Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Zemlja
  • 27.10.2014. 12:20

Nasljedstvo šokačkih reklji na Agro Zemlji!

Udahnut je novi život slavonskoj reklji. Kapute koje su nekada nosili graničari, stari jahači i šokci, u svakodnevnom životu sve više srećemo i danas.

Foto: narodni.net
  • 3.235
  • 135
  • 0

Kada kažemo reklja, uvijek kažemo da mislimo na one teške vunene kapute plave boje koje su Šokci tijekom stoljeća nosili. U posljednje vrijeme vidimo ih na Slavoncima koji im vraćaju stari sjaj i nose ih u svakodnevnom životu.

Ali u biti, ono osnovno što predstavlja reklju je šara na tim kaputima. Najraširenija šara, poznata kao zaštitni znak Slavonije, inače nekad nošena u predjelu Đakova, Gundinaca te Babine Grede je na jabučice ili trešnjice, dok je ona na srceta vrlo omiljena među mlađim generacijama, nekad nošena u selima između Vinkovaca i Cerne, a upravo takvu vidjeli smo na Benčeviću.

Skupocjene reklje i njihove šare

Na ružmarin su one iz Vinkovaca i uže okolice, a cvelferske su se, sam naziv govori, nosile u selima Cvelferije, dakle istočnom dijelu županjske Posavine. Znamo i za fusekle s pripadajućom šarom uz špenzle, kao i šokačke košulje, šešire i rajtozne, i mnogo toga što ide uz Šokadiju.

Marin Benčević iz Vinkovaca nam je na jednoj jutarnjoj kavici na Bizovačkom sajmu Agro Zemlja ukratko ispričao o toj šari, a i kaputima prvenstveno. Mi ćemo i dalje govoriti o reklji misleći na kaput. Kada se pravi original, ili na originalan način, tada se to radi mjesecima i košta nikada manje od 500 i više eura. Marin nam je ispričao i o rekljama koje su stare i do 100 godina i postižu cijenu i od 25.000,00 kuna.

Šare su nasljedstvo graničarskih postrojbi

U njegovim Rukotvorinama Benčević prave se i vunene, ali na moderniji način, kako bi bile pristupačne široj masi pa se one mogu nabaviti i za 500 kuna. Zašto su te stare, originalne, toliko cijenjene. Nekada su Šokci bili vezani uz rad s konjima. I svaka vuna privuče miris. Ali reklje se mogu svaki dan izračiti i neće biti neugodnog mirisa prilikom ulaska u sobu.

A suvremeni materijali bi tražili da se mirisa rješavamo pranjem. Pa sada možete zamisliti koliko bi stari Šokac morao imati reklji kada bi ih svaki dan prao. Te priče o šarama, radu koji traje jako dugo, doista su perfektne. I gotovo svaki kraj, svako selo ima nekih dodataka. A kako su uopće nastale te šare? Naš sugovornik nam je otkrio. Nekada su stanovnici ovih krajeva bili graničari. I svaka tadašnja postrojba, četa, satnija i slično imala je svoj znak.

A te postrojbe su bile uvijek vezane uz jedno selo, a veće uz jedan kraj. I to su bile tadašnje oznake jedinica. Kada su prestale potrebe za graničarima, reklja se nastavila nositi, a te šare, koje su u stvari reklje, su ostale i danas ističu selo i kraj iz kojega dolaze.

Foto: narodni.net


Povezana biljna vrsta

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Reklja Mario Benčević Rukotvorine Agro Zemlja Šare Vuneni kaputi Graničari Znak sela Šokci Vuna Vuneni kaputi Nasljedstvo Fusekle Špenzle Ružmarin Cvelferija Vinkovci Cerna Đakovo Babina Greda Cerna Vinkovci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)