Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 05.02.2014. 15:40

Mogućnosti razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj

Konferencija "Mogućnosti razvoja i financiranja projekata u ekološkoj poljoprivredi“ je održana u okviru IPA projekta „ECO EDUCO PARK – model socijalne uključenosti i zapošljavanja"

  • 545
  • 41
  • 0

"Danas se zanemaruje socijalni aspekt proizvodnje, a preferira financijski. Ekološka poljoprivreda rješava upravo te probleme", riječi su kojima se doc. dr. sc. Snježana Tolić obratila okupljenima na konferenciji „Mogućnosti razvoja i financiranja projekata u ekološkoj poljoprivredi na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Konferencija je održana u okviru IPA projekta „ECO EDUCO PARK - model socijalne uključenosti i zapošljavanja“, čiji je cilj dodatna edukacija trajno nezaposlenih osoba i stvaranje platforme za zapošljavanje.

Otvaranje konferencije

Nazočne je na početku pozdravila prof. dr. sc. Jadranka Deže, pročelnica Zavoda za agroekonomiku pri Poljoprivrednom fakultetu naglašavajući pri tome specifičnosti eko proizvoda i važnost znanja u njihovom plasiranju. Ovom je prigodom predstavljen i stručni tim Poljoprivrednog fakulteta Osijek za potporu razvoju ekološke proizvodnje. O važnosti postrnih usjeva kao ekoloških izvora nutrijenata govorio je prof. dr. sc. Bojan Stipešević sa Zavoda za bilinogojstvo, a prof. dr. sc. Mirjana Brmež naglasila je zanemarenost nematoda, kao bionidikatora kvalitete tla.

Dr. sc. Igor Kralik

Predavač Mirko Puljko predstavio je važnost ekološke proizvodnje u voćarstvu, u čemu je iza njega već više od trideset godina iskustva. Dr. sc. Vladimir Margeta te dr. sc. Zlata Kralik, djelatnici Zavoda za zootehniku, naglasak su stavili na važnost uzgoja tradicionalnih pasmina. Probleme trženja poljoprivrednih proizvoda i neiskorištenih resursa predstavili su prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec te dr. sc. Igor Kralik sa Zavoda za agroekonomiku. Posljednje godine karakterizira intenzivan rast inputa u poljoprivredi, a istovremeno velike potrebe za hranom utječu na uvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda.

Prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec

"Upravo ekološka poljoprivreda bez primjene sredstava za zaštitu i većim angažmanom ljudskog rada, može biti spas proizvođačima", ukazala je prof. dr. sc. Ranogajec. Važnost samozapošljavanja i mogućnosti koje pružaju ovakvi projekti predstavila je Jadranka Krmpotić iz Pučkog otvorenog učilišta Obris, partnera Poljoprivrednog fakulteta kroz projekte edukacije.

Izuzetne informacije iz prve ruke o ekološkoj poljoprivredi u nama susjednoj Italiji, izložio je Severino Del Guidice iz udruge Apro Bio predavanjem „Organizacija proizvođača i trženje ekoloških proizvoda - primjeri dobre prakse u Italiji“. "U Italiji se prema posljednjim podatcima nalazi preko milijun ha površina u ekološkoj proizvodnji, a sve je veći broj površina u prijelaznom razdoblju. Očito je da vlada velik interes za komercijalne mogućnosti ove proizvodnje" , naveo je Del Guidice. Ukazao je da u regiji Slavonija i Baranja postoje gotovo optimalni uvjeti za razvoj eko proizvodnje, prije svega zbog izuzetno kvalitetne vrste tla.

Jadranka Krmpotić, "Obris"

Iskustva su zainteresiranima mogli prenijeti i predstavnici Savjetodavne službe te LAG-ova. Kako bi došlo do bolje komunikacije između proizvođača i znanstvene zajednice, važni su upravo ovakvi susreti, gdje se pružaju nova saznanja i prenose iskustva.


Tagovi

Jadranka Krmpotić Ljubica Ranogajec Zlata Kralik Mirko Puljko Vladimir Margeta Bojan Stipešević Mirjana Brmež Jadranka Deže Snježana Tolić ECO EDUCO PARK Severino Del Guidice Apro Bio Ekološka proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]