Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulenijada
  • 10.06.2016. 10:45

Najmasovniji festival kulina u Hrvatskoj

S hvalevrijedne kulenijade održane u malenom selu raskošne tradicije, posjetitelji su zadovoljni otišli kućama.

  • 810
  • 112
  • 0

U organizaciji Općine Jagodnjak i Klastera baranjski kulen održan je tradicionalni, a već 15. po redu, najmasovniji festival kulina u Hrvatskoj. Hvalevrijedna kulinijada održana je u zapadnom dijelu Baranje na prostoru OŠ Jagodnjak, gdje su četiri dana događanja objedinjena zajedničkim nazivom "Dani kulina 2016".

Bogat program, nastupi različitih izvođača, zamašna gastro ponuda i neodoljiv miris baranjskih autohtonih proizvoda ni jednog posjetitelja maloga sela, sela kulina, sela bogatog tradicijom nije ostavio ravnodušnim.

U Jagodnjaku su i uzvanici sudionici ocjenjivačkog odbora

Iz godine u godinu, manifestacija okuplja i sve veći broj natjecatelja koji na ocjenjivanje donose uzorke kulena, pri čemu se uzimaju u obzir organoleptičke osobine istog. Da je tome tako, svjedoči i vrednovanje boje, okusa, mirisa, kakvoće kulina i slično, od strane uzvanika koji su degustirali obilan broj manjih komadića kulina, ispunjavali ocjenjivački listić i potom ga ubacili u kutiju za glasanje.

Dani kulina u Jagodnjaku

Podjela manifestacije na tri atraktivne zone

Na travnjacima školskog igrališta u popularnoj IN zoni smjestili su se brojni štandovi domaćih proizvođača kulina, sira, vina, povrća i ostale tradicionalne hrane. Kako bi posjetitelji otišli kući posve siti, kušali su, također čobanac i grah u ćupovima, domaći sladoled i druge slastice. Mališani su uživali u zabavnom sadržaju za djecu, a odrasli u prezentiranim poljoprivrednim strojevima i traktorima koji su posebice oduševili pripadnike muškog spola.

U drugom dijelu prostora OŠ Jagodnjak pod malim šatorom se našao COOL prostor u kojega se moglo ući isključivo uz COOL ulaznicu po simboličnoj cijeni od 30 kuna. Kao dokaz o uplati, služila je narukvica žute boje uz pomoću koje se neograničeni broj puta ulazilo u zonu gdje su se po izboru kušala neka od besplatnih pića coolinijade. Posjetitelji su tako uživali u graševini Pinkert, craft pivu Black Hat, soku od jabuke "Eko Vrelo" i vodi Alpe-Adria sodi!

Rekordna Kulinijada broji 124 natjecatelja za naj kulin

Treći dio prostora OŠ Jagodnjak dobio je ime po hvalevrijendom kulinu, i našao se u sportskoj dvorani gdje je organizirana degustacija svih natjecateljskih kulina. U COOLIN zonu ulazilo se također s coolin ulaznicom čija je simbolična cijena iznosila 80 kuna uz narukvicu crvene boje uz koju je bivala dostupna i COOL zona s pićima kulinijade kao i svi sadržaji IN zone. Svi coolin posjetitelji dobili su i olovku s ocjenjivačkim listićem kako bi mogli sudjelovati u odabiru najboljeg kulina po "glasovima publike"! U COOLIN zoni uzvanicima je omogućena degustacija 124 vrsta kulina.

Dani kulina

Najboljim kulenima krunidba nagradama

Najbolji kulin ove godine proizveo je Poljoprivredni obrt "Deluxe" iz Bilja, dok su drugi i treći Ivan Bucić iz Donjeg Pištanja i Nikoka Barišić iz Valpova.

Prema mišljenju Ocjenjivačkog odbora, kvaliteta natjecateljskih kulina ove je godina vrlo dobra te je dodijeljeno 18 zlatnih, 83 srebrnih, 19 brončanih medalja i četiri zahvalnice.

Mali, a vrijedni OPG-ovci

Kada govorimo o hvalevrijendom kulinu, svakako je bitno istaknuti obitelj Pavičić iz Petrijevaca čiji kulin nikoga nije ostavio ravnodušnom, poglavito u kombinaciji s izvrsnim kozjim sirom gospodina Josipa Đurkovića iz Marjačanaca.

Važnost zaštite autohtonih proizvoda!

Domaći slavonski kulen (kulin) autohtona je hrvatska delicija koja se već stoljećima proizvodi na području Slavonije kao proizvod koji se nekada davano kušao isključivo u posebnim prilikama kao što su rođenja, krštenja, vjenčanja, promocije i slično.

Naravno, mi po završetku manifestacije s ponosom možemo govoriti o već zaštićenim proizvodima kao što su Slavonski kulen, Baranjski kulen i drugi proizvodi, a poznato je da su tako brendirani proizvodi, osim dodane vrijednosti, znameniti i zbog očuvanja povijesnog, kulturnog i tradicijskoj naslijeđa Republike Hrvatske koja je u odnosu na svoje okruženje i bioraznolikost biljnih vrsta u potpunosti nekonkurentna u području poljoprivrede, što su osobite vrijednosti koje cijeni i podržava Europska unija.

Štitimo identitet, štitimo domaću proizvodnju, štitimo turizam, štitimo tradiciju!

Istina, uz hrvatske plaće i europske cijene većina hrvatskih potrošača s ustezanjem se odlučuje za skuplji proizvod, no dobro je poznato da samo unapređenjem prodaje, odnosno kupovine autohtonih proizvoda štitimo malog poljoprivrednika kojeg globalno tržište gotovo i ne zamjećuje. Zato - štitimo domaću proizvodnju, tradiciju, identitet i našeg čovjeka, proizvođača.


Fotoprilog


Tagovi

Dani kulina Kulenijada Jagodnjak Festival kulina Festival sira


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]