Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaka alkoholna pića
  • 11.11.2021. 14:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Nacionalno ocjenjivanje kvalitete: U Osijek stiglo čak 126 uzoraka rakija i likera

U HGK, Županijskoj komori Osijek komisija je ocjenjivala senzorska svojstva rakija i likera od voća, ali ovoga puta od registriranih proizvođača. Tko pravi najbolje rakije znat ćemo za dva tjedna.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 341
  • 72
  • 0

Zahtjevan posao imalo je desetak ocjenjivača u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek.

Naime, komisija na čijem čelu je prof. dr. sc. Borislav Miličević s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, morala je ocijeniti senzorska svojstva uzoraka rakija i likera pristiglih na tradicionalno ocjenjivanje kvalitete. Šljivovica, lozovača, komovica, viljamovka, rakije od dunje, jabuke, višanja i raznih drugih voća, kao i likeri od voća morali su proći probu svojstava kao što su punoća, gustoća, miris, okus i slično.

Već treću godinu članica komisije je Antonija Šarić, docentica s Prehrambeno tehnološkog fakulteta. "Ove godine je na ocjenjivanje pristiglo 126 uzoraka što znači da će svaki od članova komisije popiti 30-ak uzoraka. Pitaju me kako se osjećam nakon 30 različitih uzoraka? Odgovor je jako dobro", rekla nam je doc.dr.sc. Šarić koja kao i ostali članovi uglavnom mirišu, gledaju i lagano doslovce malo okuse rakiju, odnosno ocjenjuju ih takozvanom DLG metodom.

Između uzoraka komadićima kruha i sira oporave svoje okuse tako da u biti i ne popiju veliku količinu.

Kako smo čuli, u šesnaest dosadašnjih godina ovo je nacionalno ocjenjivanje bilo edukacijsko i na njemu su sa svojim rakijama i likerima sudjelovali i proizvođači koji to rade za svoje potrebe. Stasao je velik broj destilerija, što većih, što manjih, koji je tradicionalnu preradu viškova voća pretvorio u dobar posao.

"Stoga se okrećemo onima koji su sa svojim voćnim rakijama i likerima na tržištu. Dakle, ovo je prvo ocjenjivanje na kojem se ocjenjuju uzorci registriranih proizvođača", istaknuo je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u ŽK Osijek.

Tko ima najbolju rakiju ili liker, znat ćemo za dva tjedna (Foto: D. Rukovanjski)

Ocjenjivanje je održano u organizaciji HGK, Županijske komore Osijek, Prehrambeno tehnološkog fakulteta te Općine Semeljci. Dodjela nagrada bi se trebala održati u Semeljcima gdje se ova manifestacija tradicionalno i održava. No, kao i prošle godine ovisit će o epidemiološkim mjerama pa je moguće da samog čina dodjele u ovoj slavonskoj općini ne bude pa će se samo proglašenje obaviti u HGK u Osijeku.


Fotoprilog


Tagovi

Rakija Hgk Antonija Šarić Šljivovica Lozovača Komovica Viljamovka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.