao sijačica, a u tom slučaju se ulagači gnojiva mogu potpuno podići kako bi se izbjeglo trošenje ili ih se može koristiti za obradu i pripremu.

Väderstad Rapid 300C sijačica u radu

U Lovasu smo 2011. godine imali 24 sata sjetve sa ovom sijačicom i tada smo posijali 84,6 ha pšenice. Prednost, koja je vidljiva u ispitivanjima koja je provela PPK Nova Gradiška kada su testirali tri sijačice istovremeno (a jedna od je bila Rapid) u postrnoj sjetvi soje, je ta što Rapid ima pritisak ulagača na tlo od 120 do 130 kg, dok recimo Horsch, koji je isto vrhunski stroj, ima do 80. I upravo tu je ta razlika u sjetvi - što je terent teži, tu je ta razlika još i veća., navodi Dominković.

Stroj je prije svega namjenjen za reduciranu obradu, ali sije se u svim uvjetima. Dolazi u nekoliko izvedbi, a PMT nudi one mehaničke dakle izuzetno jednostavne strojeve. Naravno postoje i pneumatski modeli, ali za sada, s obzirom na veličinu hrvatskih gospodarstava, oni mehanički od 3-4 m su sasvim dovoljni. Cijena tih veličina Rapida varira između 30 i 65 tisuća eura, a sve naravno ovisi o opremi koju kupac želi.

Predstavljena je i Carrier Drill za površinsko umješavanje biljnih ostataka koja je napravljena na bazi sijačice, a osnovna razlika u odnosu na Rapid je sustav ulaganja sjemena. Rapid sije sjeme u redove dok Carrier Drill raspršuje sjeme odnosno nema sustav redova. Predstavljena je još i Tempo F8 sijačica, a PMT nudi još i Seed Hawk koju na prezentaciji nisu imali izloženu, ali ju je moguće kod njih nabaviti.

TopDown Svemogući

Dizajniran da reže kroz kompletni površinski sloj tla, umješava žetvene ostatke i dubinski prorahljuje tlo, sve u jednom prohodu. U konačnici se dobiva poravnata površina, zaostale buse su razbijene, a tlo je efikasno konsodilirano velikim čeličnim valjkom. Tajna u konstrukciji je da se količina velikih busa smanjuje te se priprema za sjetvu može napraviti u samo jednom prohodu. Stroj je nešto skuplji, ali kada se u konačnici sve zbroji, vrlo je isplativ. Dolaze u verzijama od 3 do 9 m radne širine, a za onaj od 9 je naravno potreban i malo jači traktor. Opremljen Bio Drillom može također postati i efikasna sijačica koja omogućava brzo uspostavljanje usjeva kao što su uljana repica i međuusjevi zelene gnojidbe.

Valtra - za one koji znaju što žele!

Finski proizvođač traktora koji kupcima nudi mogućnost izrade traktora po mjeri. Traktori Valtra ovdje su da ispune zadatke širokog raspona, uključujući i šumarske radove, a jedinstveni sustav narudžbe kupcu omogućuje da prilagodi svoj novi traktor individualnim potrebama bez da mora platiti značajke koje neće koristiti. Osnovni dizajn traktora Valtra u kobinaciji s AGCO Power motorima izrađeni su za teške sjeverne zimske uvjete, a PMT je na svojoj prezentaciji predstavio A93, N123 Hitech 5 i T213 Versu modele.

Gusjeničar ili točkaš?

Predstavljen je i gusjeničar Challenger MT 7650, proizvođača koji je također dio AGCO koncerna. Zašto gusjeničar, a ne točkaš?

Challenger MT 7650

"Gusjeničar ima bolju vučnu moć i bolje iskorištenje snage motora u odnosu na točkaša, iz razloga što gusjenica ima veću gaznu površinu i bolje prianja od točkaša te može iskoristiti maksimalnu snagu, dok traktor točkaš proklizava. Gusjeničar manje sabija površinu po kojoj vozi, pogotovo u vlažnim, težim uvjetima. Challenger je jedini gusjeničar na svijetu koji nije nastao od točkaša već od bagera gusjeničara.", napominje Dominković.

Na kraju prezentacije tvrtka Findri d.o.o. predstavila je Hardi prskalice - Master plus te Ranger 2500 kao i sisteme navigacije, važne za preciznu poljoprivredu.

Ukoliko pak niste mogli prisustvovati prezentaciji, pogledajte našu fotogaleriju ispod članka i posjetite jedan od PMT prodajnih centara - onaj u Otoku ili Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

PMT d.o.o. Massey Ferguson Valtra Väderstad PZ Lovas Sjetva Prezentacija strojeva Adam Dominković Rapid 300C sijačica Hidra prskalice Findri d.o.o.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.