Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasicom za mir
  • 10.01.2022. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bravsko, Bosanski Petrovac

Na Festival kobasice u Bravsku stižu gosti iz cijelog regiona

Centralni događaj je ocjena kvaliteta fermentiranih domaćih kobasica, a manifestacija je tradicionalno popraćena i nizom drugih sadržaja

Foto: Martina Popić 
  • 753
  • 271
  • 0

Sedmi Festival kobasice u selu Bravsko, nedaleko od Bosanskog Petrovca, bit će održan 22. januara 2022. godine, u organizaciji Udruženja građana "Ruralni razvoj", a početak je planiran u 11 sati.

Centralni događaj je ocjena kvaliteta fermentiranih domaćih kobasica, a manifestacija je tradicionalno popraćena i nizom drugih sadržaja. U duhu svih nemirnih dešavanja, organizatori druženjem žele poslati poruku da su isključivo za mir i dijalog, stoga se ovogodišnje izdanje održava pod sloganom "Kobasicom za mir".

"Otvoreni smo prema svima, imat ćemo goste iz svih zemalja bivše Jugoslavije, koji će izložiti svoje proizvode. Pozvao bih ljude iz svih krajeva BiH da se jave i učestvuju u promociji kobasice i krajiškog menija", rekao nam je Dejan Prošić, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja. 

Po ustaljenom receptu

Cilj događaja je afirmiranje ruralnih područja u svim segmentima, a posebno gastronomskih specijaliteta, po kojima je posebno poznat ovaj kraj, kao što su različite vrste kobasica. Organizatori ističu kako Evropi "ne trebamo bezlični i slabi, već s jasno izraženim identitetom".

Kobasica je dio evropskog identiteta (Foto: V.Matić)

Što se tiče spravljanja grmečke kobasice mi dajemo recept gdje idu samo standardni začini, so, paprika i biber, a nije dozvoljena upotreba nikakvih aditiva, konzervanasa i drugih dodataka“, naglasio je Prošić. 

Najavljeno je učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, a brojni posjetioci stižu iz drugih zemalja. Prijave ekipa su moguće do zadnjeg dana. Ocjenjivat će se kvalitete u konkurenciji grmečke, lovačke i međunarodne kobasice, te ekipno spravljanje na licu mjesta (izgled, brzina i vještina).

"U ocjenu ulazi i kompletan izgled ekipe, kako su opremljeni, kakve su im uniforme, aranžman štanda, ocjenjivat ćemo koliko su zanimljivi za publiku i na koji način će animirati posjetioce“, pojasnio je Prošić. 

Krajiški meni

Bit će upriličena i promocija Krajiškog menija, na kojem će kao aperitiv biti poslužena mrkonjićka šljivovica, za predjelo je planirana petrovačka basa s uštipcima, dok je glavno jelo manjačka jagnjetina s glamočkim krompirom. Slasni obrok upotpunit će i palačinci s drvarskim mućenim pekmezom od drenjine kao desert.

Zna se šta ide u grmečku kobasicu (Foto: M.Popić)

U svrhu promocije ovog menija sporazum će potpisati: UG "Ruralni razvoj", Regionalni razvojni servis iz Drvara, Jovanka Sabljić iz Drvara, "ERBEZ consulting" S.P Banja Luka i Agencija za privredni razvoj iz Mrkonjić Grada.

Uprkos Covid pandemiji ni prošle godine manifestacija nije bila prekinuta. Održana je na tri lokacije, ali  s manjim brojem posjetilaca, potvrdili su organizatori, istakavši da se ove godine sedmi put okupljaju. 

Svi zainteresirani za učešće na ovom festivalu mogu se prijaviti putem emaila: prvakosa@gmail.com.


Tagovi

Festival kobasice Bosanski Petrovac Bravsko Dejan Prošić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.