Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije i likeri
  • 23.11.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na ocjenjivanje u Osijek stigla 242 uzorka rakija i likera, kvaliteta sve bolja

Tko će biti nasljednik Stanislava Jurčevića znat će se 27. studenog na proglašenju pobjednika 16. ocjenjivanja u kvaliteti voćnih rakija i likera. No, ove godine bez svečanosti na kakve smo navikli u Semeljcima

Foto: Damir Rukovanjski
  • 239
  • 198
  • 0

"Rakija spašava od koronavirusa. Ne dozvoljava put virusa do grla i pluća", šaljive su, naravno upitne, dosjetke okupljenih koje smo čuli na 16. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera u HGK, Županijskoj komori Osijek gdje su pristigla čak 242 uzorka iz cijele Hrvatske. Jer, sve se ove godine odvijalo po strogim epidemiološkim mjerama.

"I ocjenjivanju smo pristupili uz veliki oprez zbog prijetnje zaraze. Bili smo primorani smanjiti broj ocjenjivača kako bi bili na potrebnom razmaku", otkrio je Igor Mikulić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ŽOK Osijek dodajući da su zbog pandemije očekivali manje uzoraka nego prošle godine, no dobili su ih osam više.

Hoće li prošlogodišnju titulu obraniti Stanislav Jurčević iz Našica ili će pak dobiti nasljednika, doznat će se 27. studenog u Semeljecima. Nažalost, ove godine neće se organizirati tradicionalna svečanost proglašenja dobitnika nagrada, zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, te šampiona i vicešampiona ocjenjivanja u tom selu kod Đakova. 

Epidemiološke mjere smanjile i broj ocjenjivača 

Šarolikost je rakija na ovom ocjenjivanju. Među dospjelim uzorcima najviše je šljivovice, njih 81, a od 66 likera čak 20 je od višnje. Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu, dok je organoleptičko ocjenjivanje provelo 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića.

Šljivovica Stanislava Jurčevića šampion 15. ocjenjivanja voćnih likera i rakija

"Kroz dosadašnjih 15 godina koliko se provodi ovo ocjenjivanje, gdje je naglasak bio na edukaciji proizvođača, postignuti su značajni pomaci u rastu kvalitete voćnih rakija i likera. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti te kvalitete, ali ne zaostaju i rakije viljamovke, loze ili likeri od višnje, oraha", naveo je Mikulić.

Registrirano 40-ak destilerija 

Edukacija je, podsjeća, imala za cilj poticanje i osposobljavanje proizvođača da registriraju svoje destilerije kako bi s rakijama i likerima, kao ozbiljni proizvođači izašli legalno na tržište. Broj destilerija raste i danas na području pet slavonskih županija imamo 40-tak registriranih destilerija.

"Mnoge od njih uspješno posluju, zapošljavaju, uredno plaćaju trošarine i poreze", naglasio je.

Jasno je kako osnovu za proizvodnju rakija čini voćarska proizvodnja. Višegodišnji nasadi u intenzivnoj proizvodnji u Hrvatskoj se, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nalaze na oko 35.000 hektara. Od toga je oko pet tisuća hektara na području Osječko-baranjske županije.

"Najviše je oraha na čak 1.140 hektara, a zatim slijede lijeske koje su posađene na 937 ha. Na 802 hektara su višnje dok su jabuke na 658 hektara, a šljive se proizvode na 542 ha, od kojih upravo dio završava u proizvodnji rakija", dodao je Mikulić i rekao kako tome treba dodati i oko 20.000 hektara vinograda koliko ih ima Hrvatska, od čega je više od 2.200 hektara na području OBŽ, gdje osim vina nastaje i loza ili komovica.


Tagovi

Rakija HGK Mikulić Šljivovica Liker


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]