Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 19.07.2016. 07:30

Najbolji orači Vilko Kukec i Božidar Domitran

Održano je 14. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije!

  • 2.076
  • 320
  • 0

U disciplini plugova ravnjaka, pobjedu je odnio Vilko Kukec iz Belca, a u oranju plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio je Božidar Domitran iz Zlatara na 14. natjecanju u oranju Krapinsko-zagorske županije održanom u poduzetničkoj zoni Zlatar Bistrice.

Na natjecanju koje su organizirali Krapinsko-zagorska županija, Udruga natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije i Savjetodavna službe, po teškim uvjetima i kiši, ukupno se natjecalo šest orača i jedna oračica, Draženka Grah iz Zagorskih Sela koja je bila treća u kategoriji plugova ravnjaka, a od nedavno je predsjednica Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije.

Ocjenjivači prate oranje

U kategoriji plugova premetnjaka drugi je bio Ivica Omerza iz Brestovca Orehovičkog, a treći Dragomir Jadek iz Zaboka, a kod plugova ravnjaka drugi je bio Stjepan Počekal iz Peršavesi, treća Draženka Grah iz Zagorskih Sela, dok je četvrti bio Andrija Škrlec iz Zlatara.

Edukacija i razmjena znanja i iskustva

Natjecanje je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak koji je istaknuo značaj oranja koje može u konačnici doprinijeti do 8% povećanja prinosa pa je važno što bolje naučiti poljoprivrednike u obavljanju ove agrotehničke mjere, čemu služi i ovo natjecanje. "Osim edukativne svrhe, ovakvo natjecanje važno je i da mi orači među sobom izmijenili znanja i iskustva", istaknuo je zamjenik Majdak.

Najbolji u kategoriji plugova ravnjaka

Mladi poljoprivrednici od toga moraju dostojno živjeti

Župan Željko Kolar istaknuo da se unatoč lošem vremenu i kiši nimalo ne mijenja značaj i draž ove poljoprivredne manifestacije. "Obrada zemlje je za svaku državu značajna, pa tako i za Hrvatsku. Zbog konfiguracije terena, ona je u Zagorju mnogo teža nego u nekim ravničarskim dijelovima.

Problem u Zagorju je u tome što su mnoge poljoprivredne parcele danas zapuštene, posebice u brdskim dijelovima, gdje su uglavnom ostala staračka domaćinstva. Stoga je i Krapinsko-zagorska županija kroz svoje poticaje i mjere ruralnog razvoja, naglasak stavila na mlade poljoprivrednike koji bi, što i jest najvažnije u svemu, od toga mogli i dostojno živjeti", rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Najbolji u kategoriji plugova premetnjaka

Pobjednici zadovoljni

Božidar Domitran se natječe svih 14 godina. "To natjecanje mi puno znači. To je kao jedan prestiž i zadovoljstvo dok to traje", kaže Domitran koji se inače bavi stočarstvom, konkretno ima farmu muznih krava. Vilku Kukecu je ovo bilo 11. natjecanje. Kazao je da su uvjeti bili iznimno teški, ali za poljoprivrednike nema loših uvjeta, već se u poljoprivredi isplati samo trud i rad.

Državni prvak dijelio nagrade

Svi sudionici dobili su priznanja za sudjelovanje, a najbolji među njima, Božidar Domitran i Vilko Kukec, predstavljat će Krapinsko-zagorsku županiju i na državnom natjecanju orača koje će se od 26. do 28. kolovoza održati u Velikoj Gorici. Dosadašnji višegodišnji pobjednik natjecanja i držani prvak Tomislav Kuharić ove se godine nije natjecao, no uz župana Željka Kolara i zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka sudjelovao je u dodjeli priznanja i nagrada.


Fotoprilog


Tagovi

Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije Vilko Kukec Božidar Domitran


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)