Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski vol-boškarin
  • 25.07.2021. 15:00
  • Istarska, Kanfanar

Najveća kanfanarska fešta - 31. Jakovlja i Smotra istarskih volova

Ove će se godine, najavljuju organizatori, predstaviti izlagači s 20-tak istarskih volova - boškarina koji je autohtona pasmina životinja, najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe.

Foto: Waves komunikacije d.o.o.
  • 488
  • 107
  • 0

Najveća manifestacija Kanfanarštine, 31. Jakovlja uz sklopu koje je i 31. Smotra istarskih volova održat će se 31. srpnja ove godine u Parku istarskog vola, priopćili su organizatori Općina Kanfanar.

Ove će se godine, najavljuju, predstaviti izlagači s 20-tak volova koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom krenuti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.

"Cijeli tjedan uoči manifestacije bit će u znaku boškarina i fuži“, ističu organizatori. Tako će svi zainteresirani u tjednu od 26. srpnja  do 1. kolovoza moći uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe. 

Za one koji žele više naučiti o istarskom govedu i volu u srijedu i četvrtak bit će organizirani vođeni obilasci Parkom istarskog vola. Također, cijeli tjedan oni željni sportskih avantura moći će ostvariti 10 posto popusta na tematsku quad turu atraktivnim krajolikom Limske drage na području Općine Kanfanar koja, između ostaloga, uključuje i posjet ruševinama srednjovjekovnog grada Dvigrada te zaštićenom prirodnom području Limskoga zaljeva, u organizaciji Quad Experience Istra. 

Početkom srpnja Turistička zajednica Kanfanar pozvala je sve zainteresirane koji se bave fotografijom (profesionalno ili amaterski) da se uključe u foto natječaj "Jakovlja: moja fotka i izložba“ na temu tradicije, a odabrane fotografije bit će izložene na ovogodišnjoj smotri.

Danas samo 1.500 grla istarskog goveda

Inače, Istarski vol - boškarin je autohtona pasmina životinja, najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Općina Kanfanar već 30 godina potiče njegov uzgoj kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. 

Procjenjuje se da danas imamo samo oko 1.500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova preostalo manje od 30. Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Za očuvanje tradicije i uspomena zaslužno je 15-tak uzgajivača. 

Prošlogodišnja titula, podsjećaju iz Općine, pripala je Sarožinu u vlasništvu Maria Udovičića iz Gospodi. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Maria Gašparinija iz Fabci, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, s čak 1.303 kilograma. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre. 

Prošlogodišnja titula pripala je Sarožinu u vlasništvu Maria Udovičića (foto: Waves komunikacije d.o.o.)

Program ovogodišnje manifestacije:

  • 16:00: Sajam lokalnih i domaćih proizvoda i foto izložba "Jakovlja: moja fotka i izložba“
  • 18:00: Smotra istarskih volova, zabavni program - Limena glazba Rovinj, KUD Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata

"Molimo da se pridržavate preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, nosite vlastite maske i držite propisani razmak“, poručuju organizatori.


Tagovi

31. Jakovlja 31. Smotra istarskih volova Boškarin Smotra Autohtona životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo