Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Permakulturna Dalmacija
  • 25.09.2019. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Ne propustite radionice Panosa Manikisa koji je cijeli život posvetio prirodnoj poljoprivredi

Grk Panos Manikis, kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj, cijeli je svoj život posvetio primjeni Prirodne poljoprivrede na svom imanju koje održava bez kopanja, gnojidbe i upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava, a financira se prodajom plodova s tog imanja.

Foto: Permakulturna Dalmacija
  • 1.316
  • 270
  • 0

U organizaciji Udruge Permakulturna Dalmacija, ovaj će se vikend održati predavanje i radionica grčkog stručnjaka za prirodan pristup poljoprivredi, Panosa Manikisa. 

U petak, 27. rujna Panos Manikis održat će u prostorijama CEDRA-e u Splitu u 18 sati predavanje "Uvod u prirodnu poljoprivredu" dok će tijekom subote i nedjelje biti održane radionice prirodne poljoprivrede. 

"Panos Manikis je stručnjak za prirodno poljodjelstvo iz Grčke koji je izravan učenik Masanobua Fukuoke, poznatog japanskog znanstvenika i stručnjaka koji je razvio inovativne metode uzgoja hrane prema uzorcima iz prirode. Uz predavanje demonstrirat će uzgoj hrane primjenom "seed-balls“ odnosno glinenih kuglica koje sadrže humus i sjemenje raznih vrsta biljaka. Tim putem sjeme dobiva sve uvjete da proklija i uspije čak i u najsurovijim uvjetima. Ovu tehniku Fukuoka je razvio i uspostavio 70ih godina te je testirao na raznim lokacijama diljem svijeta s ciljem ozelenjavanja siromašnih i opožarenih područja kao i uspostavljanja otpornih sustavno osmišljenih voćnjaka", pojašnjavaju iz Udruge Permakulturna Dalmacija. 

Pozvani su svi zainteresirani za pitanja uzgoja vlastite hrane, razvoja zajednice kao i osobni razvoj. Sudionici su dobrodošli donijeti fotografije/snimke vlastitih imanja/vrtova kako bi se prilikom predavanja raspravilo o raznim okolnostima s kakvima se susrećete. Predavanje je na engleskom jeziku uz prijevod na hrvatski. Predavanje je javno i besplatno te nije potrebna prijava.

U subotu i nedjelju na Kozjaku se održavaju radionice za koje se potrebno prijaviti. 

"Za zadnji vikend u rujnu organiziramo gostovanje Panosa Manikisa, stručnjaka koji je cijeli svoj život posvetio primjeni Prirodne poljoprivrede (Natural Farming) na sjeveru Grčke na svom imanju koje održava bez kopanja, gnojidbe i upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava, a financira se prodajom plodova s tog imanja.

U sklopu svog prvog posjeta Hrvatskoj, ekspert će kroz radionicu podučavati o uzgoju voća, povrća i žitarica te demonstrirati primjenu „seed-balls“ odnosno glinenih kuglica koje sadrže humus i sjemenje raznih vrsta biljaka. Tim putem sjeme dobiva sve uvjete da proklija i uspije čak i u najsurovijim uvjetima", najavljuju organizator Marin Kanajet i predsjednik udruge Ivan Rako. 

Za sudjelovanje na radionicama preporučene su donacije od 200 kuna za sudjelovanje na oba dana, odnosno 150kn za jedan dan. Sav prihod od donacija služi isključivo pokrivanju stvarnih troškova organizacije aktivnosti.

Radionice su radno praktične na kojima će se zasijavati određena površina da bi se naknadno vidjeli rezultati sjetve. Svi sudionici će sudjelovati u radu i imati priliku savladati tehnike sjetve i sadnje kao i pripremu kuglica za zasijavanje. Kroz radionicu će se provesti i promatranje i analize lokacije te će se ustanoviti postojeće stanje tla, voćki i okolne šume.

Prijave za radionicu i više detalja pronađite ovdje.


Tagovi

Panos Manikis Permakulturna Dalmacija Prirodna poljoprivreda Radionice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]