Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Bura
  • 08.07.2022. 12:00
  • Zadarska, Vrsi

Ne propustite manifestaciju "Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena"

Očekuju vas sajam domaćih proizvoda, edukativne radionice Ivana Šuloga, prof.dr.sc. Bojana Stipeševića i Martina Perešin Šulog, a sve je humanitarnog karaktera za pomoć obiteljima iz potresom pogođenih područja.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 336
  • 69
  • 0

Među brojnim događanjima ovog ljeta posebnu pozornost privlači manifestacija "Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena". koja će se u organizacija LAG-a Bura održati 19. i 20. kolovoza na području općine Vrsi. Uz sajam i edukativne radionice organizatori ističu i humanitarni apekt -  prikupljanje sredstava za tri obitelji u lošem socioekonomskom položaju iz potresom pogođenog područja. Radi se o obiteljima Jurlina i Stručić iz Poljica i obitelji Preis iz Petrinje.

Ekološki proizvođači Istre, Zagorja i Slavonije

Na sajmu će sudjelovati ekološki proizvođači s  područja LAG Bura (Grad Obrovac i Općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji) te područja Istre, Zagorja i Slavonije.

"Manifestacijom im se pruža mogućnost da predstave svoje proizvode, ali i da se uključe u radionicu i upoznaju s mogućnostima uzgoja biljki netipičnih za naše lokalno područje koje se mogu uzgojiti u našim klimatskim uvjetima. Radi se o biljkama otpornim na insekte čime direktno djelujemo na smanjenje uporabe pesticida. Imamo priliku za podizanje svijesti ekološkog principa karbonski neutralne Europe te poticanje žena poduzetnica u ekološkoj poljoprivredi", pojašnjava Ana Škara, voditeljica LAG-a. 

Organiziranjem sajma koji promovira lokalne proizvođače cilj je potaknuti posjetitelje i zainteresirane dionike da kupuju lokalne namirnice. "Time se naš ugljični otisak smanjuje. Ugljični otisak mjeri utjecaje na okoliš koji su povezani s uzgojem, proizvodnjom, transportom i skladištenjem naše hrane – od potrošenih prirodnih resursa preko zagađenja do emitiranih stakleničkih plinova“ ističe se u najavi ove zanimljive manifestacije.

Najavljuju i dvije zanimljive radionice na temu "Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“. Pod nazivom OPG Ivan Šulog uživo autor će predstaviti svoj novi projekt Efoil daske za surfanje i to na način da se kroz humanitarnu prezentaciju omogući besplatno uživanje u surfanju ovih jedinstvenih proizvoda. Nakon toga slijedi humanitarni dio akcije gdje će se električne daske na bazi aukcije unajmljivati zainteresiranim sudionicima. Pola prikupljenih sredstava Šulog d.o.o. donirat će obiteljima.

Pozornost će putem Zoom-a privući i radionica prof.dr.sc Bojana Stipeševića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, stručnjaka za klimatologiju, tropske kulture i osnove biljne ekološke proizvodnje, "Alternativni usjevi za promijenjene klimatske (ne)prilike".

Žene u poljoprivredi

Radionicu "Položaj žena u poljoprivredi" održat će Martina Perešin Šulog vlasnica Šulog d.o.o. i na svom primjeru pokazati kako se može uz minimalnu fizičku brigu uspješno napredovati u ovom za naše područje inovativnom načinu poljoprivrede.  

"Radionicom bismo htjeli ženama ukazati da nije neostvarivo upustiti se u poduzetničke vode i da trebamo razvijati poduzetničku samosvijest posebice ekološke i inovativne proizvodnje", kažu iz LAG Bura.

Detaljan program pronađite u dokumentu ispod teksta.

Radionici će se priključiti i Sandra Babac koja je 2004. godine, nakon uspješne karijere novinarke, odlučila napraviti prekretnicu u životu povratkom na selo (Poljica, Vrsi) te osnovala uspješan brend Šinjorina Smokva koji se sastoji od isključivo ekološkog voća bez konzervansa, bez dodanih šećera, bez aditiva, bojila

Radionica će također uključiti i Sandru Šestan koja je svoju karijeru u poljoprivredi započela doseljenjem u Briševo (Poličnik) porijeklom iz Vukovara te uz troje djece uspješno podigla svoju liniju proizvoda prirodne kozmetike koja uključuje hidrolate, eterična ulja, sapune, poklon pakete.

Sandra uzgaja autohtone aromatične i ljekovite biljke, ručno ih bere i destilira u vlastitoj destileriji. "Na održavanje radionice o položaju žena u poljoprivredi nas je potaklo izvješće Europskog parlamenta u izvješću u kojem je istaknuto da se žene često susreću s mnogim preprekama prilikom otvaranju poduzeća iako su uspješne kao i muškarci“, ističe se u najavi. 

Najavu sajma možete pogledati i u videoprilogu:


Dokumenti


Tagovi

LAG Bura Klimatske promjene Radionica Humanitaran karakter


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)