Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. Međunarodni sajam gospodarstva
  • 05.04.2017. 13:30

Mostarski sajam - idealna prilika za izvoz u Kinu

Čak 800 izlagača iz 30 zemalja predstavlja svoje proizvode na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru! Sajam traje do 8. travnja, a ovogodišnji partner je Republika Hrvatska.

Foto: komorabih.ba
  • 526
  • 29
  • 0

Čak 800 izlagača iz 30 zemalja okuplja ovogodišnji, jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

Europski put, rekao je Plenković, osigurava uspješnu BiH te će se on za taj put zalagati. Dodao je kako je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njezin najveći ulagač te napomenuo kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri i da razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

Govoreći o Mostarskom sajmu, rekao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje država na ovom području.

Vodeća gospodarska manifestacija

Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i Mladen Ivanić na čelu Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je rekao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

"Mostarski sajam postao je vodeća gospodarska manifestacija u BiH ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnja nazočnost lidera iz cijele regije", naglasio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

Istoga dana, na štandu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, otvoren je "Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1".

Proizvodimo kvalitetna vina

Kako je istaknuto, Narodna Republika Kina godišnje uveze vina iz cijelog svijeta u iznosu od tri milijarde eura i Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je otvoren jučer, dobra je prilika da se iskoriste te mogućnosti. Također, istaknuto je da se u regiji proizvode kvalitetna vina po europskom standardu, s geografskim porijeklom i da se vino s prostora ove regije izvozi u NR Kinu.

Zamjenik ministra Qu Dongyu naglasio je da je Kina u potpunosti posvećena primjeni smjernica sa summita u Rigi i želi suradnju sa zemljama centralne i istočne Europe, želi promovirati sve potencijale koje ove zemlje imaju te graditi prijateljstvo i pružiti ruke jedni drugima.

Foto: komorabih.ba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.