Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna manifestacija
  • 04.10.2016. 13:30

Na tronu hrvatska i srpska mega bundeva

Prvo mjesto podijelili su uzgajivači Ivica Ribarić iz baranjskog Čeminca koji je uzgojio bundevu tešku 420 kilograma, kao i Milan Desnica iz Savinog Sela u Vojvodini!

Foto: vusz.hr
  • 5.898
  • 956
  • 0

Ono što je na početku, prije nekih 11 godina, izgledalo samo tek kao dobar pokušaj osmišljavanja nove gastro i turstičke ponude "pa što dragi Bog da", sada poprima obrise ozbiljne manifestacije s dobrim pretpostavkama da jednoga dana preraste i u nešto šire od jednodnevnog kušanja svježe skuhanog pekmeza i graha te uživanja u pogledu i selfie fotografija sa, u pozadini, divovskim bundevama.

Riječ je dakako o 11. Festivalu voćnih rakija, likera i pekmeza u Tovarniku u sklopu kojega je održana i 7. međunarodna izložba bundeva i tikava te 2. grahijada.

Slavonska polja u listopadu postaju izložbeni salon

"Svake godine bilježimo sve veći interes izlagača, što posebice raduje, a cilj same manifestacije je svakako promoviranje naših proizvoda", kaže Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica Općine Tovarnik dodajući kako raduje i sve veći broj posjetitelja koji su u manifestaciji pronašli dovoljno razloga da prvoga vikenda u listopadu, mjesecu u kojem slavonska polja postaju veliki izložbeni salon, posjete Tovarnik ne žaleći ni vremena ni putovanja do toga mjesta na krajnjem istoku Hrvatske.

Manifestaciju je otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ukazavši na značaj koji poljoprivreda ima za Slavoniju. Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora festivala Marinka Belje, Festival voćnih rakija, likera i pekmeza postao je mjesto susreta brojnih proizvođača ali i kupaca, a interes za manifestaciju pokazuju i s druge strane državne granice te su izlagači iz Srbije postali redoviti i doprinose raznovrsnosti festivala. Posebice kada je u pitanju i najatraktviniji dio festivala, vaganje i proglašenej najteže bundeve.

Bundeve ne poznaju granice

Ove godine na natjecanje je pristiglo 12 bundeva. Prvo mjesto podjelili su uzgajivači Ivica Ribarić iz baranjskog Čeminca koji je uzgojio bundevu tešku 420 kilograma kao i Milan Desnica iz Savinog Sela (Općina Vrbas, Vojvodina) dok je treći bio Nemanja Tmušić, također iz Savinog Sela, koji je uzgojio bundevu tešku 360 kilograma.

U natjecanju u kuhanju graha u sklopu 2. grahijade prijavilo se 19 ekipa, a prosudbeno povjerenstvo u kojem su se nalazili Jozo Gale, Ivan Selan, Željko Kušeta, Marica Lukačević i Olgica Đurčinović imalo je težak zadatak odabrati najbolje, a ocjenjivao se vizualni izgled, boja, gustoća, okus i aroma, te harmonija i kakvoća mesa. Prvo mjesto osvojila je Anđelka Bujanić iz Vinkovaca, druga je bila Đurđica Šarić iz Nuštra, a treća Lovačka udruga Vepar iz Tovarnika.

Održano je i natjecanje u najdužoj tikvi za koje se prijavilo pet natjecatelja, a prvo mjesto osvojio je Ivan Udovičić iz Beravaca čija je tikva bila dugačka čak 186 centimetara.

Posebice zanimanje posjetitelja izazvalo je kuhanje zelenog graha koji se kuhao u kortlu od 750 litara i koju su posjetitelji imali prigodu i kušati kao i ukusne domaće pekmeze, ali i neizostavne poderane gaće koje su pekle neumorne snaše, šireći miris pečenog dizanog tijesta nadaleko.

Foto: vusz.hr


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Manifestacije Voćne Rakije Natjecanje Vaganje Likeri Bundeve Tikva Božo Galić Marinko Beljo Ruža Veselčić-Šijaković Tovarnik Proizvođači Kilograma Čeminac Savino Selo Granica Srbija Pekmezi Grah


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]