Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 03.05.2023. 14:30
  • Mostar, BiH

Najbolje iz Slavonije i Srijema u Mostaru - evo što smo čuli od naših proizvođača

Vino i rakija, čvarci, slanina, kulin, sirevi, tjestenina, hladno prešano suncokretovo ulje - dio je onoga što su hrvatski proizvođači izložili posjetiteljima Mostarskog sajma.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.408
  • 303
  • 1

Ono najbolje iz Slavonije i Srijema mogu kušati i brojni posjetitelji 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru koji se do 6. svibnja održava u gradu na Neretvi. 

Lako su prepoznatljivi. Kako izgledom tako i primamljivim mirisom proizvoda pa smo među prvima obišli štand Stjepana Užarevića, Ivana Kadića i Josipa Mihića iz Gundinaca.

Na najveći gospodarski sajam u BiH, stigli su prvi put. "Pozvali su nas pa mi došli da vidimo", smije se Ivan otkrivajući da su predstavili domaći kulin, slaninu, kulinovu seku, kobasice te čvarke, obične i pikantne. 

Upravo čvarci, čuli smo, najtraženija su roba. "Ide sve, kulin, slanina, ali čvarci su prvi", kaže objašnjavajući da su pikantne, s paprikom i crvenim lukom, počeli proizvoditi unazad nekoliko godina i pokazali su im se odličnim, a potražnja samo raste. 

Domaći slavonski suhomesnati proizvodi zamirisali su Mostarskim sajmom 

Iz iste, Brodsko-posavske županije, stigli su i Sikirevčani Valerija Rakitić i Matej Jarić kako bi predstavili "Sikirevčanku", trgovinu koja otkupljuje domaće proizvode od lokalnih OPG-ova. Pred posjetitelje izložili su sireve, lješnjak i tjesteninu. 

Vrijedne ruke iz Iloka 

Također su ovdje prvi put. Kako je istaknula Valerija, udružile su se dvije općine, Sikirevci i Gundinci te zajednički organizirali dolazak Slavonaca u Hercegovinu. 

"Najviše nam je tražena tjestenina. Domaći mlinci najprimamljiviji", kaže nam dalje otkrivajući i da ju je iznenadilo koliko je Mostaraca i posjetitelja iz drugih bh gradova čulo za Sikirevce. 

Otvoren 24. sajam u Mostaru - ovo su najznačajnije poruke

Okuse Srijema "brane" Šokice, Željka Renić i Vesna Jakiša koje su na ovom sajmu treći put s njihovom udrugom "Vrijedne ruke". Ove godine predstavljaju vina i rakije destilerije Barbarić iz Iloka koje je, čuli smo, posebno po tome što ima poseban kazan za destilaciju koji izdvaja 99,6 posto metilnog alkohola.

Vina i rakije iz Iloka 

Na štandu predstavljaju dva likera - višnjevaču i medicu koje su rađene na bazi jabuke. Osim toga, tu je rakija viljamovka na bazi te kruške i traminka koja nastaje direktno iz opranih bobica grožđa traminca. Tu su i četiri vina: bijela graševina kupaža, crna frankovka i dva desertna - poznati traminac te rose. Jednostavno, kažu, najpoznatija iločka vina.

"Posjetitelji najradije kušaju traminac koji se trošio za vrijeme krunidbe kraljice Elizabete u Londonu i bio redovno piće carice Marije Terezije u Beču", ponosno govore pozivajući i sve da dođu kušati rose koji ima iznimno snažan bouquet te je isto tako snažno vino iako ga nazivaju "ženskim". 

Ulje od suncokreta sa slavonskih polja 

Hladno prešano ulje tvornice "Zlatno sunce Vinkovaca", predstavlja generalni distributer za BiH, Ante Markić

"Otvaramo tržište, širimo se, novi smo, mladi, podržani iz europskog fonda i radimo čisto hrvatsku priču s područja Slavonije. Svo ulje odnosno svi suncokreti uzgojeni su na slavonskim poljima", ističe Ante napominjući da osim u BiH, kreću i s prodajom na području Crne Gore. 

Zlatno sunce Vinkovaca otvara nova tržišta 

Riječ je o hladno prešanom ulju, dakle nema rafiniranja, a uz to ima i halal certifikat. 

"Očekujemo pozitivne rezultate i reakcije jer je puno ljudi iznenađeno bojom i kvalitetom. Smatramo da nećemo imati problema s plasmanom", pozitivan je naš sugovornik otkrivajući da će ga plasirati kroz klasične trgovačke lance i HO-RE-CA kanal. 

Na bh tržištu ovo vrijedno ulje imat će maloprodajnu cijenu 4,5 KM s PDV-om. (2,30 eura). 


Tagovi

Mostarski sajam Slavonci u Hercegovini Gundinci Čvarci Sikirevčanka Iločka vina Rakije iz Iloka Suncokretovo ulje Zlatno sunce Vinkovaca Stjepan Užarević Ivan Kadić Josip Mihić Valerija Rakitić Matej Jarić Željka Renić Vesna Jakiša Ante Markić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]