Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. rođendan
  • 20.06.2022. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Na mostarski sajam "Dani trešnje" stiže 300 izlagača iz BiH i regiona

Svoje proizvode će, prema očekivanjima predstaviti 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, a ove godine partner sajma je Vlada Crne Gore

Foto: Depositphotos/eugenef
  • 165
  • 60
  • 0

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2022" održat će se od 22. do 24. juna u Mostaru. Riječ je o 18. izdanju ove manifestacije koja se održava od 2002. godine. Zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije Covid-19, sajam nije održavan dvije godine, ali organizatori ističu da je ovo svakako jubilarno izdanje te kako slave svoj 20. rođendan

Svoje proizvode će, prema očekivanjima predstaviti 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, a ove godine partner sajma je Vlada Crne Gore. 

"Htjeli smo da manifestacija ove godine dobije na svojoj širini, sadržajnoj osnovi. Crna Gora se pokazala kao destinacija koja pruža priliku za uspostavljanje pokidanih veza u biznis opcijama, kako u zadovoljavanju potreba kroz privredne, poljoprivredne i kulturne, tako i turističke proizvode koji će se naći na ovom sajmu", rekao je direktor sajma prof.dr.sci. Salko-Salem Bubalo za Agroklub. 

Ovom prilikom biti potpisan i sporazum o prijateljstvu i saradnji između obrtničkih komora Federacije BiH i Sjeverne Makedonije koja će se predstaviti sa svojim aktivnostima.

"Oni ove godine dovoze jedan znatan broj svojih izlagača koji žele da promovišu njihove rukotvorine, proizvode od srebra. Tu smo htjeli da napravimo jedan novi iskorak. U vrijeme kada se zabranjuju izvozi i uvozi, da damo jednu novu poruku – dječiji vrtići iz Mostara potpisuju sporazum sa vrtićima iz Skoplja, da te mlade generacije krenu ispočetka i pokažu da imaju dodirnih tačaka", ističe Bubalo. 

Proizvođači osuđeni na gradske nakupce voća – gajbe skuplje od trešanja

Brend Hercegovačka trešnja, koji propagiraju proizvođači s ovog područja, kako navodi naš sagovornik, prepoznat je širom Evrope i na sajmu će dobiti plaketu s medaljom "Zlatna trešnja" koja oslikava njenu autohtonost i kvalitetu, sve ono što se veže za nju kao novu sirovinsku bazu, novi impuls za one koji žele da se bave ovom kulturom. 

Drugog dana sajma najavljena su i stručna predavanja:

  • Mostar krajnja turistička destinacija, doc. dr. Afan Ćehajić
  • Organska proizvodnja u fokusu razvoja ekonomije na ruralnim područjima, mr.Sead Herceg
  • Savremeno pčelarstvo - visoki prinos, Maksumić Ešef
  • Trešnja kao kultura privrednog i društvenog razvoja, prof. dr. Ahmed Džubur
  • Uvođenje organskih certifikata i certifikata za biodinamičku poljoprivredu, Brkan Eldin

Sajam će se održati u bivšem tržnom centru "Klas" u Vrapčićima, a kompletan program pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Dani trešnje Sajam poljoprivrede Hercegovačka trešnja Salko-Salem Bubalo