Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 19.03.2015. 11:15

Najveće prskalice i traktori iz Kanade u Gudovcu!

Sajam je prilika i za svojevrsnu promidžbu. Pa će tako i Agro PMD iz Koprivnice stići sa svojim najatraktivnijim izlošcima. Tvornice Versatile, RAbe, Mazzotti, Samson, Faresin i druge nisu štedjeli sredstva za ovoproljetni sajam u Bjelovaru.

  • 1.253
  • 184
  • 0

AgroPMD će na 1.000 kvadrata izložiti svoje najatraktvnije eksponate. Sasvim sigurno je samohodna prskalica Mazzotti, istoimenog talijanskog proizvođača biti nešto što će dominirati ovoproljetnim Bjelovarskim sajmom.

Gigant iz Ravene, kako ga zovu u ovoj tvrtki, neće biti jedini takav stroj na sajmu, ali zasigurno će svojom pojavom s 24-metarskim rasponom krila i visinom od 4,5 metara biti mnogima zanimljiv. Kontinuirani tehnološki razvoj kompanije Mazzotti S.r.l. (Ravenna,Italija), s više od 60 godina iskustva u području poljoprivrede i industrije, doveo je do savršenstva u proizvodnji samohodnih prskalica. Uloženi napor na području inovacija i postizanju kvaliteta te mnoštvo različitih modela dovela je Mazzotti S.r.l. na mjesto lidera u Italiji na ovom području.

Tehnička kvaliteta je osobina svih Mazzotti proizvoda. Samohodne prskalice se proizvode za korištenje u hortikulturi, povrćarstvu i ratarstvu. Visina donjeg podesta kreće se od 1,3 do 2,8m sa rasponom krila od 18 do 42m.

Rabe plug sa sedam brazdi

Rabe dovodi ravno s pokusa i svoj polunošeni plug sa sedam brazdi. Taj plug, 6+1 koji definitivno mjerama Ruralnog razvoja odlazi na slavonska polja nakon što je uspješno testiran na PIK Vinkovci i kod poznatog slavonskog poljoprivrednika Josipa Zmaića. Inače, poznati njemački proizvođač Rabe u Bjelovaru će predstaviti većinu svojih plugova, Vario i običnih premetnjaka, s rešetkastim ili punim daskama. na svom izložbenom prostoru posjetitelji će vidjeti 3+0, 3+1, 4+0, 4+1 i druge plugove.

Normalno tu će biti i druge Rabe zanimljivosti kao što su rotodrljače, sjetvospremači. Rabe AGRI se nalazi u Bad Essenu u Njemačkoj, proizvođač plugova, kombinacije za pripremu površina za sjetvu i strojeva za preciznu sjetvu. Rabe AGRI osnovana je 1889., specijalizirana za proizvodnju plugova. U posljednjih 40 godina, Rabe AGRI razvila je strojeve za pripremu tla, roto drljače i sijačice. Tijekom protekle tri godine Rabe AGRI ostvario je prosječnu promet od 30 milijuna eura, uključujući i 60 % za izvoz.

Versatile traktori i kombajni

Međutim, na štandu AgroPMD-a biti će i više nego ogromi Versatile traktor, ali i kombajn. Što je Versatile? Traktori i kombajni poznati u Kanadi i SAD-u po svojim ogromnim snagama viđeni su prije dva mjeseca na Agro Mash expo u Budimpešti. No, Kanađani i Rusi koji su vlasnici te firme ne štede vrijeme. Stižu već i u Bjelovar. Versatile Deltatrac, zglobni traktor, a najčešće gusjeničar. S 435-620 KS i Cummins motori doista zvuče ogromno i zasigurno će ozbiljno konkurirati za najatraktivniji eksponat sajma.

Adhezivna masa kotača: 25-28 t, motor: Cummins QSX15 15 lit. Common Rail, prijenos snage: Full PowerShift mjenjač 16x4 brzine i širina gumene gusenice: 30” ili 36” samo su neke od karakteristika ovoga traktora. No, Hrvatima će zasigurno Deltatrac biti jako zanimljiv, ali mnogo zanimljiviji će iz te tvornice biti Versatile MFWD tipovi u rasponu od 260-310 KS. Kod njega su slijedeće karakteristike koje ističemo. Učinak: 260-340 KS -Cummins motori, adhezivna masa kotača: 11-15 t a sve to pokreće motor Cummins QSL9 8,9 lit. Common Rail. Prijenos snage je full PowerShift mjenjač 16x9 brzine.

No, ista tvornica ima i kombajne. Bit će oni i u Bjelovaru. Versatile Vector 420 E ima motor: 220 KS (Cummins QSB 6.7 L) a kojem je širina kose pet metara i bunker od 6000 litara, te promjer bubnja 800 mm.

Versatile RT 490 s aksijalnim rotorom ima motor od 450 KS (Cummins QSB 6.7 L) i širinu kose: 6-9 m, te bunker od 10500 L i promjer bubnja: 800 mm. No, Versatile Panther 400 je silo adapter neovisan o redovima 4,5 i 6m (Kemper Champion 445) čija je širina kose pet metara. U Agro PMD ističu veću dobit koju nose ovi strojevi. U reklamama u Kanadi ističu da je to vršidba bez lomljenih sjemena i da su sve čista sjemena u bunkeru, te veoma nisku potrošnju goriva.

Cisterne za gnojovku

Samson je u Hrvatskoj već duže vrijeme. s ogromnim cisternama za gnojovku radi u Agrokoru. Također ide u red moćnih strojeva koji riješavaju problem na farmi. Radi se o tvornici koja je isključivo specijalizirana za proizvodnju cisterni za gnojovku i raspodjeljivača krutog gnojiva.

Samson Agro (Viborg, Danska) tijekom 90 godina postojanja fokus proizvodnje postavio je na udovoljavanju potreba kupaca sa aspekta inovacije, kvalitete i ekologije u proizvodnju cisterna i opreme za distribuciju tekućeg i stajskog gnojiva koji kupcima omogućavaju ostavrenje zavidnih poslovnih rezultata.

Kvalitetne cisterne se izrađuju od Domex čelika, sa presvlakom od Epoxi sloja, koji cisternu čuvaju od uticaja gnojiva, šasije su samonoseće, tandem i tridem verzije, opremljene sa suvremenim kočionim sustavom i upravljanjem stražnjih kotača. Sustav za izručivanje tekuće substance sa injektorima različitih tipova, kao sto je injektor sa tanjuračama ili sa sustavom grubera, doprinosi maksimalnom iskorištenju tvari kao i tretiranje tla u različitim fazama rasta zasijanih kultura. Postoji mogućnost tretiranja žitarica, travnjaka čak i viših kultura u procesu rasta biljaka. Rasturači Samson su poznati po maksimalnoj produktivnosti. Konstrukcija im je upola lakša od ostalih.

Težinu tereta prebacuju na samo vučno vozilo i raspolažu sa mnogo vecim kapacitetom od prethodnih generacija. Posjeduju sustav za razbacivanje različitih supstanci stajnjaka i dodatnu opremu za transport silažnog materijala. Kao i cisterne, rasturači stajskog gnojiva imaju mogućnost za opremanja opremom radi preciznijeg procesa.

He-VA, Idrofoglia i Faresin u Bjelovaru

Agro PMD svakako dovodi i svoje druge perjanice kao što su He-VA priključci, oprema za navodnjavanje Idrofoglia i svakako Faresin. Faresin Industries S.p.a. je tvrtka sa sjedištem u Breganze (Italija), koja proizvodi uz plasman za cijeli svijet mikser prikolice za sektor stočarstva i teleskopske utovarivače za potrebe poljoprivrede. Tvrtka Faresin je osnovana 1973. godine, kombinacijom tradicije i suvremenosti, predstavlja sinonim za pouzdanost i tehnološki razvoj.

U Bjelovaru će predstaviti miks prikolice i teleskopske utovarivače. Mikser prikolice, ili kako u Hrvatskoj kažemo mikserice, veoma su tražene u posljednjem natječaju za Ruralni razvoj, mjeru 4. Upravo iz tog razloga talijanski Faresin se pripremio za ovu situaciju, i u Hrvatskoj na svojim skladištima (u tvrtki AgroPMD u Osijeku i Koprivnici) ima na lageru veći broj vučenih tipova.

Na Gudovcu se nalazi tip Magnum 900, a radi se o tipu koji, kao i svi ostali, ima vertikalni sistem miješanja. Prilično je zanimljiv i samohodni tip s vlastitim utovarivačem. Ovi vučeni su standardni i na imanju morate koristiti svoj teleskopski utovarivač. "No, samohodna riješava sve sama i uvijek imate slobodan traktor i utovarivač za druge poslove", kažu iz tvrtke.

"Jedan radnik sam obavlja i radnje hranjenja, i utovara i kontrole rada. Ima jedan ili dva vertikalna puža s noževima i turbo dizel motore od 140, 175 i 210 KS te hidrostatski pogon, a tu je ono i jako važno. Prednji izuzimač hrane sa sječkama širine 2.000 mm, kao i elektronski sustav kontrole težine utovarene mase. Ima kao i većina vučenih, dvije brzine miješanja i upravljanja".


Tagovi

Rabe Mazzotti Faresin Sajam Bjelovar Gudovac Versatile Kanada Prskalica Plug Sijačica Prikolica Traktor Kombajn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.