Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 01.03.2017. 10:30

Na Hvaru skup maslinara i uljara - Noćnjak 2017

19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2017 održat će se u Jelsi na otoku Hvaru. Zaprimljeno je ukupno 377 uzoraka, a rezultati ocjenjivanja bit će prezentirani na samoj manifestaciji!

  • 1.619
  • 77
  • 0

19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2017 održat će se u Hotelu Hvar d.o.o. u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. ožujka 2017. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih institucija, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo. Stoga Noćnjak treba iskoristiti kao priliku za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte.

Prijavite se do 13. ožujka 2017.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u četvrtak 23. ožujka 2017. u 18 sati u Svečanoj dvorani Općinskog doma u Jelsi. Nakon toga u hotelu Hvar održat će se i prva edukativna radionica "Mala škola kušanja maslinovih ulja", a bit će otvoren i Olio bar, sajam maslinarstva i uljarstva, te izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.

Do 13. ožujka 2017. možete prijaviti svoju tvrtku/OPG kao izlagača na sajmu maslinarstva i uljarstva na Noćnjaku na tel. 021 348 388 ili e-mail: info@zsd.hr

Sajam maslinarstva i uljarstva prezentira nove tehnologije, postrojenja, mehanizaciju, alate i opremu, zaštitna sredstva, sustave za navodnjavanje te druge proizvode i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo, kao i maslinova ulja, proizvode od maslina i proizvode od ljekovitog bilja.

Hotel Hvar

Edukativna događanja i degustacije

Noćnjak podržavaju znanstvene i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija. Sva edukativna događanja i degustacije na manifestaciji, kao i sajam maslinarstva i uljarstva, otvoreni su za posjetitelje bez plaćanja kotizacije.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna degustacijska radionica na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Tako je na prošlogodišnjoj školici "učiteljica" pred "učenike" stavila miješavinu maslinovog ulja s 30 postotnim udjelom drugog ne-maslinovog ulja, a oni su je jedoglasno kategorizirali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Iz toga je očita velika važnost detaljne analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište.

Sva edukativna događanja i degustacije na manifestaciji, kao i sajam maslinarstva i uljarstva, otvoreni su za posjetitelje bez plaćanja kotizacije.

Šampionska maslinova ulja

Na Olio baru posjetiteljima će biti ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a moći će se kušati i šampionska maslinova ulja. Na izložbi će biti prezentirane pakovine maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i natjecanje.

Petak, 24. ožujka 2017., namijenjen je stručno-znanstvenim temama koje će biti prezentirane tijekom znanstveno-stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu, te stručnog skupa Savjetodavne službe.

Održat će se niz stručnih predavanja

Kako su mnogi maslinari i uljari, te tvrtke koje ih prate svojim asortimanom opreme i alata, sve više zainteresirani za proizvodnju proizvoda od ljekovitog bilja koje se uzgaja u maslinicima, u program Noćnjaka uključene su i ove interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O ovim temama razgovarat će se tijekom stručnog skupa o ljekovitom bilju.

Zaprimljeno 377 uzoraka

Proizvodi na Noćnjaku

Na ovogodišnjem Noćnjaku zaprimljeno je ukupno 377 uzoraka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 70 proizvoda od masline.

Uzorci su pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatski maslinari dostavili su 254 uzorka, a inozemni maslinari 54 uzorka, od kojih je najveći broj pristigao iz Slovenije.

Certificirani senzorski ocjenjivači, njih 28, odradili su zahtijevan posao senzorskog ocjenjivanja pristiglih uzoraka, koji je trajao gotovo dva mjeseca. U ocjenjivanju su sudjelovali paneli Zadružnog saveza Dalmacije iz Splita, Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik te Instututa za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Uzorci otvorenih maslinovih ulja dobili su i parametre kemijske analize, a rezultati ocjenjivanja bit će prezentirani na samoj manifestaciji dana 25. ožujka 2017., kada će biti i proglašeni šampionski proizvodi ovogodišnjeg Noćnjaka.

Informacije i obrazac za rezervaciju smještaja u Hotelu Hvar u Jelsi, kao i sve dodatne informacije o Noćnjaku možete pronaći na web stranici ili putem telefona: 021 348 388 i maila: info@zsd.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Noćnjak 2017 Hvar Maslinovo ulje Maslina Izložba Radionica


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]