Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani šljive
  • 22.06.2022. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Na Gradačački sajam stiže 350 izlagača, specijalni gost Stjepan Mesić

Svečano otvaranje četverodnevne manifestacije planirano je 24. avgusta

Foto: Vedran Stapić
  • 1.403
  • 309
  • 0

Četrdesetdeveti sajam "Sajam šljive 2022" u Gradačcu održat će se na oko 5.000 kvadratnih metara površine na lokalitetu sportske dvorane Skenderija u tom gradu. Svečano otvaranje četverodnevne manifestacije je 24. avgusta. Dio sadržaja bit će organiziran i na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, a u etno-parku na jezeru Hazna bit će upriličena "Gastro avlija" gdje će se pripremati jela i tradicionalne prerađevine od šljive i drugog sezonskog voća i povrća te prezentiran proces pečenja rakije.

"Imat ćemo oko 350 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sajam je podijeljen u tri sekcije: poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija te mehanizacija i oprema", rekao je direktor Turističke zajednice Gradačca, Ensar Mešanović, tokom današnje konferencije za medije, piše Fena. 

S prošlogodišnjeg sajma Dani šljive

Prvi sajam šljive u ovom gradu je održan 1969. godine, a 18 godina kasnije je dobio prefiks međunarodnog. Tokom ovogodišnjeg izdanja, bit će upriličena i peta po redu podsajamska aktivnost, odnosno Međunarodni sajam pčelarstva. 

Organizatori navode kako nastoje da 49. izdanje bude bolje i uspješnije od prethodnih kvalitetom i sadržajem. 

"Počeli smo 1969. godine, a 1996. godine smo faktički na ruševinama obnovili sajamske aktivnosti. Gradačac živi za sajam i uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini. Važno je istaći da je Sajam šljive imao veoma značajnu ulogu u razvoju poljoprivrede u Gradačcu i šire. Omogućio je da se na ovim prostorima uvedu savremene metode i tehnologije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji", kazao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i predsjednik Organizacionog odbora Sajma.

Na 49. Sajmu šljive u Gradačcu prezentacija procesa pečenja rakije

Sastavni dio ove manifestacije su stručna i naučna predavanja. Na Sajmu će se razgovarati o agroturizmu te uticajima klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, ali i značaju ulaganja države u domaću poljoprivredu. Učešće u realizaciji najavljenih sadržaja uzet će resorna ministarstva Vlade TK koja je pokrovitelj ovogodišnjeg sajma u Gradačcu. Vlada je za organizaciju Sajma šljive izdvojila 15 hiljada maraka.

Najavljen bogat sadržaj na sajmu "Dani šljive 2022" (Foto: Sajam šljive)

"Posebno ulažemo napore da zaštitimo gradačačku šljivu kao brend, ali i voćarsku proizvodnju. Kroz novčane poticaje biće podržana intenzivna proizvodnja voća", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Emir Begić.

I ove godine će na najstarijoj specijalizovanoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini biti predstavljena privreda Kantona Sarajevo.

"Uputili smo javni poziv zainteresovanim poljoprivrednicima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda koji žele da učestvuju na Sajmu šljive. Bit će to prilika da prezentuju svoje proizvode, ali i uspostavite saradnju i poslovne odnose s ciljem plasmana domaćih proizvoda sa područja Kantona Sarajevo i BiH", naveo je Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo u Ministarstvu privrede KS.

U okviru revijalnog dijela, planiran je koncert Latifa Moćevića i grupe Regina, dok je specijalni gost manifestacije Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske. Očekuje se da i ove godine, na najstarijem specijaliziranom sajmu u Bosni i Hercegovini, svoje proizvode predstave brojni domaći i izlagači iz inostranstva. Vrata sajma će biti otvorena od 24. do 27. avgusta 2022. godine.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Sajam šljive Gradačački sajam Šljiva Rakija Edis Dervišagić Stjepan Mesić Ensar Mešanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/